Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie żonkilowe portrety

Dawno tu nic nie wrzucałem, a ostatnimi czasy nieco się tych kobitek ustrzeliło tak więc proszę bardzo:

Na początek Asia, w zasadzie tak przypadkiem, bo z nudów podpiąłem się pod sesyję moich znajomych.
    Wizaż w wykonaniu Kasi Laskowskiej.

1.

Następnie udałem się z jedną z moich ulubionych modelek - Anetą - do Katowic, gdzie błądziliśmy w poszukiwaniu jakiegoś miejsca, w którym można by było ustrzelić co nieco. W końcu się udało co można zobaczyć poniżej.
    Wizaż w wykonaniu pani pozującej.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Anetce już podziękujemy i przechodzimy do kolejnej białogłowy (choć tym razem szatynki). Zapozowała Magda, podczas sesyjki była fajna atmosfera, ponieważ wziąłem ze sobą dwóch foto-kumpli (westu & qbik) a wizażowała Ela Łuczak-Perdał:

8.

9.

10.

11.

Żeby się nie nudzić wybrałem się tym razem z kolegą Igrokiem, aby co nieco strzelić przy udziale Pauli:

12.

13.

14.

Przy okazji w międzyczasie rozchorowałem się (katar, gorączka i gardło) a za oknem upały po ponad 30 stopni. Nie przeszkodziło mi to jednak, aby wybrać się na dwie umówione wcześniej sesje, w którym pomagał mi tym razem Alleg. Na początku Asia (wizaż kolejny raz w wykonaniu Eli).

15.

16.

oraz Gosia:

17.

18.

19.

Nieco materiału z niektórych tych sesji czeka jeszcze na obróbkę, także coś ciekawego na pewno się jeszcze znajdzie.

A teraz proszę o ostrą krytykę
    D600 + S15-30/3.5-4.5 + S35/1.4Art +S85/1.4HSM + SB-800

Domyślnie

Bajeczna sesja....klimat, kolory, ostrosc. Bardzo mi sie podoba. Robione sprzetem z podpisu? tzn 85/1.8?

Domyślnie

Kolory bardzo mi się podobają, znakomita większość kadrów również.
    Krytykować nie mam śmiałości takich zdjęć
    patrzę, podglądam obserwuję ...

D600 D90 | S15/2.8 | N28/1.8 | S50/1.4 | N85/1.8 | SB-900

Domyślnie

Świetny portret
    10/10 jak dla mnie
    Ostatnio edytowane przez t0m3k ; 01-08-2010 o 19:24
    D800 || D810
    Samyang 14 F2.8 || Sigma 24-35 F2 || Sigma 85 1.4 A || Tamron 70-200 F2.8 G2
    https://wedd.photo/

Domyślnie

Ogólnie przyjemne zdjęcia. Zamiary zrealizowane na piątkę. Samego wykonania nie ma co się czepiać na siłę (choć parę drobiazgów zawsze się znajdzie).

Domyślnie

Bardz fajny secik. Wszystko super zagrało ostrość i kolory

Domyślnie

Amiga: tak, to wszystko robione D90 z 85/1.8

mOSAd: a mnie właśnie te szczególiki interesują bardzo

michal.krawczyk: co do tej ostrości to jednak przy 85/1.8 różnie to bywa, ale zawsze jakiś kadr się dobrze trafiony znajdzie. Niestety ale swego czasu rozbestwiłem się używając Zuiko 50/2, które dawało ultra ostry obrazek.
    D600 + S15-30/3.5-4.5 + S35/1.4Art +S85/1.4HSM + SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żonkil Zobacz posta
    mOSAd: a mnie właśnie te szczególiki interesują bardzo
    1. Za mocno rozmyta twarz, źle wyostrzona pod ten format. Sylwetka ładnie pokazana, ale zwrot i wyraz twarzy jakoś mniej mi się podobają. Chociaż wyszły całkiem nieźle i dość naturalnie. To raczej kwestia kąta patrzenia, że z tej perspektywy kontury twarzy średnio mi pasują.
    2. Takie trochę zmęczone jakby dziewczyna miała już dość i usiadła sobie by odpocząć, rozmasować ramiona. Bokeh minimalnie za agresywny, ale do uniesienia. Mimo tego to przyjemne, spokojne zdjęcie.
    3. Tu trochę kompozycja się pogubiła, z rękami nakombinowane. Pupa też wyszła dziwnie w tej kreacji z ukryta talią. Ale jakość wykonania rekompensuje te braki prawie zupełnie. Ładnie pokazane oczy i usta.
    4. Ładne światło, świetna obróbka. Tylko mina nieszczęśliwa. Do tego dziurka nosowa uległa wyostrzeniu i podkreśleniu. Kolano ma sens w kadrze, ale wyszło mało ekscytująco.
    5. Zastrzeżeń brak
    6. Kompozycje z ręką na głowie niestety są zwykle ciężkie w tak ciasnym kadrze. Chyba trudno je dobrze sfotografować i tutaj to widać. Układ plam świetlnych, piersi i złotej kokardy - słabo wyglądają moim zdaniem. Na tym zdjęciu otwarte usta wyciągają szczękę w dół, co mniej mi się widzi.
    7. Brak uwag.
    8. Ramiączko oraz minimalnie mniej światła na udzie - czyli chyba bym nieco je w obróbce doświetlił by uzgodnić kolor - taki szczegół, a psuje efekt trochę.
    9. Cięcie ręki wzdłuż krawędzi kadru - tak sobie. Druga ręka też sztucznie, a dłoń wyszła... nieciekawie. Ale kto by tam na ręce patrzył.
    10. Słaba kompozycja. Zgaduję, że były tu ograniczenia kadrowe i jest to zdjęcie "na styk", ale mimo to, modelka mogłaby na pewno zrobić pół kroku w tył i byłoby o niebo lepiej. Poza tym świetne i chętnie zobaczyłbym tu inne "okoliczne" kadry, bo podejrzewam, że może być coś jeszcze lepszego pod kątem "akcji" i zagrania przez modelkę tej sceny.
    11. Bardzo słabe cięcie nóg. Ale majteczki na kościach i włoski... skutecznie odwracają uwagę.
    12. Usnęła czy co? To słabsze zdjęcie.
    13. Brak stóp przede wszystkim, ale też nieszczęśliwy układ jasnych plam w PG odciągające uwagę od tematu. Taka sobie kompozycja - prosi się według mnie, by wpisać je bardziej w kwadrat lub jakoś inaczej zaaranżować kadr.
    14. Rękom podarujemy trochę ich niezdarność, bo znów wzrok skupia się na dobrze umiejscowionym w kadrze biuście. Oczy - biust. Taka chwiejna równowaga tu panuje - dobrze skomponowane.
    15. Słabe wykończenie kadru od góry, a także z lewej. Obróbka i światełko oraz stylizacja oczywiście, rekompensują w jakimś stopniu te niedoskonałości. Za mocne usta MZ.
    16. Nuda, nic się nie dzieje. Mimo teoretycznej poprawności zdjęcie jest jednym ze słabszych (cień tu akurat popsuł nastrój)
    17. Tu coś z jakością się stało, z oczu uciekła ostrość. Czerwone pazurki gryzą mi się w tym kadrze z niebieskim, zielonym, brązowym i żółciami - za dużo tego jak na jeden obraz.
    18. To zdjęcie chyba dla makijażystki. Pazurki udało się ukryć, więc nie razi ich kolor. Natomiast ciut doskwiera ich brak! Na tym zdjęciu też coś z kolorem skóry niepokojącego się dzieje - widać to głównie na ramieniu, na którym plamy cienia i światła wpadają w jakiś magentowy odcień. Nasycenie niebieskiego przesadzone chyba. Zieleń taka sobie.
    19. Ręce mogłyby jakoś inaczej być ułożone, ale że to odwieczny problem i w sumie nie jest źle, to praktycznie nie mam uwag.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 02-08-2010 o 21:19

Oszczędny w słowach Awatar m_are_ks
    Miasto
    Wrocław/Poznań

Domyślnie

...i już widzę te tłumy biegnące po 85/1.8 "żeby robić takie zdjęcia" ;P

W zdjęciach wszystko zagrało: modelki, make up, sceneria, światło no i fotograf jak widać jest on tylko jedną z conajmniej kilku składowych sukcesu
    Ostatnio edytowane przez m_are_ks ; 02-08-2010 o 09:47 Powód: literówka
    ...to jest tylko moje zdanie.
    Wszyscy wiedzą, że nie da się czegoś zrobić. Wtedy przychodzi ktoś kto tego nie wie i to robi.

Domyślnie

bardzo fajny set, wszytko ładnie przygotowane
    Mamiya + Sony

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów