Szukaj
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
A czo to jest tak upierdliwe aby płacić 2000zł więcej? Jakby to szkło kosztowało maks 600zł drożej to raczej bym kupił z AF-s ale 2 kafle to musi poczekać aż stanieje. Oczywiście jeżeli ceny tam podane się na prawdę zgadzają. A co do mojego, że "jest wspaniale zrobiony" to chodzi mi optycznie a nie AF
http://rafalec.digart.pl/
Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Są ludzie, u których to szkło na siebie zwyczajnie zapracuje. Profesjonaliści, których na to stać, będą wybierać bezkompromisowe rozwiązania. I różnica tych 2000 zł nie będzie aż tak przerażająca jak dla przeciętnego pstrykacza.
Musimy pamiętać, że to szkło nie jest 'dla wszystkich' - ono jest przede wszystkim dla tych, którzy wiedzą za co płacą.
jak matryca nie będzie gorsza niż w D90 to może na przyszłe wakacje sobie sprawię, bo szczerze po tegorocznych mam dość dźwigania "zagrypionego" D90 z zapiętym 17-55. A coś o wielkości i wadze D40 + N35 1,8 by mi bardzo pasiło + jakość i szumy przynajmniej D90
Na moje oko ta matryca to będzie taka jak w Sony NEX-3.
W fotkach na portalach ona ma szumy właśnie zbliżone do D90.
Może nawet Nikon ciut więcej z niej "wyciśnie" dzięki lepszemu oprogramowaniu.
Mi się wręcz marzy ten D3100 z jasnym obiektywem 35mm 1.8 lub 50mm 1.4
Po prostu to będzie bardzo poręczna, stosunkowo lekka zabawka,
a jakość fotek powinna być na poziomie topowych cropowych lustrzanek.
Wiadomo, ze wyższe modele mają więcej opcji, ale na co dzień i tak ich nie używam.
Jedyne czego się boję to problemy z AF.
Mam D3000 i jak kupiłem jasny obiektyw to miał spory ff i serwis nic nie poprawił przy dwu wizytach.
Wątpię, żeby D3100 miał mikroregulację AF, w następcy D90 jest ona bardziej prawdopodobna.
Strasznie akademicka dyskusja, czy 7k to dużo za to szkło i tak i nie, w polsce zarabiamy mniej niż w Anglii czy Niemczech nie mówiąc o USA tam takie szkła może sobie kupić amator jak ma taką chęć, u nas część profi nawet na to nie stać. Wracając do 3100 jeśli nikon chce się liczyć w sprzedaży musi produkować puszki z podobną liczbą mpx co konkurencja, i tak będzie miał mniej. Część klientów kupując kieruje się hasłami marketingowymi a tam wiadomo im więcej tym lepiej.
Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam
Zgadzam sięStrasznie akademicka dyskusja
Ja tylko odpowiadam na lamenty dotyczące ceny AF-Sa![]()
http://rafalec.digart.pl/
Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin
No jasneJestem w szkole fototechnicznej i wiąże z tym mój zawód.
Skoro jesteś w szkole...![]()
Skontaktuj się z nami