Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Metz 48 AF-1

Domyślnie

Chyba doszedlem do przyczyny problemu. Naladowalem Soniaki na maksa i od razu wlozylem je do lampy. Zrobilem tescik i ladowanie zajelo 3,2 s!!! Trzeby chyba bedzie zakupic Sanyo Eneloop. Zwykle aku czybko traca energie nawet nieuzywane, i to jest powodem niedostatecznie szybkiego ladowania. Powiem tak: ulga Juz myslalem, ze beda komplikacje (zwroty, reklamacje itp.)

Teraz moge powiedziec, ze jestem z Metza prawie zadowolony (jakby mial mocniejsza blokade palnika w pionowym polozeniu bylby dla mnie idealem)

Dzieki wszystkim za pomoc. Teraz trzeba na gripa odkladac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    Spróbuj znaleźć kogoś z Twojej miejscowości kto posiada taką lampę jak Twoja. Będziesz mógł zrobić porównanie i będziesz miał pewność czy Twoja lampa poprawnie pracuje. A tak juz żartem mogłeś dołożyć 400 zł i kupić metza 58
    albo SB900
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Z ta SB-900 to tez chyba zart Metz 48, jak dla mnie, czyli czlowieka ktory nie zyje z fotografii jest i tak bardzo zaawansowana i mocna lampa. Jak bym wykonywal zlecenia to na pewno kupno Metza 58 lub SB-900 byloby wskazane. Najblizszy plan rozwoju na najblizszy rok to lepsze body. Mysle nad nowym D90 lub uzywka D300 w dobrym stanie. Kusi tez staleczka 35 1.8
    Ostatnio edytowane przez radius_bo ; 27-08-2010 o 20:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    Witam,

Duzo czytalem o tej lampie oraz o SB-600. Wahalem sie nad tymi dwoma lampami. W koncu wybralem Metza, bo wiele osob go polecalo w stosunku do Sabinki. Niestety, znalazlem tez kilka opinii negatywnych:

2) ulamana stopka (jeden z nikoniarzy chyba tego doswiadczyl)
    To chyba o mnie mowa
    Dodam tylko, że stało się to w związku z tym, że statyw z lampą przewrócił się na skały. Przy normalnym użytkowaniu plastikowa stopka w niczym nie przeszkadza - przeżyła tak zwykłe sesje, reportaże, koncerty, jak i śluby.

Lightsphere'ami nie zawracaj sobie głowy... lepiej te wynalazki sobie odpuśic tak czy siak

Ja czasami mam takie sesje, że muszę walić full power na małym zoomie (czyli palnik blisko szybki) by świecić przez parasolkę... Soczewka w lampie jest bielutka.

co do blokady u mnie jest tak samo - jak lampa jest podniesiona, przycisk PRESS jest jakby wciśnięty. To normalne.

Ja nadal uważam, że za tę kasę, to jedna z najlepszych lamp na rynku.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Witam serdecznie .
    Też posiadam od wczoraj 48AF-1. Jestem bardzo zadowolony z naświetlania i dostępnych funkcji.Zastanawia mnie tylko jedno ,bo albo przeoczyłem w opiniach lub nie było pisane - w porównaniu np do SB80DX którą mam, moim skromnym zdaniem bardzo głośno pracuje mechanizm zoomu palnika.Prawdę mówiąc pracując z SB to nawet nie myślałem ,że zoom palnika chodzi bo go po prostu nie słyszałem .Natomiast w tej to było pierwsze co usłyszałem i mnie zastanowiło.Moje pytanie do kolegów użytkujących -czy trafiłem taką sztukę czy ten typ tak ma ? Niestety nie mam możliwości blisko porównać u kogoś innego.Jeśli taka uroda to ok jeśli nie to odeślę.
    Z góry serdecznie dziękuję za opinie i pozdrawiam .
    Ostatnio edytowane przez f80 ; 16-09-2010 o 01:56
    N F80+bp N50/1,8 S24-70/2,8 DG EX SB80DX , N D90 N18-105VR N70-300VR itd...

Pozdrawiam Mariusz

Domyślnie

koledzy, odpowiedzcie na drażniące mnie pytanie, dlaczego metz tak słabo reaguje w cls'ie?

sabinka (sb-800) bez problemu reaguje nawet zasłonięta, a z metz'em mam często duży problem - ba, mam ochotę ją dosłownie skopać !!!
    body (d70, d70s, d300) szklarnia (sigma: 18-55 2.8, 18-70, 70-200; nikoś: 70-200 2.8, 18-70, 70-300) świecidełka (sb-800, metz 48, studyjne Elfo i Hama)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów