Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Bieszczady

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Bieszczady

Proszę o ocenę tych trzech kadrów. Na początku byłem z nich zadowolony ale czym dłużej przeglądam Wasze zdjęcia tym częściej wydaje mi się że jednak są niedopracowane

1.

2.

3.
    D 90; D750; D850; N 35; N 14-24, N 70-200

Domyślnie

Na zdjęciach występuje tak zwany syndrom zdjęć górskich, czyli zaniebieszczony daleki plan. Należało by z tym trochę powalczyć w czasie obróbki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lestad Zobacz posta
    ...wydaje mi się że jednak są niedopracowane
    Owszem, brakuje im nieco obróbki bo do kadrów to tu uwag takich większych bym nie miał.
    Tutaj trzeba by spróbować odzyskać trochę szczegółów np w tych trawach. Trochę skontrastować i saturacji przyłożyć, wtedy one ożyją
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

zgadza się, że można by tu podkręcić co nieco ale... Bieszczady mają jakiś taki przygaszony klimacik, który lubię
    najbardziej bym tu zmienił kadrowanie bo trochę przypadkowe jakby... pozdr
    ...ech Bieszczady
    ニコンのカメラ

Domyślnie

Faktycznie kadrowanie bez szczególnego przygotowania, zdjęcia robione z marszu podczas trekingu. Co do ostrości to moja wina a dokładnie lenistwo po zmniejszeniu rozmiaru nie wyostrzyłem zdjęć - przepraszam.

Domyślnie

Wg mnie powinieneś delikatnie wzmocnić pierwszy plan (ostrość, nasycenie, a może i sam kontrast wystarczy). Jeśli obrabiasz w PS, to pobaw sie trochę na maskach warstw. Ja bardzo lubię "podmalować" pędzlem na masce. W Capture NX można "wrzucić" punkt kontrolny (CCP).
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

Bez słodzenia - ale faktycznie na tym forum można się dużo nauczyć Na razie notuję .

Domyślnie

Pytania:
    1. Robiłeś w NEFie?
    2. Poprawiałeś coś, prócz pewnie kadrowania, w programie do obróbki?

Trochę mi to wygląda na zdjęcia prosto z puszki, bo NEF, jak wyłączyć w puszce wszystkie "dopalacze", daje takie zdjecia, trochę... bez jaj.
    Ale bez krytyki, zdjęcia zawierają w sobie pewien potencjał, który trzeba wydobyć. Do roboty!
    Pozdrawiam

Domyślnie

Robiłem w Rawie - poprawiłem saturację nieba i lekko ociepliłem w LR, jednak jak już napisali Twoi poprzednicy odpuściłem duł i chyba dlatego jest pozbawiony życia. Za miesiąc wracam na połoniny bieszczadzkie więc spróbuje z nowymi kadrami.

Domyślnie

Jak nie spadnie deszcz, to to będzie najpiękniejsza pora na fotografowanie Bieszczadów. Kolorowe poloniny - zazdroszczę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów