Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Mewy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/POLSKA delegacja
    N D7100 + S 10-20mm + T 18-55 mm 2.8 + N 50mm 1.8D + S 70-300mm + N 10,5 2.8 + SB 700

Domyślnie

masz szczescie ze jestem mańkutem to mi sie automatycznie glowa w lewo przechyla wiec horyzont moze byc
    ale przeostrzyles te fotki niemilosiernie

pozdr.
    nikony dwa i jakies szkła

Domyślnie

Z ciekawości zajrzałem w kilka Twoich ostatnich wątków. Masz dziwną tebndencje do przeostrzania zdjęć. Tak mocno, że aż gdzieniegdzie wychodzi na nich niesamowity szum. Poza tym horyzont wszędzie krzywy. I to strasznie krzywy, jak tego nie zauważasz? Same kadry niestety także nie powalaja, większość z nich to zwykłe wakacyjne pstryki. Puszka dobra, szkiełka też, a zdjęcia kiepskie o obróbce już nie wspomnę.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/POLSKA delegacja

Domyślnie

Dziś pierwszy raz wstawiałem zdjęcia. Przeczytałem w info, że po scalowaniu trzeba wyostrzyć. Brałem automat w gimie i dopiero jak wstawiłem na forum to zobaczyłem, że przeostrzone są. Horyzontu nigdy nie poprawiałem i prawdę mówiąc nigdy o nim nie myślałem. Popracuję nad nim przy kadrowaniu. Fotografia to u mnie świeża sprawa i zaczynam się jej dopiero uczyć. Właśnie dlatego udzielam się na forum. Dzięki za komentarz i czekam na następne. Pozdrawiam
    N D7100 + S 10-20mm + T 18-55 mm 2.8 + N 50mm 1.8D + S 70-300mm + N 10,5 2.8 + SB 700

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Na każdym leci na lewo więc bierz poprawkę na to przy kadrowaniu bo późniejsze prostowanie każdego zdjęcia przy obróbce to bezsens.

Domyślnie

Nie bezsens tylko konieczność.Rzadko udaje się od razu zrobić idealnie poziomo,zwłaszcza gdy horyzont jest tak dobrze/ostro widoczny.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Nie pamietam, czy D80 ma pomocnicze linie kadrowania (D90 ma). A tutaj musisz zacząć przy każdym zdjęciu mieć na uwadze horyzont. Czym bardziej kadr przekrzywiony, tym więcej brzegów się traci przy prostowaniu.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

za poprzednikami + zbyt ostre swiatlo
    ND200, 105 2.8 + PN11 & bellows; 70-300 4.5VR
    Edyta
    jestem na FB judith manson

Uprawnienia umieszczania postów