Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: gumowy tutorial

Domyślnie gumowy tutorial

stalem sie niedawno szczesliwym posiadaczem odlazacej gumy w moim d90
    wygladalo to jak stary kapec, zuzyty kondom albo jak guma w lecwym nikonie (aparat ma 1,5 roku)
    Wrodzony wstret poparty zyciowymi doswiadczeniami spowodowal ze na dzien dobry podziekowalem serwisowi - kilkanascie zl gumka kilkadziesiat zl usluga i kilkadziesiat zl wysylki do i z serwisu i strach zeby czegos jescze nie popsuli.... spowodowal ze podjalem sie wlasnorecznego rozwiazania problemu.
    1. guma rozciagnieta o okolo 3-4mm w gornej czesci -pod kciukiem
    2. odklejenie - delikatnie
    3. zostal klej to u tam
    4. benzyna lakowa - rozpuszcza klej - nie rozpuszcza plastiku, delikatnie reaguke z gumą
    5. uwaga na kawalek plastiku nad dioda - mozna go latwo zgubic
    6. przymiarki
    7. obrobka gumy - to najistotniejszy element - nie nalezy uzywac nozy, nozyczek itp narzedzi - latwo przedobrzyc a krawedz po cieciu bedzie nieregularna - stosujemy papier scierny - tak tak, papier scierny - dwie gradacje - jedna do nadania odpowiedniego ksztaltu - druga do wyrownania. Zabawa przypomina uzywanie gumki do mazania - w roli gumki - nasza guma w roli papieru papier scierny
    8. pol godziny pozniej wszystko pasuje
    9. klejenie.... do klejenie jest uzywana najprawdopodobniej specyficzna tasma - specyficzna poniewaz to nie jest tasma tylko klej pomiedzy dwoma warstwami powlekanego silikonem papieru - nie ma co szukac - produkt nieosiagalny - stosujemy samoprzylepna transparentna folie montazowa do wydrukow solventowych/atramentowych - dlaczego taka ? bo jest bardzo cienka - zwykla tasma dwustronna jest znacznie grubsza. Nalezy o nia pytac w sklepach z foliami samoprzylepnymi albo udac sie do jakiejs agencji reklamowej - metr kwadratowy folii to okolo 20 zl wiec bez problemu dostaniemy za free kawalek tego cuda
    10. przyklejamy folie do gumy - ta kolejnosc jest wlasciwa - obcinamy nadmiar nozyczkami
    11. dziurka na diode - wystarczy cos ostrego
    12. przykladamy od dolu gume i jedziemy do gory delikatnie dociskajac....
    13. jestesmy szczesliwymi posiadaczami nowego ogumienia w D90

zaleta sa koszty a wlasciwie ich brak i to ze rozciagnieta guma (chyba) juz sie bardziej nie rozciagnie
    d300s, d3100, 35 1.8, sy 85 1.4, s17-70 2.8-4, 70-300vr, sabina 900, nissin 620.....

Domyślnie

Adam Słodowy wymięka Mam nadzieję, że to "szczęście" w przyszłości mnie ominie.
    Pozdrawiam i jestem pełen podziwu nad tą technologią

Domyślnie

kilka dni uplynelo - aparat w uzyciu - ma kilkaset zdjec za soba wszystko trzyma
    d300s, d3100, 35 1.8, sy 85 1.4, s17-70 2.8-4, 70-300vr, sabina 900, nissin 620.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rav4 Zobacz posta
    kilka dni uplynelo - aparat w uzyciu - ma kilkaset zdjec za soba wszystko trzyma
    Czy następny tutorial będzie o samodzielnej naprawie migawki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    Czy następny tutorial będzie o samodzielnej naprawie migawki?
    Nie do konca rozumiem ten sarkazm, kolega ladnie opisal sposob na gumy w Nikosiu.
    Gratuluje tutka, dobra robota Napisz jeszcze za jakis czas jak sie trzyma

Domyślnie

Nie no ja wcale nie krytykuję tutorialu, bo jest naprawdę świetny, jedynie zdziwiło mnie to kilkaset zdjęć w kilka dni. Przepraszam, jeśli ktoś odebrał to inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    Nie no ja wcale nie krytykuję tutorialu, bo jest naprawdę świetny, jedynie zdziwiło mnie to kilkaset zdjęć w kilka dni. Przepraszam, jeśli ktoś odebrał to inaczej.
    W którą stronę Cię zdziwiło? Kilka setek to dużo czy mało?

Podziwiam autora wątku za cierpliwość i tutka. Dobra robota
    D90 | N35 1.8 G | N70-300 VR | SB-900 |

Domyślnie

7. obrobka gumy - to najistotniejszy element - nie nalezy uzywac nozy, nozyczek itp narzedzi - latwo przedobrzyc a krawedz po cieciu bedzie nieregularna - stosujemy papier scierny - tak tak, papier scierny - dwie gradacje - jedna do nadania odpowiedniego ksztaltu - druga do wyrownania. Zabawa przypomina uzywanie gumki do mazania - w roli gumki - nasza guma w roli papieru papier scierny

A ja żem ucioł jak jakiś cham, nożem do tapet. I tez jest git.
    A tak apropos, to ktoś pisał, że mu przysłali gumy z serwisu (na Postępu). Prawda to?
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurecki Zobacz posta
    W którą stronę Cię zdziwiło? Kilka setek to dużo czy mało?
    Jak dla mnie kilkaset zdjęć w kilka dni to bardzo dużo.

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    A tak apropos, to ktoś pisał, że mu przysłali gumy z serwisu (na Postępu). Prawda to?
    Raczej nie, bo serwis jest znany z tego, że nawet klapki na baterię nie sprzedadzą bez diagnozy sprzętu, a co dopiero gumy. Swoją drogą to czytałem, że z tymi klapkami na baterie się coś zmieniło, ale kiedyś to na pewno nie sprzedawali, bo czytałem to z kilku źródeł.

Domyślnie

9. klejenie.... do klejenie jest uzywana najprawdopodobniej specyficzna tasma - specyficzna poniewaz to nie jest tasma tylko klej pomiedzy dwoma warstwami powlekanego silikonem papieru - nie ma co szukac - produkt nieosiagalny - stosujemy samoprzylepna transparentna folie montazowa do wydrukow solventowych/atramentowych - dlaczego taka ? bo jest bardzo cienka - zwykla tasma dwustronna jest znacznie grubsza. Nalezy o nia pytac w sklepach z foliami samoprzylepnymi albo udac sie do jakiejs agencji reklamowej - metr kwadratowy folii to okolo 20 zl wiec bez problemu dostaniemy za free kawalek tego cuda
    Niedawno wymieniałem w D80 gumę pod kciuk. Taką dwustronną, cieniutką taśmę klejącą dostałem w Castoramie. Używam już jakiś czas i gumka ładnie przylega i się trzyma. Taśma na dużej rolce, niemieckiej firmy TESA. Nie pamiętam ile dokładnie kosztowała, ale raczej niewiele.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów