Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Nikon FG-pytanie o programy i ev

Witam
    Ostatnio na targu ze starociami znalazłam Nikona FG wraz z fajnym obiektywem 50mm, 1.8. Działa bez zarzutów, jednak mam pytanie co do użycia programów A I P- jaka jest różnica i jak one działają ?
    Dodatkowo chciała się spytać o korekcję EV- czy działa KIEDY USTAWIAM CZAS I PRZESŁONĘ MANUALNIE?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi. Instrukcji brak
    Nikon d70s/ nikkor 18-70 DX/ nikkor 20/2.8 / plecak case logic SLRC-4
    i kochany nikon F80 i nikon FG z 84go roczku:>

Domyślnie

A- priorytet przesłony, działa tak samo jak w D70, tylko przesłonę ustawiasz pierścieniem, bo pokrętła nie ma.
    P- Automat, tylko taki trochę lepszy, jakoś nie jestem jego fanem i nie potrafię go omówić.
    Korekcja EV działa.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pelamka Zobacz posta
    Instrukcji brak
    Tutaj znajdziesz opis FG.
    A tu instrukcję.

Jeśli chodzi o klasykę Nikona, to malezyjska strona z pierwszego linku wymiata.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pelamka Zobacz posta
    Witam
    Ostatnio na targu ze starociami znalazłam Nikona FG wraz z fajnym obiektywem 50mm, 1.8. Działa bez zarzutów, jednak mam pytanie co do użycia programów A I P- jaka jest różnica i jak one działają ?
    Dodatkowo chciała się spytać o korekcję EV- czy działa KIEDY USTAWIAM CZAS I PRZESŁONĘ MANUALNIE?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi. Instrukcji brak

Tak na szybko.
    A - priorytet przysłony, aparat dobiera czas.
    P - program Auto. Przymykasz przesłonę do 22(inaczej nie zadziała), aparat sam dobiera czas i przysłonę wg liniowego algorytmu.
    Korekcja EV - oddziaływuje na wartość pomiaru światła(tak samo jak ustawienie ISO).w programach wpływa na użyty czas/czas i przysłonę, w ustawieniu manualnych wpływa na sam pomiar światłomierza(na migającą diodę).
    Oczywiście nie zmienia wówczas parametrów naświetlania.

Uprawnienia umieszczania postów