Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Wątek sentymentalny

Witam,
    no cóż, nie odważyłem się gdzie indziej, bo nie pasowało mi albo to albo tamto z regulaminu... .
    Chodzi mi o sentyment do aparatów. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi i poproszę bardzo grzecznie o wyrozumiałość dla mego braku wiedzy, polotu, obycia i doświadczenia!
    Otóż jestem amatorem 120% i to pozwoli wykluczyć domniemania moich czynów podstępnych (prawie).
    Chodzi mi o to, że porównujac aparaty nie mogę się oprzeć wrażeniu szczególnej jakości obrazku z D70 lub D70(s).
    Chodzi mi o obrazek surowy. Chodzi mi też o jego PODATNOŚĆ (celowo duże litery) na obróbkę (oprócz jakości).
    Temat jest całkiem dziwny, ale chciałbym wyjaśnić powód tej próby. Otóż chciałbym zdać pytanie, czy najnowsze technologie dają nam to co poprzednie i jeszcze coś, czy raczej zamieniamy pewne wartości na inne?
    Przepraszam za taki dziwny temat, ale jest on wynikiem mego oberwowania zdjęć z testów i kolejnej próby zmiany body.
    Pozdrawiam
    Grzegorz Wakulski
    ps proszę wybaczyć nieskoordynowane myśli, nie jestem dziennikarzem ani człowiekiem tzw pióra...
    NX11

Domyślnie

D70 rzeczywiscie obrazuje swietnie. moze nie jak D700 ale... swietnie.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

To jest subiektywne odczucie. Przyzwyczaiłeś się do pewnego schematu jaki wniósł w Twoją ocenę obrazka i porównujesz go do innego. D70 to naprawdę dobry aparat ale umówmy się że jego zamienniki które pojawiły się później mają trochę lepszą matrycę i oprogramowanie. Czy same w sobie są lepsze. Pewnie tak, biorąc pod uwagę jakieś kluczowe dla naświetlania sprawy (czułość, DR czy jak to się nazywa, itd). Ja bardzo lubiłem D70 i jako zapas chciałbym ją mieć.

Domyślnie

D70 dawalo duzo lepszy obrazek od D80, a to za sprawa ilosci pikseli rozlozonych na matrycy. w D70 bylo ich tylko 6mln, a w D80 10.1mln, a wiec zageszczenie poltora razy wieksze niz w przypadku d70. nadal twierdze, ze D70 to super pucha i sam nie wiem dlaczego sprzedalem ten aparat...cos mnie podkusilo na nowszy model

Domyślnie

Czy nowe aparaty są lepsze? Jeżeli rozmawiamy o jakości obrazka, to chyba oczywiste że tak, natomiast jeżeli o jakości aparatu to już raczej chyba nie Osobiście wątpię aby obecne Dxx i Dxxx przeżyły tyle lat co Fxx i Fxxx lub starsze Dxx Dxxx
    Nikon Canon Zenit i dwa Fiedy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    Czy nowe aparaty są lepsze? ... Osobiście wątpię aby obecne Dxx i Dxxx przeżyły tyle lat co Fxx i Fxxx lub starsze Dxx Dxxx
    oczywiście, że nie. Kiedyś aparaty (jak zresztą wszystko inne), robiono, aby nimi fotografować. Teraz po to, aby dożyły do wypuszczenia nowszego modelu. /to oczywiście taki skrót myślowy/

Domyślnie

Coś w tym jest co piszecie Koledzy.
    Mój D70s zrobił już 53.000 fotek a ja nadal zastanawiam się na co go zamienić.
    Gdybym miał kasę to byłby D700 ale inne modele już niekoniecznie.
    Chyba poczekam jednak jak padnie migawka czyli jakieś 3 lata ( odpukać w niemalowane ).
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 05-08-2010 o 20:01

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    D70 dawalo duzo lepszy obrazek od D80, a to za sprawa ilosci pikseli rozlozonych na matrycy. w D70 bylo ich tylko 6mln, a w D80 10.1mln, a wiec zageszczenie poltora razy wieksze niz w przypadku d70. nadal twierdze, ze D70 to super pucha i sam nie wiem dlaczego sprzedalem ten aparat...cos mnie podkusilo na nowszy model
    No właśnie. Chyba o to biega tak naprawdę. Po co pakować miliard pikseli na matrycy, skoro 6 baniek styknie całkowicie. Najlepiej widać to po kompaktach. Stary dobry Cool 460 robił o niebo lepsze foty niż każdy aktualny model, przewyższający go 3-4 krotnie w temacie piXelozy

Swoją drogą Waldek, ogromny szacun za poznanie i wykorzystanie puszki na maksa, bez zmian, kombinowania i szukania dziury w... całym.

Oby każda nasza puszka wytrzymywała (z nami i w ogóle) po 50, 100, 200 tysięcy (również pozwolę sobie puknąć niemalowaną )
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cyfra cyfrą ale ja do tej pory nie moge przeboleć sprzedaży F80 i są momenty że wklepuje sobie w wujka google magiczne Nikon F5 i ślinie się jak głupi do monitora... Ten aparat jest po prostu piękny...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Widzisz Tomku. Dlatego mój F70 leży na półce i czeka na lepsze czasy
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów