Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Alternatywa

Domyślnie Alternatywa

Jeszcze kilka dni temu byłem całkowicie przekonany o zakupie D90-tki z 35-tką. Natomiast dzisiaj w mojej łepetynie narodziła sie pewna alternatywa. Kompromis jakości do rozwoju. Dysponując budrzetem w wysokości 4000pln mam 2 opcje. Jedną opisaną powyżej i drugą, świeżą. Jako że lubię zoomy pomyślałem o kupnie 70-200 lub 150/200-500 tamrona lub sigmy + jasna stałka, 35-tka najprawdopodobniej. Wybór jest trudny. D90 daje mi multum nowych możliwości, jednak tele, szczególnie 200-500 też. Sigma 150-500 kusi szczególnie, jednak persepktywa wygody pracy i jakości nawet przy obecnych szkiełkach z D90 kusi nie mniej. Na pewno kilku, jak nie kilkunastu internautów miało kiedyś dylemat: Nowe body czy nowe szkła.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Ja bym brał body, tym bardziej, że masz 70-300. Ale to moje podejście. I tak sam zadecydujesz co kupić

Domyślnie

Ja bym poczekał do premiery następcy D90 .
    G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gramus Zobacz posta
    Ja bym poczekał do premiery następcy D90 .
    G
    Nie ma sensu czekać do premiery następcy, gdyż na początku będzie dość drogi - tak jak każde body tuż po premierze. D90 to bardzo dobre body. Lepiej zainwestować w szkło. Można nawet pójść nieco inną drogą. Kupić używane D80 w dobrym stanie, żeby mieć więcej na szło. Aczkolwiek 4000 PLN to nie jest zbyt duży budżet na dobrą szklarnię.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie Re: Alternatywa

35 tka jest dobrym sloikiem a i tamron 70-200 nie grzeszy jakoscia a prawdopodobnie generuje lepszy obrazek od dotychczasowego 70-300

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    35 tka jest dobrym sloikiem a i tamron 70-200 nie grzeszy jakoscia a prawdopodobnie generuje lepszy obrazek od dotychczasowego 70-300

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Tamron 70-200 2,8 tak? Chlopie czy ty wiesz co piszesz? Nie wiem jak mozna porownac 70-300 do 70-200

Domyślnie

Jak widać, można. Kolega Jacek S. napisał że skoro mam już 70-300 to mam brać body. 70-200 jest lepszym szkłem, jaśniejszym i dlatego kusi. Moja wypowiedź właśnie to miała przedstawiać.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Grand.

1. Napisz wszystkim jakie robisz zdjecia (krajobrazy, portrety, archtektura, sport, itd).

2. Odpowiedz sobie na pytanie czy poszukujesz nowych ogniskowych czy lepszej jakości obrazka.

3. Jakich ogniskowych używasz najczęściej?

4. W czym ogranicza Cie już posiadany D3000?
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

1. Makro, krajobraz, portret
    2. Znam zakres ogniskowych i przydałoby sie poszerzyć do 500mm i zmniejszyć do 12 a to sporaa różnica. Jakość obrazka nie mniej mnie interesuje, a powiedziałbym że nawet bardziej niż inny zakres ISO.
    3. Zależy. Kilka miesięcy temu zacząłem współpracę z portalem informacyjnym, co można nazwać reporterka w wersji Light. Dla siebie 100-200mm, dla ludzi korzystam w 99% z kita w zakresie głównie 24mm.
    4. Powyższy punkt wyjaśnia kilka rzeczy +
    - Jakość obrazka generowanego przez matryce
    - Szumy na wyższych ISO
    - Brak silnika body
    - Ergonomia użytkowania:
    W D3000 brak mi szybkiej kontroli funkcji. Mam 1 klawisz funkcyjny, jedno kółko, jeden wyświetlacz. Musze grzebać w menu miedzy profilami kolorów, WB ISO i migawką. Czasami D3k też laguje, zwalnia i nie daje rady. Grip poprawił trochę trzymanie puszki, jednak zawsze mi czegoś brakuje. Trzyma sie tak troche.. zabawkowo
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Za 4 tys. ciężko poszerzyć ogniskową do 500mm. Od tej kwoty zaczynają się w zasadzie obiektywy o takiej ogniskowej. Tyle kosztuje Sigma 150-500. Lepsza optycznie 50-500 z OS to już jakieś 7 tys. Bez OS 50-500 to 4,5 tys. Dodatkowo długie zoomy wymagają często wysokiego ISO. Nawet z OS musisz mieć czas 1/150 sekundy, żeby złapać nieporuszone.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów