czy istnieje jakiś sposób ewentualnie plugin do photoshopa, aby przekształcić zdjęcie i uzyskać efekt fisheye. W d90 mogłem to robić z poziomu aparatu, a w d300 tej opcji niestety brakuje.
Szukaj
czy istnieje jakiś sposób ewentualnie plugin do photoshopa, aby przekształcić zdjęcie i uzyskać efekt fisheye. W d90 mogłem to robić z poziomu aparatu, a w d300 tej opcji niestety brakuje.
a dodatkowe milimetry też dorobisz w photoshopie. Przecież przy fishu połowa zabawy to ogniskowa. Nie lepiej zainwestować w najtańszego fisha na rynku i mieć pełen serwis ?
Taki obiektyw parę złoty kosztuje, a ja używałbym go bardzo sporadycznie więc szkoda wydawać kasę. Po drugie efekt ten chciałbym uzyskać tylko na paru zdjęciach. Dlatego moje pytanie jest takie, a nie inne. Nie chcę wydawać kasy, po prostu od czasu do czasu chciałbym mieć taką możliwość poeksperymentowania ze zdjęciem i zobaczyć jakby wyglądało właśnie z efektem fisheye.
Jeśli chcesz zobaczyć jak będzie wyglądał efekt to pozostaje Ci w takim razie duplikować warstwę i jedziesz z wypaczeniem. Ściśle efektu fisha nie osiągniesz ale coś blisko.
Tak na marginesie zapytam: do LR można w sieci znaleźć presety z nazwą fisheye. Po ich użyciu dostajemy zdjęcie na które LR kładzie czarną lub białą maskę "z widokiem w kole" na środku kadru. Pytanie brzmi - czy z tego da się w kolejnym kroku jakiejś obróbki (program?) uzyskać efekt fisheye - bo sama okrągła treść zdjęcia w środku w niczym tego nie przypomina?
Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30
PTlens ma chyba triala, który pozwala na zrobienie do 10 zdjęć. Jeśli masz duży monitor to potem jedynie możesz w programie robić print screen i w ten sposób zachowywać zdjęcie.
PTlens kosztuje tyle, że robienie printscreenów to już gorzej jak skąpstwo![]()
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Skontaktuj się z nami