Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: prośba o pomoc

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Leon14
    Gość

Domyślnie prośba o pomoc

Witam wszystkich,

To drugi nick naszej rodziny na forum. Ten żony, którą fotografia też po mału wciąga fotografia. Zanim się przedstawi na forum, coś napiszę, chcę wykorzystać chwilową pewną anonimowość...., którą daje mi nowe konto i zwrócić się do Was z prośbą o pomoc. Nie mogę pisać ze swojego konta, bo wiem, że wiele osób z mojej pracy zna to forum, wie, że z niego korzystam....
    no ale do rzeczy...
    Zaczynam od tego form (z bezpieczeństwa pod innym nickiem) bo zawsze mogłem liczyć na Waszą pomoc, poradę... wszyscy tu forumowicze zawsze sobie pomagamy....

Kilka dni temu urodził mi się syn (nie było czasu się pochwalić, wstawić zdjęcia) a teraz doszły mnie słuchy o zwolnieniu z pracy!!!!

Jestem na 3 tyg. urlopie wypoczynkowym (pomogam żonie ogarnąć to wszystko), nie wykorzystywałem jeszcze urlopu tacierzyńskiego(tydz.). W obecnej pracy (instytucja publicz.) pracuje mniej niż 3 lata. Więc wypowiedzenie miesięczne.... wiem tylko, że te osoby, kótre już zwolniono -odeszły na zasadzie likwidacji miejsca pracy (2 miesięczne odprawy). Mam pytanie do Was czy mogę w jakiś sposób się "bronić" przed utratą pracy - chodzi mi o te warunki - małe dziecko i żona na macierzynskim (biorę pod uwagę kredyty, opłaty - muszę mieć pracę).

- Czy mogą zwolnic mnie podczas urlopu wypoczynkowego? Czy jeśli nie mogą, to mogę podczas urlopu wpaść do pracy i porozmawiać z prezesem? - nic chyba nie starce jak porozmawiam o swojej sytuacji,
    - czy znacie jakieś urlopy wychowawcze, jakieś kruczki prawne, ochrona dziecka?

Będę wdzięczny za pomoc, jakieś sugestie itp.
    Ostatnio edytowane przez Leon14 ; 07-08-2010 o 12:36

Domyślnie

Przeklejam z portalu niepelnosprawni.pl

"Ustawodawca dopuszcza możliwość korzystania z urlopu macierzyńskiego jednocześnie przez oboje rodziców lub opiekunów dziecka, nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące.
    Zgodnie z Kodeksem pracy prawo do urlopu wychowawczego przysługuje pracownikowi pozostającemu w zatrudnieniu co najmniej 6 miesięcy, przy czym do tego okresu wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia."

"Pracodawca udziela urlopu wychowawczego maksymalnie na 3 lata, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. (...)

Wniosek ten pracownik składa pracodawcy najpóźniej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza korzystać z tego urlopu. Jeżeli zaś wniosek zostanie złożony po upływie powyższego terminu, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu wychowawczego nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie tego urlopu.
    Jednak w przypadku złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po wypowiedzeniu przez pracodawcę umowy o pracę, udziela on tego urlopu na okres nie dłuższy niż do dnia rozwiązania umowy o pracę wskutek dokonanej czynności. (...)

(...)Pracodawca co do zasady nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Zakaz ten nie dotyczy sytuacji ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Dokonywane wypowiedzenia umowy o pracę w odwecie na złożenie wniosku o udzielenie urlopu jest zatem niezgodne z prawem. Tym samym zgodnie z art. 45 Kodeksu pracy, w razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów o pracę, sąd pracy - stosownie do żądania pracownika - orzeka o bezskuteczności wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu - o przywróceniu pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu. "

Najistotniejsze chyba zaznaczyłam. Tylko nie całkiem rozumiem tę drugą pogrubioną część. Trzeba by się zorientować, czy likwidacja stanowisk się czasem nie łąpie tam.

Leon14
    Gość

Domyślnie

ale ja jeszcze nie składałem wniosku o urlo wychowawczy. Jestem na wypoczynkowym. Teraz chyba na urlopie nie mogę (?) składać wniosku... . Podejrzewam, że pierwszego dnia po przyjściu do pracy mogę dostać kwit do podpisania.... jakieś inne rozwiązania?

w listopadzie minie (minęłoby) 3 lata w tej pracy...
    Ostatnio edytowane przez Leon14 ; 07-08-2010 o 14:04

Domyślnie

Idz do prawnika. Zapłacisz pewnie ze stówę za poradę ale raz, że będziesz miał wiedzę z pierwszej ręki a dwa, że będziesz miał podkładkę na papierze jakby co.
    "Your first 10,000 photographs are your worst".

Domyślnie

polecam jak wyżej iść do prawnika i omówić całą sytuację.
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Zwolnienie lekarskie. Najlepiej depresja, bo ZUSowi najtrudniej sprawdzić chorobę. Ale pracownika można zwolnić gdy przebywa na zwolnieniu dłużej niż 6 miesięcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Zwolnienie lekarskie. Najlepiej depresja, bo ZUSowi najtrudniej sprawdzić chorobę. Ale pracownika można zwolnić gdy przebywa na zwolnieniu dłużej niż 6 miesięcy.
    Zacząłbym od tego - jeśli jesteś pewien, że mają Cię zwolnić. I szukałbym nowej pracy.
    Pół roku to kupa czasu. Powinno się coś znaleźć. Trzymam kciuki.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

ESOX - współczucie-współczuciem, wyrozumiałość-wyrozumiałością, ale nie trzeba od razu p... bzdur.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon14 Zobacz posta
    - Czy mogą zwolnic mnie podczas urlopu wypoczynkowego? Czy jeśli nie mogą, to mogę podczas urlopu wpaść do pracy i porozmawiać z prezesem? - nic chyba nie starce jak porozmawiam o swojej sytuacji,
    - czy znacie jakieś urlopy wychowawcze, jakieś kruczki prawne, ochrona dziecka?

Będę wdzięczny za pomoc, jakieś sugestie itp.

Tylko kobiety w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego nie można zwolnić za wypowiedzeniem z powodu likwidacji stanowiska pracy. Można to zrobić w trakcie urlopu wychowawczego, ale tylko, gdy pracodawca zatrudnia więcej niż 20 pracowników.
    O urlop wychowawczy wniosek składa się co najmniej na dwa tygodnie przed planowanym urlopem. Urlop wychowawczy jest bezpłatny.
    Urlop tacierzyński w 2010 r. to tylko jeden tydzień. Wniosek- minimum na 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu.
    Przykro mi, ale jesteś w kropce.

Domyślnie

Może Ci to nie pomoże ale:gratulacje za udaną prokreację i dużo zdrowia małemu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów