Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Adapter SCA 3402

Witam!
    Po uchyleniu tylnej klapki w adapterze widać kilka przełączników i suwaków.Posługując się lampą Metz 54 MZ-3 nigdy nie robiłem z nich użytku /pozostawały w ustawieniu fabrycznym /Potrzeby ich zastosowania mogę się jedynie domyślać
    Czy ktoś przerabiał ten temat w praktyce?

Pozdrawiam

Domyślnie

Przełącznik ON i dioda pod nim - włączenie/wyłączenie pomiaru 3D
    NORM i REAR - wybór synchronizacji na 1 lub 2 zasłonkę migawki
    Dwa większe przełączniki /górny i dolny/ - manualna korekcja ekspozycji , górny -1/3 / +1/3
    dolny z szerszym zakresem -3 / +3

Do kostki powinieneś mieć taką malutką książeczkę , w instrukcji lampy tego nie ma
    u mnie w symbolu jest na końcu literka M

jak ALF wróci to pewnie coś jeszcze skrobnie w tym temacie...
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Domyślnie

Dziękuję za odzew .

Cytat Zamieszczone przez mariusz
    Przełącznik ON i dioda pod nim - włączenie/wyłączenie pomiaru 3D
    Ciekawa sprawa . Według instrukcji lampy Metz 54 MZ-3 podtryby TTL-u: 3D wielo-czujnikowe rozjaśnianie / ikonka matrycy / oraz matrycowo - kontrolowane rozjaśnianie / ikonka zarysu sylwetki na tle słońca / są do ustawienia z poziomu lampy . W moim przypadku z w/w lampą + Nikon 90X mogę ustawić tylko pierwszy z wymienionych podtrybów bez dotykania adaptera .

NORM i REAR - wybór synchronizacji na 1 lub 2 zasłonkę migawki
    Mogę wybrać REAR na wyświetlaczu lampy i ta funkcja jest odgórnie narzucana aparatowi / w drugą stronę reakcja nie zachodzi / Przesuwanie przełącznikami na adapterze jest bezcelowe

Dwa większe przełączniki /górny i dolny/ - manualna korekcja ekspozycji , górny -1/3 / +1/3
    dolny z szerszym zakresem -3 / +3
    Osobiście korzystam z korekcji na aparacie -5/+5

Rodzi się pytanie. Czy ustawienia na adapterze to typowy " kwiatek do kożucha " czy moje wątpliwości należy przypisać mojemu indolenctwu . A może to tylko specyfika modelu ?
    Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń

Pozdrawiam

Domyślnie

tak jak i Ty z przełączników pod klapką nie korzystam , wszystko z lampy i body ustawiam...
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Domyślnie

W sumie tak jak mariusz i suslaw nie korzystam z ustawień na adapterze. Wszystko robię z poziomu lampy. Możliwe, że jest to w przypadku kiedy korzystamy z lampy, na której nie można wprowadzić korekcji i błysku na drugą lamelkę.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Domyślnie

A co powiecie na punkt pierwszy moich dywagacji?

"Ciekawa sprawa . Według instrukcji lampy Metz 54 MZ-3 podtryby TTL-u: 3D wielo-czujnikowe rozjaśnianie / ikonka matrycy / oraz matrycowo - kontrolowane rozjaśnianie / ikonka zarysu sylwetki na tle słońca / są do ustawienia z poziomu lampy . W moim przypadku z w/w lampą + Nikon F90X mogę ustawić tylko pierwszy z wymienionych podtrybów bez dotykania adaptera "

Czy Waszym cudnej urody oczętom / czy aby nie nazbyt wazeliniarsko / było kiedykolwiek dane ujrzeć ikonę " sylwetki na tle słońca "? Jak temu podołać? Co to może dać w praktyce?

Pozdrawiam

Domyślnie

Jest tutaj zależność między użytymi obiektywami. Ikonka matrycy na lampie oznacza, że masz podpiety obiektyw z "D" i następuje przestrzenna analiza zrównoważenia błysku. W przypadku użycia obiektywu bez "D" pozostaje Ci skoncentrowane lub punktowe zrównoważenie błysku wypełniającego (zarys sylwetki na tle słońca). Myślę, że nic nie pokręciłem, ale jak wrócę do domu to sprawdzę na wszelki wypadek w instrukcji.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dRUId
    Jest tutaj zależność między użytymi obiektywami. Ikonka matrycy na lampie oznacza, że masz podpiety obiektyw z "D" i następuje przestrzenna analiza zrównoważenia błysku. W przypadku użycia obiektywu bez "D" pozostaje Ci skoncentrowane lub punktowe zrównoważenie błysku wypełniającego (zarys sylwetki na tle słońca).
    Brzmi logicznie i wygląda na to , że tu jest pies pogrzebany. Chcąc się upewnić , należałoby zapiąć obiektyw bez"D" ale takowego nie posiadam

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja też nie mogę sprzwdzić, gdyż to co mam jest z "D"
    Pozdrawiam Arek

Domyślnie

A ja mam, ale nie mam metza (przynajmniej takiego z ikonkami)
    Z błyskogratem typu SB jest tak: szkło z CPU nie ważne czy D czy nie jest wyswietlana matryca. Szkło bez CPU, czyli 99,9% manuali, wyświetla się słoneczko z gościem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów