Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Nikon D3100!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalec Zobacz posta
    Za dużo mpxl... Mało obiektywów w szczególności te amatorskie nie mają zdolności rozdzielczej na poziomie 14. A co do tych obiektywów to 24-105 f4 jeżeli będzie tak dobry jak ten Canonowski to było by miło A 85 .14 to czy za silnik warto płacić 2k więcej? Skoro starszy jest wspaniale zrobiony.
    a używałeś kiedyś jasne szkła z małą GO na śrubokręcie?
    Z tego co napisałeś wynika że nie
    Szkła śrubokrętowe mają problemy z lekkim doostrzeniem co zwłaszcza przeszkadza(jest bardzo upierdliwe) w bardzo jasnych szkłach.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

A czo to jest tak upierdliwe aby płacić 2000zł więcej? Jakby to szkło kosztowało maks 600zł drożej to raczej bym kupił z AF-s ale 2 kafle to musi poczekać aż stanieje. Oczywiście jeżeli ceny tam podane się na prawdę zgadzają. A co do mojego, że "jest wspaniale zrobiony" to chodzi mi optycznie a nie AF
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Zaczynam powoli się zastanawiać nad wymianą mojego staruszka D70s, ale kompletnie nie mam pojęcia na jaki bo trudno o jego następce..
    też o tym myślę, ale na razie jeszcze inwestuje w jakieś szkieka, akcesoria do lampy, myślę że kupię używkę d300 ale to jeszcze nie w tym roku
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalec Zobacz posta
    A czo to jest tak upierdliwe aby płacić 2000zł więcej? Jakby to szkło kosztowało maks 600zł drożej to raczej bym kupił z AF-s ale 2 kafle to musi poczekać aż stanieje. Oczywiście jeżeli ceny tam podane się na prawdę zgadzają. A co do mojego, że "jest wspaniale zrobiony" to chodzi mi optycznie a nie AF
    Są ludzie, u których to szkło na siebie zwyczajnie zapracuje. Profesjonaliści, których na to stać, będą wybierać bezkompromisowe rozwiązania. I różnica tych 2000 zł nie będzie aż tak przerażająca jak dla przeciętnego pstrykacza.
    Musimy pamiętać, że to szkło nie jest 'dla wszystkich' - ono jest przede wszystkim dla tych, którzy wiedzą za co płacą.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

jak matryca nie będzie gorsza niż w D90 to może na przyszłe wakacje sobie sprawię, bo szczerze po tegorocznych mam dość dźwigania "zagrypionego" D90 z zapiętym 17-55. A coś o wielkości i wadze D40 + N35 1,8 by mi bardzo pasiło + jakość i szumy przynajmniej D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    jak matryca nie będzie gorsza niż w D90 to może na przyszłe wakacje sobie sprawię, bo szczerze po tegorocznych mam dość dźwigania "zagrypionego" D90 z zapiętym 17-55. A coś o wielkości i wadze D40 + N35 1,8 by mi bardzo pasiło + jakość i szumy przynajmniej D90
    Na moje oko ta matryca to będzie taka jak w Sony NEX-3.
    W fotkach na portalach ona ma szumy właśnie zbliżone do D90.
    Może nawet Nikon ciut więcej z niej "wyciśnie" dzięki lepszemu oprogramowaniu.
    Mi się wręcz marzy ten D3100 z jasnym obiektywem 35mm 1.8 lub 50mm 1.4
    Po prostu to będzie bardzo poręczna, stosunkowo lekka zabawka,
    a jakość fotek powinna być na poziomie topowych cropowych lustrzanek.
    Wiadomo, ze wyższe modele mają więcej opcji, ale na co dzień i tak ich nie używam.
    Jedyne czego się boję to problemy z AF.
    Mam D3000 i jak kupiłem jasny obiektyw to miał spory ff i serwis nic nie poprawił przy dwu wizytach.
    Wątpię, żeby D3100 miał mikroregulację AF, w następcy D90 jest ona bardziej prawdopodobna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Są ludzie, u których to szkło na siebie zwyczajnie zapracuje. Profesjonaliści, których na to stać, będą wybierać bezkompromisowe rozwiązania. I różnica tych 2000 zł nie będzie aż tak przerażająca jak dla przeciętnego pstrykacza.
    Musimy pamiętać, że to szkło nie jest 'dla wszystkich' - ono jest przede wszystkim dla tych, którzy wiedzą za co płacą.

Strasznie akademicka dyskusja, czy 7k to dużo za to szkło i tak i nie, w polsce zarabiamy mniej niż w Anglii czy Niemczech nie mówiąc o USA tam takie szkła może sobie kupić amator jak ma taką chęć, u nas część profi nawet na to nie stać. Wracając do 3100 jeśli nikon chce się liczyć w sprzedaży musi produkować puszki z podobną liczbą mpx co konkurencja, i tak będzie miał mniej. Część klientów kupując kieruje się hasłami marketingowymi a tam wiadomo im więcej tym lepiej.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Strasznie akademicka dyskusja
    Zgadzam się
    Ja tylko odpowiadam na lamenty dotyczące ceny AF-Sa
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Ja wiem czego chcę. Jestem w szkole fototechnicznej i wiąże z tym mój zawód. A tak po dłuższym namyśle to bym wolał 85mm 1.8 z AF-S za około 4k
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

Domyślnie

Jestem w szkole fototechnicznej i wiąże z tym mój zawód.
    No jasne
    Skoro jesteś w szkole...
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów