Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie D5000 - śrubokręt, a silnik w obiektywie

Witam,
    przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki i waham się z zakupem D5000 lub D90. Wiem, że model D5000 jest m.in. pozbawiony silnika AF (tzw. śrubokręta) i w związku z tym nasunęło mi się pytanie. Czy jeżeli kupię aparat D90 i przykładowo podepnę do niego N35 z AF-S (wbudowany silnik AF), to który silnik AF będzie wykorzystywany. Śrubokręt, czy silnik z obiektywu, a może oba jednocześnie?
    Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w MM i on twierdził, że zdecydowanie D90+N35 będzie szybciej ostrzył niż D5000+N35, bo wykorzystywane są jednocześnie oba silniki AF. Czy to jest prawdą? Jak to jest z tymi silnikami AF, jeżeli zarówno korpus, jak i obiektyw są w niego wyposażone?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Domyślnie

Sprzedawca pewno z innej galaktyki....
    Silnik w obiektywie ma zawsze pierszeństwo - bo nie ma śrubokręta do napędu z aparatu.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Mogę się mylić, ale założę się o rolkę velvi że obiektywy AF-S nie mają wejścia na śrubowkręt.

A szybkość ostrzenia na obiektywach AF-S zależy od układu AF z korpusu.

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie - takiej odpowiedzi oczekiwałem
    Czyli, jeżeli zestaw D90+N35 posiada śrubokręt oraz silnik w obiektywie, to wykorzystywany jest silnik obiektywu?!

A sprzedawcę pytałem 2x czy aby na pewno oba silniki współpracują i działają jednocześnie i z całą pewnością to potwierdzał, przy czym zaznaczył, że sam posiada D90 i zajmuje się półzawodowo fotografią. Hmmm... i tak to jest z kompetencjami sprzedawców.

P.S. To chyba już zdecydowałem i biorę D5000+N18-105+N35, bo w sumie D90 robił mi taką różnicę, że lepiej leżał w dłoni. Z tego powodu nie będę dokładał tych dodatkowych 800PLN.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrjub Zobacz posta
    .....bo w sumie D90 robił mi taką różnicę, że lepiej leżał w dłoni. Z tego powodu nie będę dokładał tych dodatkowych 800PLN.

nie bluźnij Synu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    nie bluźnij Synu...
    Moje stwierdzenie było dużym uproszczeniem, bo wiadomo, silnik AF, dodatkowy wyświetlacz, obsługa CLS, lepsza ergonomia i lepsze trzymanie (to wszystko posiada d90 w odróżnieniu od D5000)...
    A z tych wszystkich powyżej opisanych różnic to właśnie wygodnego trzymania body najbardziej będzie mi brakowało w D5000.
    Ale za tą różnicę mam dodatkowy obiektyw i to do mnie przemawia. Zaznaczam, że jestem fotoamatorem, który chce robić dobrej jakości zdjęcia, a już coś tam potrafię i mój kompakt (C A610) bardzo mnie ogranicza.
    Ostatnio edytowane przez endrjub ; 08-08-2010 o 15:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrjub Zobacz posta
    Moje stwierdzenie było dużym uproszczeniem, bo wiadomo, silnik AF, dodatkowy wyświetlacz, obsługa CLS, lepsza ergonomia i lepsze trzymanie (to wszystko posiada d90 w odróżnieniu od D5000)...
    A z tych wszystkich powyżej opisanych różnic to właśnie wygodnego trzymania body najbardziej będzie mi brakowało w D5000.
    Ale za tą różnicę mam dodatkowy obiektyw i to do mnie przemawia. Zaznaczam, że jestem fotoamatorem, który chce robić dobrej jakości zdjęcia, a już coś tam potrafię i mój kompakt (C A610) bardzo mnie ogranicza.
    Powodzenia, za rok i tak zmienisz puszke

Domyślnie

Za rok może nie, ale za dwa na pewno

Domyślnie

To, że zmienię puszkę nie jest wcale wykluczone... Zupełną paranoją jest fakt, że ceny D90 rosną (ostatnio o około 200PLN w górę) w perspektywie pojawienia się następcy - D95 (a może D90s). Jeżeli faktycznie następca D90 zostanie zaprezentowany w sierpniu, czy wrześniu, to ceny D90 powinny spadać, żeby wyprzedać zapasy.
    Ale oczywiście u nas w Polsce wszystko postawione jest do góry nogami. Ja już czekać dłużej nie chce (a właściwie nie mogę) bo szkoda tego czasu, kiedy mógłbym zrobić naprawdę ciekawe zdjęcia. Czekam już prawie 2 miesiące... :/ W związku z tym biorę D5000 i już nie łudzę się, że ceny D90 spadną.
    Trochę odbiegłem od tematu, ale to chyba wyraz mojej frustracji
    Ostatnio edytowane przez endrjub ; 08-08-2010 o 21:14

Domyślnie

[QUOTE=endrjub;2022485]To, że zmienię puszkę nie jest wcale wykluczone... Zupełną paranoją jest fakt, że ceny D90 rosną QUOTE]

A to akurat taka Polska paranoja bo u mnie cena spada Pewnie bedzie niedlugo nastepca D90 i jak to juz wczesniej bylo wysprzedaja za ile sie da

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów