Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: zwrot towaru

Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

ja byłem w podobnej sytuacji - tzn. nie chodzi o akurat o rodzaj towaru bo w moim wypadku zwracałem blender i poprosiłem o duplikat faktury który dostałem po przesłaniu jako dowód zakupu potwierdzenia wpłaty na konto z numerem aukcji i nickiem w tytule przelewu, napisałem krótkiego maila z odpowiednim oświadczeniem ze paragon zgubiłem oczywiście wcześniej ustaliłem ze sprzedawcą telefonicznie co i jak. Po prostu w twoim wypadku sprzedawca to jakiś dusigrosz co próbuje ci wcisnąć zupełnie niepotrzebna dla ciebie rzecz- proponuje przedstawić sprzedawcy sprawę w od twojej strony czyli : towar nie zgodny z opisem co jest samo w sobie złamaniem umowy jaką zawarliście i dodatkowo złamaniem regulaminu aukcji, w umowie tej sprzedawca zobowiązał sie dostarczyć towar taki a nie inny więc sokoro nie chce zwrócić kasy z powodu niewywiązania sie z umowy z jego winy niech dostarczy ci towar zgodny z opisem aukcji , a takim wypadku nie potrzebuje paragonu jako dowodu zakupu. Jeśli nie wypełni umowy - co jak sam piszesz jest fizycznie niemożliwe, daj mu do zrozumienia że sprawę zgłaszasz do allegro jako złamanie regulaminu i będzie musiał ponieść wszelkie tego konsekwencje - alternatywą jest wystawienie duplikatu faktury ( w twoim wypadku po prostu faktury ) i zwrot kasy. Mają w perspektywie zawieszenie konta i negatywną opinie od kupującego rozsądny sprzedawca raczej wybierze pierwsze rozwiązanie na którym zyskują obie strony.
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

Inna sprawa, że póki nie upewnimy się, że wszystko jest w porządku, warto wszelkie pudełka, paragony i inne szpargały odłożyć gdzieś i później nie komplikować sobie i innym życia. Moje ulubione wytłumaczenie:
    "dziecko jak otwierało prezent z radości rozszarpało pudełko na strzępy"

pukas> przeceniasz chyba siłę sprawczą i zaangażowanie serwisu. Allegro wszędzie gdzie tylko może a ktoś chciałby jakiejkolwiek interwencji odpisuje, że nie jest stroną transakcji. Skoro nie jest stroną bez wyroku sądu może sobie pogrozić palcem co najwyżej.
    Ostatnio edytowane przez kisio ; 20-08-2010 o 07:57

Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

czyli regulamin to po prostu bajer dla naiwnych ?
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

Bez oryginału paragonu nic sie nie zrobi. Płowienie paragonu średnio interesuje sprzedawce i urząd skarbowy.
    Nikon Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MadOnion Zobacz posta
    Bez oryginału paragonu nic sie nie zrobi. Płowienie paragonu średnio interesuje sprzedawce i urząd skarbowy.
    A tak trudno przy nieco droższych przedmiotach poprosić - zażądać wystawienia faktury? Te są zdecydowanie trwalsze od paragonu i dużo trudniej ulegają zagubieniu . Ja tak robię od dawna. Okazało się niezwykle skuteczne i ...... proste
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

No to tak.
    Gdy kupujemy w sklepie sprzedawca nie ma prawnego obowiązku przyjmować pełnowartościowego towaru z powrotem.
    Jednakże w momencie gdy towar okazuje się nie pełnowartościowy sprzedawca ma prawny obowiązek przyjąć go z powrotem.
    Na dodatek zwrotu takiego nie może uwarunkowywać posiadaniem paragonu.
    Dowodem zakupu może być nawet zeznanie świadka.
    Paragon fiskalny jest tylko i wyłącznie informacją dla klienta o cenie, podatku itp. Do niczego więcej.
    informacja uzyskana w UOKiK.
    Paragon jest potrzebny sprzedawcy do potwierdzenia przyjęcia z powrotem towaru na stan oraz zwrotem podatku VAT.
    Ale rozwiązaniem takiego problemu jak już wcześniej opisałem jest wykonanie kopii paragonu z kasy fiskalnej i opisaniem go.

W przypadku braku paragonu sprawa się komplikuje gdy towar np się uszkodzi - w tym momencie gwarant ma prawo zażądać okazania dowodu zakupu (paragon, f-ra itp) celem
    potwierdzenia zakupu w takim a takim miejscu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franz55 Zobacz posta
    No to tak.
    Gdy kupujemy w sklepie sprzedawca nie ma prawnego obowiązku przyjmować pełnowartościowego towaru z powrotem.
    Dlatego, że zasada działania kasy fiskalnej nie przewiduje zwrotu towaru.
    A jeśli sprzedawca przyjmie taki zwrot, to księgowa się do niego przez dwa tygodnie nie odzywa, bo dzięki swej wspaniałomyślności narobi jej tylko dodatkowej roboty.

Domyślnie

Jak zwykle jeden przepis mówi swoje a inny swoje. UOKiK po swojemu a skarbówka po swojemu. Jak zapytasz rzecznika to Ci powie, że możesz, jak zapytasz w skarbowym albo księgowej usłyszysz co innego. Polskie prawo skarbowe w wielu miejscach tak rażąco odstaje od rzeczywistości, że strach się bać. Większość z dwojga złego woli jednak nie narażać się skarbówce.

Domyślnie

Niestety skarbówka często nie ma racji i naciąga przepisy pod siebie. Ludzie ze skarbówki boja sie opieprzu od kierownictwa i dyrekcji za podpowiadanie ludziom jakie mają prawa.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    LIczy się DOWÓD ZAKUPU. Jakikolwiek. Przyjęła się obiegowa opinia, iż jedynym dowodem zakupu jest paragon fiskalny/faktura a tak nie jest. Jak sama nazwa mówi wystarczy udowodnić zakup, np. wydrukiem z aukcji, przelewem na konto itp.
    Sprzedawca ściemnia i nie ma racji.
    nie masz racji - paragon to podstawa, a w tym wypadku jest niezbedny - towar musi wrócić na półkę i do ewidencji i do tego niezbędny jest paragon, ba nawet musi być wypełniona specjalna karta ze był zwrot. Bez niego możesz liczyć tylko na uprzejmość sprzedawcy.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów