Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Nikon D5000 - zepsuta funkcja śledzenia obiektów?

Witam
    Posiadam Nikona D5000, ostatnio postanowiłam zrobić zdjęcie pewnemu obiektowi, który się poruszał. Ustawiłam wszystko jak powinno być, ale AF w ogóle nie zmieniał ostrości podążając za obiektem. Nie mam pojęcia czy wciąż coś źle ustawiam czy jest to też może wada aparatu? Może ktoś z Was też miał taki przypadek?

Domyślnie

Ustawiłam wszystko jak powinno być
    tzn.?
    NEX- 5R

Domyślnie

jaki tryb af?
    czy na obiektywie nie było przełączone na M?

wg mnie raczej coś nie ustawiłaś jak należy sprawdź jeszcze raz.....

Domyślnie

Posiedziałam z tym jeszcze trochę i ta funkcja po prostu nie działa mi na Live View. Trochę szkoda, ale ważne, ze chociaż patrząc przez wizjer da radę śledzić.

Tryb ostrości: AF-C
    Tryb wyboru pola ostrości: dynamiczny wybór pola
    Obiektyw nastawiony na A

Domyślnie

Mam nadzieję, że masz instrukcję obsługi pod ręką, bo ten tryb jest moim zdaniem mało intuicyjny w obsłudze.
    Jak już wejdziesz w LV, ostrość na obiekcie blokujesz wybierakiem (Do Góry). Dopiero jak punkt ostrości zmieni kolor na żółty, autofokus będzie podążał za obiektem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Jak już wejdziesz w LV, ostrość na obiekcie blokujesz wybierakiem (Do Góry). Dopiero jak punkt ostrości zmieni kolor na żółty, autofokus będzie podążał za obiektem.
    To już w ogóle mi nie działa... kiedy już jest żółty, po zmianie miejsca obiekt śledzony i tak nie jest ostry... po prostu AF go nie śledzi... Wciąż wydaje mi się, ze mam coś mam źle ustawione ale nie potrafię dojść do tego co dokładnie.

Domyślnie

Musisz zmienić w Autofokus - podgl. na żywo na śledzenie obiektu. I podąża za wybranym obiektem ale żeby złapal ostrośc trzeba nacisnąc spust migawki.
    NEX- 5R

Uprawnienia umieszczania postów