Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: zwrot towaru

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie zwrot towaru

Mam problem.

Zakupiłem na jednej z aukcji all wizjer kątowy do mojego FX (D700).
    W aukcji jak wół napisane, że pasuje.
    Co się okazało - nie pasuje.
    No ale sprzedawca był miły i zaproponował dwa wyjścia - zwrot albo dołożenie DK-22.
    Wybrałem 2 opcje.
    Po otrzymaniu adaptera zadowolony usiadłem z moim D700 i zacząłem próbować to zainstalować. No nie idzie, nie pasuje itp.
    Tak więc zadzwoniłem - powiedzieli, że tak to ich błąd - te wizjery nie pasują do D700 i podobnych nawet po dokupieniu DK-22. Pozostał tylko zwrot.

I teraz jest problem - w momencie zakupu otrzymałem (chyba) paragon fiskalny.
    Oczywiście jak to bywa z paragonami - zaginął w akcji.
    Wszystko inne jest. No ale sprzedawca powiedział, że nie może przyjąć bez paragonu, a jeżeli już przyjmie to obciąży mnie Vatem (ok 40 zł).
    To ja na to, że nie po to kupowałem aby oddawać i jeszcze być stratnym i w związku z tym w przypadku odmowy proszę o dostarczenie towaru zgodnego z umową (opisem aukcji).
    No ale jak wiadomo to się nie da i sprzedawca bezradnie rozkłada ręce.

Co z tym fantem zrobić ??
    Iść na ustępstwa i stracić te cztery dychy, ale z drugiej strony chciałem używać ten wizjer i żądać wywiązania się z umowy przez sprzedającego ;/

Domyślnie

Wybierz się lub zadzwoń do rzecznika praw konsumenta, ale podejrzewam, że odeśle Cie z kwitkiem, bo dowód zakupu jest b. istotny i bez niego możesz zapomnieć o jakichkolwiek zwrotach całej kwoty.
    Canon 400d plus kilka szkiełek i coś do błyskania - to już przeszłość
    D7000|D7200|Sigma 17-50|N35 1,8|N18-105 VR|N70-300 VR|SB-800
    moje pstryki

Domyślnie

proponuje skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta

Ale z doświadczenia wiem że paragon musi być przy zwrocie
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

a czy wydruk (potwierdzenie zakupu) z aukcji nie jest przypadkiem dowodem zakupu ??
    sam paragon ma znaczenie dla US.
    No ale tak jak napisałem nie zależy mi na zwrocie tylko na tym aby to współgrało z moim body.
    Ale niestety w tym przypadku sprzedawca raczej nie ma możliwości tak zrobić aby działało więc pozostaje tylko zwrot.

no i po kontakcie z UOKiK - sprzedawca ma obowiązek przyjąć towar do zwrotu bez względu na to czy mam paragon czy nie.
    Oczywiście w pierwszej kolejności jego obowiązkiem jest doprowadzenie sprzedanego towaru do stanu zgodnego z umową.
    No ale w tym wypadku jest to niemożliwe więc pozostaje tylko zwrot.
    Ostatnio edytowane przez franz55 ; 19-08-2010 o 14:52

Domyślnie

LIczy się DOWÓD ZAKUPU. Jakikolwiek. Przyjęła się obiegowa opinia, iż jedynym dowodem zakupu jest paragon fiskalny/faktura a tak nie jest. Jak sama nazwa mówi wystarczy udowodnić zakup, np. wydrukiem z aukcji, przelewem na konto itp.
    Sprzedawca ściemnia i nie ma racji.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    LIczy się DOWÓD ZAKUPU. Jakikolwiek. Przyjęła się obiegowa opinia, iż jedynym dowodem zakupu jest paragon fiskalny/faktura a tak nie jest. Jak sama nazwa mówi wystarczy udowodnić zakup, np. wydrukiem z aukcji, przelewem na konto itp.
    Sprzedawca ściemnia i nie ma racji.
    nie masz racji - paragon to podstawa, a w tym wypadku jest niezbedny - towar musi wrócić na półkę i do ewidencji i do tego niezbędny jest paragon, ba nawet musi być wypełniona specjalna karta ze był zwrot. Bez niego możesz liczyć tylko na uprzejmość sprzedawcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franz55 Zobacz posta
    a czy wydruk (potwierdzenie zakupu) z aukcji nie jest przypadkiem dowodem zakupu ??
    NIE !

Sprzedawca by dokonać zwrotu towaru musi mieć oryginał paragonu (nie xero).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polsar74 Zobacz posta
    NIE !

Aha.
    TO czemu te paragony najczęściej po ~miesiącu płowieją i nic na nich nie widać...?
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Aha.
    TO czemu te paragony najczęściej po ~miesiącu płowieją i nic na nich nie widać...?
    bo trzeba je przechowywac w lodowce wtedy nawet kilka lat beda ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polsar74 Zobacz posta
    NIE !

Żądanie oryginału paragonu od klienta zwracającego towar nie wynika z żadnych przepisów, a jest jedynie pewnym zabezpieczeniem dla sprzedawcy, który w razie kontroli musi udowodnić, że zwrot towaru miał faktycznie miejsce.

W przypadku zakupu na fakturę VAT, jest zwrot, jest faktura korygująca podpisana przez klienta i cześć. W przypadku paragonów może być problem w razie kontroli skarbowej. Cieżar udowodnienia, że był zwrot towaru ciązy wtedy na sprzedawcy.
    To tylko o to chodzi tymi paragonami.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów