57, 58 prześwietne
Szukaj
57, 58 prześwietne
d300s t1750vc 35/1.8 70-300vr sb900 o55xprob wężyk
Miło obejrzeć ! Ładne.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Heh niezła jazda.
105+Kenko 20mm+Raynox 250....
Nie było problemów z ostrzeniem?
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
sorki że się wtrące
zacząłem się zastanawiać nad kupnem T90 i zacząć naukę w makro. Tak czytając ten wątek patrzyłem na parametry zdjęć i gdzieniegdzie był parametr czasu 1 sek., czy to możliwe w warunkach naturalnych, przecież zaden owad nie siedzi 1 sek. na jakiejś roślince i przecież dochodzi jakis wiatr.
Proszę o słowo wyjaśnienia, jak to jest?
Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
Kilka moich fotek
A dlaczego nie?
To foto - http://borg.website.pl/photo/details.php?image_id=1093 robiłem na 1/4 sekundy. I to ze statywu. Podszedłem do muchy, rozstawiłem statyw, spokojnie wyostrzyłem i strzeliłem fotę. Mucha sobie po prostu spała.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Wszystkie zdjęcia były robione na manualnym ostrzeniu, czy problemy były?
Na początku tak, ponieważ pierwszy raz użytkowałem Pierścienie pośrednie w akcji, dodatkowo doszedł tutaj Raynox więc trochę problemów było.
Na końcu wspomnę, że inspiracją dla mnie były zdjęcia Pawła Bieniewskiego
Wiem, że to trudno sobie wyobrazić, ale jest to możliwe. Na samym początku mojej przygody z makro tak samo nie mogłem uwierzyć, że da rade zrobić zdjęcie z czasem 1/5, 1/10... dla mnie były to nie pojęte czasy.Zamieszczone przez Kargulo
Zresztą jak czytałeś, ten wątek to pewnie doczytałeś, że większość zdjęć tutaj wykonanych była robiona o poranku.
Ten magiczny czas z samego rana pozwala spokojnie uzyskać takie czasy. Masz czas na rozłożenie się ze statywem, podłączenie wężyka, ustawienie się z blendami i wiele innych spraw
Kwestia wyćwiczenia tego w terenie.
Jako ciekawostkę podam, że najniższy czas na jakim udało mi się zrobić zdjęcie(nieporuszony kadr to 1,5s]
66, 67. - jak się rozmawia z tymi modelkami, że można tak wszystko dopracować pod względem kadru i światła?Bonus nr 2 - mocny
![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Sorry, że może zaśmiecam wątek ale błyskałeś tu lampą? Jeśli tak to jaką? Pierścień i soczewka z tego co wiem przyciemniają szkło, a tu czasy są w miarę krótkie. Mrówki raczej nie pozowały, więc w ich przypadku długie czasy nie wchodziły w grę. Jak poradziłeś sobie ze światłem? Blenda, lampa? Tak jeszcze przy okazji, zastanawiam się na Nikkorem 85mm 3,5. Jak fizycznie będzie wyglądać na zdjęciu powiedzmy mucha, czy wystarczy crop, czy jednak pierścienie, żeby uzyskać taki obrazek bliski Twoich ostatnich zdjęć. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki, a Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają.
Skontaktuj się z nami