Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: szkła do IR

Domyślnie szkła do IR

szukam ale coś nie mogę znaleźć - może ktoś pomoże...
    Była lista dedykowanych szkieł do fotografii IR ...

Domyślnie

Jak ktoś będzie szukał :
    http://www.naturfotograf.com/lens_surv.html#top1
    trzeba wejść w linki do kategorii szkieł - przy niektórych szkłach jest także opis dotyczący pracy w IR

Domyślnie

Według mojej wiedzy a być może jest błędna, każdym szkłem można wykonać fotografię IR. Część starszych Nikkorów nie tyle jest rekomendowanych, co "dopasowanych" poprzez umieszczenie znacznika "poprawki" do ustawiania ostrości. Np 24, 28 AIS 2,8.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Tu bardziej chodzi nie o znacznik ostrości co o brązowy placek na środku zdjęcia po zrobieniu IR, niektóre tak mają niestety
    Na pewno nadaje się 18-70 DX
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

18-55 też widziałem u paru osób z niezłymi rezultatami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gryson Zobacz posta
    Tu bardziej chodzi nie o znacznik ostrości co o brązowy placek na środku zdjęcia po zrobieniu IR, niektóre tak mają niestety
    Na pewno nadaje się 18-70 DX
    O... bo z tej listy którą podlinkowałem wynika że z fuji pracuje on w IR dość słabo....Nie ma natomiast informacji jak z D70
    Możesz podać jakieś przykłady, kontakt do osoby która używa tego 18-70 w IR ?

Domyślnie

fafaniak - wlasnie gryson uzywa 18-70 z d70 do IR
    kurde, prawie jak szyfr wyszlo

Domyślnie

O fakt - smiesznie wyszło
    No dobrze zajrzałem na jego www - jest tam sporo fot IR ,a le na części z nich pośrodku jest obszar jakby troszkę innej barwy - to nie pozostałość po usuwaniu hotspota?

Domyślnie

Dokładnie, ja używam zestawu jaki podał Slon. Fotki mam na swojej stronie, ostatnie z wczoraj nawet, tylko plenerek musiałem przerwać bo gów... chiński statyw odmówił posłuszeństwa, a konkretnie głowica. Właśnie czekam na kuriera z manfrotto
    Generalnie 18-70 polecam, choćby ze względu na zakres. Czasami zdarzy mu się, przy dużej przysłonie, mieć jakiś zafarb na środku zdjęcia, ale nie zawsze, jeszcze nie wiem od czego to zależy, krótko się w to bawię. Przy mniejszych przesłonach tego nie ma.

Skoro widać, to znaczy, że nie usuwałem hot spota Na niektórych usuwałem (ale to lekkie odbarwiernie, u-point w NX wystarczy do korekty), a na niektórych w ogóle nie było. Innych szkieł nie próbowałem, bo tylko to jedno mam na 67mm, a taki mam filtr.
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

dzięki...
    a nie miałeś nigdy tych kitowych 18-50 ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów