Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nikon D80 Err

Domyślnie Nikon D80 Err

Witam wszystkich Forumowiczów.
    Po zmianie obiektywu pojawił mi się błąd na wyświetlaczu D80 w postaci napisu Err. Po wciśnięciu spustu do połowy wyświetla numer r03(przy jakości zdjęcia RAW), po zmianie np. na JPEG fine błąd zmienia się na r07, JPEG normal na r09. Mam dwa obiektywy i problem jest na obu. Pierścienie przysłony oczywiście mam ustawione na najmniejszy otwór.
    Po wciśnięciu spustu do końca pstryka przy ostatnich ustawieniach szybkości i przysłony ale nie zapisuje zdjęć.
    Bez obiektywu też wyświetla Err i jest zablokowana funkcja uniesienia lustra (baterie pełne).
    Spotkał się Ktoś może z czymś podobnym?
    Pomocy
    Pozdrawiam
    irek

Domyślnie

Spróbuj przeczyścić styki w body.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Przeczyściłem takim środkiem do czyszczenia głowic magnetycznych na bazie spirytusu ( video98 ). Nie pomogło.

Domyślnie

Symbole r03, r07 i r09 nie mają związku z tym błędem. Oznaczają one pojemność bufora pamięci zdjęć przy wybranej ich jakości.

Domyślnie

Właśnie zaglądnąłem na fora anglojęzyczne (tylko nie za dobrze u mnie z angielskim) i jest mowa o przepełnieniu bufora pamięci.
    A jest jakaś metoda na wyczyszczenie go?

Domyślnie

r## to nie blad, a stan pojemnosci bufora! Jakie masz obiektywy, ze powoduja pojawienie sie Err?

Domyślnie

Mam AF Nikkor 70-210 1:4 i AF 28-105 1:3,5-4,5D. Err pokazał się po zamianie obiektywów, no i nie działa funkcja podnoszenia lustra.

Domyślnie

Witam.
    Miałem ten sam problem 2 miechy wstecz, tylko serwis, mieszkam w kraku, naprawa w serwisie na ul. czapskich.
    Z tego co pamiętam to gość mówił że to jakiś czujnik migawki czy coś takiego, koszt naprawy 300 pln, naprawione w dwa dni.

Domyślnie

Sterowanie przysłoną, awaria opisana na forum TU i TU
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

burn11 czy masz może nr telefonu do tego serwisu?
    Jak czytałem opinie o serwisie w Warszawie to aż się boję. Może w Krakowie pójdzie gładko.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów