coroner-Doprawdy, poruszylo mnie to co napisales. Przepadlem, zgine marnie
Odnosnie tytulu watku-macie racje. Nie trafiony![]()
Szukaj
coroner-Doprawdy, poruszylo mnie to co napisales. Przepadlem, zgine marnie
Odnosnie tytulu watku-macie racje. Nie trafiony![]()
MichałZK - wstawiasz zdjęcie, a potem oburzasz się za słowa krytyki. Ja w takim razie nic nie napiszę, bo nie chcę Cię denerwować![]()
D 600| N50/1.8D | N35/1.8 | T90/2.8 | S70-300 f/4-5.6 APO DG Macro | N18-70 | sb400 | sb700
Nie oburzam sie, po prostu dziwi mnie ze jedni widza tam wielkie przepaly w drudzy mowia, ze prawie ich nie ma i sa nieistotne![]()
W jasnych miejscach straciłeś szczegóły a strata szczegółów rejestrowanego obrazu zawsze jest błędem. Przynajmniej tak wynika z definicji. Skoro fotografia jest jednak sztuką to są od tej zasady pewne wyjątki. I tak na przykład, gdy koncentrujesz się mocno na przedstawianej postaci wypełniając portretem jej twarzy dużą część kadru a tło jest już poza granicą ostrości to jego przepalenie jest już dopuszczalne. Bardzo jasny drugi plan przy dobrym oświetleniu twarzy stworzy ciekawy klimat i wzmocni wyraz pierwszego planu. Przykład (autor Sadmadman - klikać w link): http://www.digart.pl/zoom/4410127/Formidable_2.html
W sytuacji, gdy jednocześnie pokazujesz oba plany ostre przepał jest niedopuszczalny. Skoro zdecydowałeś się pokazać na fotografii dużą część sceny w obszarze ostrości to przepalenie jej jest zaprzeczeniem samym w sobie i burzy kompozycję. Pomijam, czy wynika to z nieopanowania światła, czy ze świadomej decyzji. Portrety, szczególnie te modowe, gdzie to modelka gra główną rolę, powinny być proste i mimo dużej głębi ostrości jednoznacznie wskazywać na główny temat fotografii. Przykład (autor Saer - klikać w link): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151001 Są krzaczki, droga, krata na ścianie i mimo tego od pierwszego spojrzenia widać, że to modelka jest najważniejsza. Nic nie odciąga uwagi od głównego tematu.
Na Twoim pierwszym zdjęciu zielone krzaczki dominują i odciągają uwagę od modelki. Na drugim modelka nie zagrała. Kadr poprawny. Na trzecim zdjęciu skóra modelki na dekolcie jest przepalona a coś takiego jest już zupełnie niedopuszczalne.
![]()
Nikon D90 + N 85 1.8D + Zenit 122 + Zenit TTL + FED 5C + Helios 44M6
Skontaktuj się z nami