Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Piasek w 70-210

Domyślnie Piasek w 70-210

Witam,
    Dzisiaj coś podkusiło mnie aby wybrać się w ustronne miejsce z wydmami z piasku. No i oczywiście podczas zmiany obiektywu mój dopiero co zakupiony 70-210 wypadł mi z ręki i wpadł w piasek. To co się dało i było na zewnątrz to przedmuchałem, jednak wiadomo to pompka i bałem się go rozsuwać. Czy ma ktoś jakąś poradę dla mnie? Jakiś dobry serwis? Czy jest w ogóle co ratować?

Pozdrawiam

Domyślnie

Odkurzacz, ale z umiarem.

Domyślnie

No dobra ale probować go rozsuwać bo nie chce pogorszyć sytuacji...

Domyślnie

Wyssaj co się da i wysuń powoli, jeśli poczujesz zgrzytanie to konieczny będzie serwis. Jeśli pompka będzie chodzić bez przeszkód to ci się upiekło.

Domyślnie

NO jak delikatnie ruszyłem to słychać lekkie zgrzytanie i nie wiem czy wysunąć do końca i sprobować wtedy odkurzyć? Mógłbyś mi poradzić czy do serwisu nikona czy jakiś inny może?

Domyślnie

Raczej nie warto wysyłać do serwisu na postępu.

Wybierz któryś z serwisów w swojej okolicy:
    http://www.aparaty.tradycyjne.net/serwis.php
    http://www.korex.net.pl/naprawa-sprz...aficznego.html

Nie wysówaj go więcej.

Domyślnie

O dzięki wielkie raczej skorzystam bo szkoda nawet się nie nacieszyłem jeszcze tym obiektywem. Nie wiesz jak wysoki jest koszt takiej naprawy?

Domyślnie

Ostatnio D200 z 70-200Vr wpadlo mi w piasek, pod pierscieniami opor i zgrzyt w obiektywie, w D200 zatarty przelacznik on - off, wystarczylo dmuchanie powietrzem tzw. airduster, silny strumien powietrza usunal kazde ziarenko piachu, polecam.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

NO tak ale mi wpadł sam obiektyw a wiesz jak to jest pompka to jak zastosuje to sprężone powietrze to wydaje mi się, że jeszcze bardziej wdmucham ten piasek do środka.

Uprawnienia umieszczania postów