Witam.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc w skalibrowaniu mojego monitora. Fotografią zajmuję się od ładnych paru lat jednak dopiero teraz przyszło mi do głowy że wypadałoby mieć dobrze ustawiony monitor. Pracuję na systemie Windows 7 i karcie graficznej Radeon x1950 Pro.
Problem polega na tym że po przeinstalowaniu systemu i zainstalowaniu sterowników monitor wyświetla bardzo ciemny obraz. Na początku próbowałem kalibrować sterownikami ATI jednak bez większego powodzenia. Wyzerowałem wszystkie ustawienia i zainteresowałem się profilami ICC. Znalazłem w internecie ciekawą stronkę z profilami kolorów i ustawieniami mojego monitora: LINK Pobrałem profil stworzony za pomocą Spyder 3 + BasICColor i wgrałem do swojego systemu:
Program MagicTune także ustawiłem według zaleceń ze strony: gamma tryb 3, jasność 35, kontrast 78, rgb odpowiednio 29 32 43.
I teraz rodzi się parę pytań. Na ile mogę mieć pewność że te ustawienia są poprawne?? Czy jest jakiś sposób na własnoręczne skalibrowanie monitora nie posiadając profesjonalnych urządzeń?? I czy ktoś z was może posiada taki sam monitor? jeśli tak to prosiłbym o jakieś rady.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami