ja byłem w podobnej sytuacji - tzn. nie chodzi o akurat o rodzaj towaru bo w moim wypadku zwracałem blender i poprosiłem o duplikat faktury który dostałem po przesłaniu jako dowód zakupu potwierdzenia wpłaty na konto z numerem aukcji i nickiem w tytule przelewu, napisałem krótkiego maila z odpowiednim oświadczeniem ze paragon zgubiłem oczywiście wcześniej ustaliłem ze sprzedawcą telefonicznie co i jak. Po prostu w twoim wypadku sprzedawca to jakiś dusigrosz co próbuje ci wcisnąć zupełnie niepotrzebna dla ciebie rzecz- proponuje przedstawić sprzedawcy sprawę w od twojej strony czyli : towar nie zgodny z opisem co jest samo w sobie złamaniem umowy jaką zawarliście i dodatkowo złamaniem regulaminu aukcji, w umowie tej sprzedawca zobowiązał sie dostarczyć towar taki a nie inny więc sokoro nie chce zwrócić kasy z powodu niewywiązania sie z umowy z jego winy niech dostarczy ci towar zgodny z opisem aukcji , a takim wypadku nie potrzebuje paragonu jako dowodu zakupu. Jeśli nie wypełni umowy - co jak sam piszesz jest fizycznie niemożliwe, daj mu do zrozumienia że sprawę zgłaszasz do allegro jako złamanie regulaminu i będzie musiał ponieść wszelkie tego konsekwencje - alternatywą jest wystawienie duplikatu faktury ( w twoim wypadku po prostu faktury ) i zwrot kasy. Mają w perspektywie zawieszenie konta i negatywną opinie od kupującego rozsądny sprzedawca raczej wybierze pierwsze rozwiązanie na którym zyskują obie strony.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami