Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie All you need is love ;)

Chciałbym pokazać Wam dziś efekty mini sesji z Pawłem i Edytą. Trzy zdjęcia tradycyjnie kolorek i BW a z dwoma postanowiłem trochę poeksperymentować. Jak oceniacie efekty?

Tradycyjnie będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam serdecznie
    Jarosław Saternus

Domyślnie

przyczepię się do 1. - przeszkadza mi ten cień na brzuchu u pana.. i do 5. denerwująca pozycja.. dziwnie wyszły te ręce.. gdyby miała odchyloną głowę do tyłu, zdjęcie nabrało by energii i naturalności.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikka09 Zobacz posta
    przyczepię się do 1. - przeszkadza mi ten cień na brzuchu u pana.. i do 5. denerwująca pozycja.. dziwnie wyszły te ręce.. gdyby miała odchyloną głowę do tyłu, zdjęcie nabrało by energii i naturalności.
    Dzięki za uwagi. Pozwolisz, że pociągnę Cię za język? Jak zdefiniujesz naturalność? Pytam ponieważ to interesujące co każdy z nas widzi za tymi ogólnymi pojęciami, których zwykle używamy.

Na 4 i 5 nie ma pozowania, po prostu zaczęli tańczyć. Zatańczyli jak im w duszy grało i jak umieli. Czy gdybym poprosił Edytę o to aby przy następnym obrocie uniosła głowę 20 stopni w górę, czy taniec zyskałby na naturalności? Wydaje mi się, że tylko by ich taka uwaga spięła.

Jak ty dążysz do "naturalności" w fotografii? Może inni forumowicze, także zechcą podzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie, bo temat to trudny i na pewno interesujący.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
    J.S.

Oszczędny w słowach Awatar Muhozol
    Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Z pewnością nie, taniec nie zyskałby na naturalności gdyby zagrali w przemyślany sposób. Za to gdybyś Ty Fotograf uchwycił inny moment tego tańca być może okazałby się bardziej naturalny. W niepozowanych sesjach jak ta tutaj chodzi o wyłapanie najbardziej korzystnego momentu. Tutaj się moim zdaniem nie udało, zgadzam się z nikka09 w tej pozie widać duże napięcie, siłowanie się wręcz, a nie swobodę i naturalność. Twarze są rozluźnione, ciała nie. Tak czasem wyjdzie chyba nie ma co się przejmować po prostu robić dużo zdjęć i lepszą selekcję. 4. fajna z humorem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

1-ka nie podoba mi sie naswietlenie , chyba bylo dopalane lampa z boku , ostre cienie ,
    aby uratowac ten obrazek sciemnilbym sciane o ktora sie opieraja , tak jak jest teraz za bardzo zlewaja sie z tlem
    2-ka i 3-ka dosc przyjemne do albumu
    4-ka radosna i radosnie zmasakrowana jakas dziwna obrobka
    5-ka do skasowania , bardzo nienaturalnie wygieta partnerka ... mam nadzieje ze po sesji nie musiala korzystac z pomocy ortopedycznej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muhozol Zobacz posta
    Z pewnością nie, taniec nie zyskałby na naturalności gdyby zagrali w przemyślany sposób. Za to gdybyś Ty Fotograf uchwycił inny moment tego tańca być może okazałby się bardziej naturalny. W niepozowanych sesjach jak ta tutaj chodzi o wyłapanie najbardziej korzystnego momentu. Tutaj się moim zdaniem nie udało, zgadzam się z nikka09 w tej pozie widać duże napięcie, siłowanie się wręcz, a nie swobodę i naturalność. Twarze są rozluźnione, ciała nie. Tak czasem wyjdzie chyba nie ma co się przejmować po prostu robić dużo zdjęć i lepszą selekcję. 4. fajna z humorem.
    Pozdrawiam
    Dzięki za rozwinięcie tematu. Zgadzam się całkowicie, choć martwi mnie idea robienia wielu zdjęć. Zgadzam się z nią i nie bardzo widzę alternatywę dla tej metody. No ale zastawiam się czy nie ma innej, lepszej drogi?

Egoiste, także dzięki za krytykę. Jedynka dopalana była zachodzącym słońcem Musisz mi wybaczyć taką obróbkę na 4 i 5, jeśli przyjrzysz się moim poprzednim pracą to raczej nie odbiegają one od ogólnie przyjętych norm obróbkowych, a więc staram się działać z umiarem. Natomiast myślę, że warto szukać innych dróg, stylów, nawet takich drastycznych.. tylko po to aby się uczyć, poznać zdanie innych. Dlatego cieszę się, że się do tego odniosłeś, w sensie zaliczam głosik na "nie". Dodam jeszcze, że sam zaczynam być na nie... między innymi dlatego cenię to miejsce.

Pozdrawiam
    JS

Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Mosquito dla pocieszenia dodam, że oglądałem kiedyś taki filmik z warsztatów fotografa ślubnego Mike Colon się nazywa i pokazywał pracę w jakimś programie archiwizującym zdjęcia. Istotne jest to że jak przewijał fotki to wyglądało jak film, chyba mu w ogóle palec z cyngla nie schodził, byłem w szoku ile miał ujęć i z tego to można już coś wybrać, prawda? Ale to było około 1000 jpg z sesji z jednej lokacji do przejrzenia i obrobienia. Szok! jak dla mnie.
    Pozdrawiam i życzę udanie uchwyconych chwil.

Domyślnie

Co do uwag technicznych to już sie kledzy wypowiedzieli.
    Ja mogę powiedzieć o ogólnych odczuciach - bardzo mi ta sesja przypadła do gustu - to dzieki naturalnosci. Żadne jakieś wyszukane stroje. Po prostu para jak każda inna ładnie pokazana bawiaca sie podczas sesji. Jak dla mnie najlepsze to 2 i 3 . 5 natomiast najgorsza osobiście nie podoba mi sie takie swiatło jakna 5
    N i pare gratów

Domyślnie

Dzięki za uwagę i komentarze.

Muhozol, właśnie mam teraz taką wizję na następną sesję. Niech będzie tych zdjęć w setkach byle tylko złapać kilka tych najlepszych chwil. Zobaczymy jak wyjdzie

Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Zobaczymy co z tego wyjdzie, trzymam kciuki i z przyjemnością obglądnę.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów