Takie pytanka mam:
Czy do 18-105 pasuje bagnet z któregoś innego obiektywu ? np. 18-55
Czy da się zamienić ten plastikowy bagnet na metalowy z 18-70 ?
Czy przy wymianie jest dużo roboty ?
Jak z jakością bagnetowych zamienników z aledrogo ?
Szukaj
Takie pytanka mam:
Czy do 18-105 pasuje bagnet z któregoś innego obiektywu ? np. 18-55
Czy da się zamienić ten plastikowy bagnet na metalowy z 18-70 ?
Czy przy wymianie jest dużo roboty ?
Jak z jakością bagnetowych zamienników z aledrogo ?
D70s | N 18-55mm | S 70-300mm APO | helios 44m-4 | Lowepro Nova 3 AW
deviantART
18-55 i 18-105 ma ten sam bagnet, co do innych to nie wiem, ale trzeba sprawdzic, czy ma ten sam uklad srub mocujacych. Wymiana nie jest skomplikowana, trzeba tylko uwazac, zeby nie zerwac tasmy od stykow.
D90 + słoik po Kieleckim
Też o tym myślałem przy okazji planu zakupu 18-105, ale...
Mam 18-55 kupionego chyba ze cztery lata temu, dawniej obiektyw był dosyć intensywnie używany, obecnie raczej sporadycznie, jako "szeroki kąt".
Bagnet nie ma żadnych luzów i nawet optycznie wygląda bardzo dobrze, więc nie wiem, czy jest sens bawić się w wymianę?
Bagnet wymienić po prostu muszę, bo jest uszkodzony.
I teraz zastanawiam się czy kupić zamiennik na aledrogo czy przełożyć z mojego 18-55.
Co będzie bardziej trwałe ? Zamiennik czy stary bagnet z 18-55 ?
Gdyby ktoś wiedział czy bagnet z 18-70 lub inny metalowy będzie pasował byłbym bardzo wdzięczny za informacje.
deviantART
A w którym miejscu w 18-105 masz plastikowy bagnet? Może ja czegoś nie wiem
Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność
Przepraszam, mój błąd. Doszedłem już do tego, że bagnet to ten cały element z tyłu obiektywu. Człowiek całe życie się uczy.
Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność
A gdyby wykonać taką część z metalu na zamówienie ?
Czy zna ktoś jakiś zakład, który potrafiłby wykonać tak precyzyjną część za normalne pieniądze ?
Zdaję sobie sprawę, że wykonanie jednej sztuki nie jest opłacalne, ale gdyby było więcej chętnych...
deviantART
Najlepiej to rozejrzec sie za uszkodzonym 18-70, ale tylko optycznie np zarysowaniem na soczewce itp., kwota za taki obiektyw nie bedzie wysoka, a bagnet bedziesz mial
Nikon D90 || MB-D80 || 18-105 VR || 80-200 f/2.8 D ED || SB-900
Skontaktuj się z nami