Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie stara lampa i d90

mam starą lampę błyskową panasonic pe-201m i zastanawiam sie czy bedzie bezpiecznie ją podłączać do d90. z tym ze nie chce ryzykować. znalazłem cos takiego http://answers.yahoo.com/question/in...4014837AAhqXYd i http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html#nikon250. mam nadzieję ze ktoś edzie w stanie udzielić mi w miare konkretnych informacji. Z góry dziękuję

Domyślnie

Zmierz napięcie na stopce i będziesz wiedział. Jednak za bardzo zbliżać do 250V bym się nie chciał. Ty zrobisz jak zechcesz, to Twój aparat Z tego co wiem to National (Panasonic) miał duży rozrzut napięciowy w swoich modelach. Poza tym to słaba lampka (lp 20) z manualem bez podziału mocy błysku, więc komfort pracy żaden.

Wybuliłeś na aparat to i wybul na jakąś w miarę normalną lampę (manualna YN460 II, iTTL/M - Nissin Di622/Sunpak PZ42X). Na Sb600/Metz 48AF1 nie namawiam bo na ogół kończy się to płaczem, że drogie, że nie potrzeba itp...
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

wiem jak działałaby ta lampa. mierzylem napięcie i na kilka pomiarów byl spory rozrzut i fizyk który to mierzył mówił żeby lepiej nie ryzykować. a co do sb-600 to właśnie jest na teraz mój kolejny planowany zakup wiec płakać nie będę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymoniak Zobacz posta
    wiem jak działałaby ta lampa. mierzylem napięcie i na kilka pomiarów byl spory rozrzut i fizyk który to mierzył mówił żeby lepiej nie ryzykować. a co do sb-600 to właśnie jest na teraz mój kolejny planowany zakup wiec płakać nie będę
    1. Skoro rozrzut daje to aż strach myśleć co może któregoś dnia za napięcie sprezentować
    2. Co się zaś tyczy zakupu SB600 czy czegoś w tym stylu to bardzo dobra koncepcja.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Uprawnienia umieszczania postów