1.
Szukaj
1.
~"~
Baaardzo ciekawe zestawienie, fajna kolorystyka, ładnie to złapałeś
Pzdr, Andrzej
Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .
Szczerze powiedziawszy mam wątpliwości co do tego kadru.
Nie pasuje mi pewna nie konsekwencja w prowadzeniu linii. Z prawej próbujesz trzymać pion, z lewej zaś masz coraz większy skos. Wiem, perspektywa.. ale skoro tak to może podejść do tego inaczej. Prostowanie całego kadru, przy zdjęciu zrobionym z tego miejsca bedzie wyglądać nienaturalnie i zwyczajnie źle. Zatem może zrobic wszystko po skosie? Tyle, że zdecydowanie. Wtedy wiadomo, że to świadomy zabieg fotografującego a nie ni to, ni owo.
Można byłoby też obróbką zlikwidować lub conajmniej zminimalizować to co przebija poprzez szyby. A zostawić te fajne odbicie nieba.
Teraz jest, wybacz, banalnie i nudno. Podkreślam, żeby uniknąć nieporozumiem, że jest to moje prywatne zdanie.
klapa
Moja prywatna strona: http://shox.pl
Dziękuję za wyczerpującą opinię... ciekawe spostrzeżenia. Ciekaw jestem jak ty poradziłbyś sobie z tematem. Może mógłbys sproobować obrobić obraz wedle swojego "widzimisię". Chętnie się czegoś nauczę (mam nadzieję). Jeśli chcesz moge przesłac Ci Raw'a. Z góry dziękuje za konstruktywną krytykę.pozdrawiam
~"~
Przyznam, że ja po prostu tego zdjęcia nie czuję. Sam mam problemy ze zrobieniem jakiegoś fajnego zdjęcia wykorzystującego takie odbicia dlatego bardzo rzadko na nie się porywam.
Zerknąłem sobie raz jeszcze na Twoje zdjęcie i przyszło mi do głowy, że w ogóle pozbyłbym się całej prawej strony. Ta kamienica odbita w szybach wcale nie jest specjalnie urodziwa. Mogłaby być ciekawie brzydka ale też nie jest. Zwykły blok. Gdyby może odbicie było ciekawe, fajnie powyginane. Też nie. Zatem jest bo jest, żeby pokazać, że coś odbija się w oknach.
Za to lewa strona.. to już zupełnie coś innego. Fajne odbicie nieba, z chmura (może bardziej z lewej były następne). A do tego otwarte okna. Takie uchylone furtki do nieba. Tu moim zdaniem tkwił potencjał tego miejsca. Poczekałby na odpowiednią pogodę i wybrał się tam raz jeszcze, skupiając się tym razem juz tylko na odbiciach nieba, chmur, i uchylonych oknach.
I już robiąc zdjęcia myślałbym o tym jak ułożyć linie w kadrze.
Nie chciałbym , żebys mnie żle zrozumiał...nie chciałem cię urazić...proponując ci wysłanie Rawa pomyślałem , że może łatwiej będzie ci wyjaśnić o co ci chodzi...Nie czujesz zdjęcia - ok. Szanuję to. Apropos szczegółów na zdjęciu, celowo umieściłem stary obdrapany blok w odbiciach szyb nowoczesnego budynku aby pokazać kontrast w zestawieniu tych obu. Niebo pełni tu tylko funkcję dopełnienia kompozycji kolorów (niebieski z żółtym w odpowiednich proporcjach jest jedną z podstawowych kompozycji stand. w arch. czy malarstwie) Nie ma więc mowy o wycinnaniu któregoś z elemenu zdjęcia - wszytko to ma swoje konsekwencje. Przyznam ci rację co do dystorsji-tego nie dopracowałem. Zdjęcie zostało wykonane z odl ok. 30m z teleobiektywu pod pewnym kontem - w wyniku powstały krzywizny. Mimo wszystko dziękuję za konstruktywną krytykę.
~"~
Zrozumiałem co miałes na myśli więc nie miałem powodu aby poczuć się urażonym. Z tym nie ma problemu. To co napisałem o Twoim zdjeciu jest moim na niego spojrzeniem i moim jego odbiorem. Ale ponieważ to Twoje zdjęcie to robisz je po swojemu. I bardzo dobrze! Mimo, że mniej mi się przez to podoba.![]()
Mamy po prostu inna spojrzenie na fotografię. Poniewaz to tutaj coraz częstsze to przyzwyczajam się powoli do tego.
Mimo wszystko warto tam wrócić i spróbować raz jeszcze. Przy kadrowaniu zwróć również wtedy uwagę na balkony, które uciąłeś po prawej stronie kadru.
Skontaktuj się z nami