Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie 5 lat z D50, czas na zmianę.

Witam wszystkich forumowiczów

Przymierzam się do kupna nowego body i w związku z tym zapewne pożegnam się z kitami, które nabyłem z D50 (18-55 oraz 55-200). Po zapoznaniu się z wieloma wątkami i biorąc pod uwagę możliwości finansowe skłaniam się ku D90.
    Obecnie oprócz w/w obiektywów posiadam jeszcze stałke nikona 50 1,8, lampę SB-800 i Manfrotto 055PRO I 486RC2. Analizując moje 5-letnie focenie przeważają zdjęcia z rożnego rodzaju imprez sportowo - kulturalnych, szkolnych zawodów sportowych, które odbywają się zarówno w hali jak i na zewnątrz. Bardzo dużo zdjęć wykonuję podczas maratonów rowerowych MTB i meczy piłki nożnej niższych klas. Oczywiście na wszelkie wypady, wycieczki i wakacje zawsze zabieram Nikona.

W tym miejscu nasuwają się następujące pytania:
    - Czy warto kupić D90 z 18-105? Jaka będzie rożnica między 18-55?
    - może lepiej coś jasniejszego np. Tamrona 17-50 mm f/2.8? Pewnie bardziej przyda się np. w halach sportowych.
    - jeśli chodzi o zooma to myślę o Nikorze 70-300VR, a może jakiśm inny wybór?
    - chodzi mi też po glowie bardzo uniwersalny Nikkor 18-200VR II. Warto pakować się w niego?

Na sprzet, który planuje kupić na raty moge przeznaczyc około 4tys.

Na koniec mam jeszcze jedno pytanko, ile mniej więcej moge dostać na gieldzie za D50 stan średni (przebieg około 47000tys.) + te dwa kity?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.
    D50 I AF-S 18-55mmED I AF-S 55-200ED I SB-800 I Manfrotto 055PRO I 486RC2 I Filtry I SD Elite PRO 1GB Kingston I parę innych drobiazgów

Domyślnie

Czy warto kupić 18-105 z VR II TAK! w kicie z D90 taniej Ci to wyjdzie, zawsze możesz sprzedać i kupić sobie 17-50mmf/2.8 jeśli nie spełni twojego oczekiwania . Za D50 z 2 kitami to tak w granicach 800-1100zł / na giełdzie dadzą Ci grosze, wystaw na allegro, albo na forum . Pozdrawiam

Domyślnie

Potwierdzam, 18-200 VR bardzo przydatne szkiełko, mam go od kilku lat. Używam zarówno z D50 jak i D90. 18-200 podstawowy obiektyw do codziennego użytku (mam kilka innych do konkretniejszych zastosowań). Uważam, że ten sprzęt warto mieć.

Domyślnie

Również posiadam D 50 i pora coś dokupić.Właśnie dokupić, nie sprzedając D 50 ponieważ ceny są tak niskie,że nie warto się go pozbywać.Robi przecież bardzo dobre zdjęcia, brak mi tylko możliwości pracy przy wyższych czułościach.Lada dzień ma się pojawić nowa puszka,więc ceny np.D90 pewnie nieco spadną.No i pewnie kupię D 90 choćby dlatego,że ma matrycę CMOS,lepszy AF i jest znacznie tańszą alternatywą dla D 300.
    Sugeruję co najwyżej pozbyć się kitowych obiektywów i kupić nieco lepszy np. 18-105 i 70-300..

Domyślnie

Jeśli nie przeszkadza Ci noszenie 2 obiektywów zamiast jednego to 18-105 (ewentualnie 17-50) + 70-300VR to świetna opcja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    D50 stan średni (przebieg około 47000tys.) + te dwa kity?
    Toż to istny rekord
    Nie znam żadnego aparatu który wytrzymał 47 milionów cykli migawki

Domyślnie

He he własnie szukałem jakiejś edycji postu żeby to skorygować, mialo być 47tyś. Pozdro
    D50 I AF-S 18-55mmED I AF-S 55-200ED I SB-800 I Manfrotto 055PRO I 486RC2 I Filtry I SD Elite PRO 1GB Kingston I parę innych drobiazgów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    W tym miejscu nasuwają się następujące pytania:
    - Czy warto kupić D90 z 18-105? Jaka będzie rożnica między 18-55?
    - może lepiej coś jasniejszego np. Tamrona 17-50 mm f/2.8? Pewnie bardziej przyda się np. w halach sportowych.
    - jeśli chodzi o zooma to myślę o Nikorze 70-300VR, a może jakiśm inny wybór?
    - chodzi mi też po glowie bardzo uniwersalny Nikkor 18-200VR II. Warto pakować się w niego?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.
    1. Tak. Różnica to 50mm. Natomiast w tych samych ogniskowych 18-105 będzie jaśniejszy.
    2. A i owszem. Im jaśniej tym lepiej, ale o tym pewnie wiesz.
    3 Wybór dobry ale czy na halę? A nie myślałeś o Sigmie 70-200?
    4. ww zoom to wyjątkowo udane szkiełko jak na taką rozpiętość ogniskowych. To czy warto - zastanów się sam czy jest Ci niezbędny.

Podobnie jak Ty, ja też mam D50 i zamieniłem na D90 z jednego powodu-brakowało mi gripa. Co do samych zdjęć - moim zdaniem skok jest kolosalny, normalnie dwa różne światy. Po miesiącu używania D90 wziąłem stary aparacik i od razu jakość dziwne uczucie - małe to takie, wyświetlacz jakiś kurdupel, ciemny wizjer. Szybko przyzwyczaiłem się do nowego
    Polecam wymianę na D90 - to dobry krok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruffio Zobacz posta
    Podobnie jak Ty, ja też mam D50 i zamieniłem na D90 z jednego powodu-brakowało mi gripa. Co do samych zdjęć - moim zdaniem skok jest kolosalny, normalnie dwa różne światy. Po miesiącu używania D90 wziąłem stary aparacik i od razu jakość dziwne uczucie - małe to takie, wyświetlacz jakiś kurdupel, ciemny wizjer. Szybko przyzwyczaiłem się do nowego
    Polecam wymianę na D90 - to dobry krok.
    Ja zmieniłem D50 na D80 i powiem jak ruffio: dwa różne światy (szczególnie wizjer i ISO). Przy przejściu z D80 na D90 dużej różnicy dla mnie nie ma.
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

w sumie racja, posiadam D80, mogłem dołozyć 1000ziko i miałbym D90, kolega dał mi sie pobawić D90 i aż takiej różnicy nie ma tylko matryca CMOS i ciut lepszy AF. Szkła są najważniejsze!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów