Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Juz sie nawet powtarzac nie chce, ze 20mm to zawsze 20mm, jedynie kat widzenia sie zmienia, zaleznie od wielkosci matrycy/kliszy.
    PS. Chyba sobie to umieszcze w stopce.
    Tak, masz rację, ale chodziło tu o łopatologiczne stwierdzenie, że kątem widzenia S20 na body D300 jest zbliżone do 30mm na FX . Nie bądź taki drobiazgowy, ale dziękuję za pouczenie

Po prostu jak się miało tylko DX'a to jedyne jasne szkło jakie dawało mi większe pole widzenia od zacnej N35/1.8G była S20/1.8. Teraz służy mi w D700 z "prawidłowym" kątem widzenia.

Wybrnąłem??
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    Powiem tak, ja pstrykam takowym szkiełkiem i w body D700 jest nieźle. Inaczej... zważywszy, że jest to ogniskowa 20 mm, to przy przysłonie 1,8 i foceniu z 5 m masz głębie ostrości w granicach 12m, to powiem szczerze... nie wiem jak musiałby być rozjechany, żeby nie trafić. Ja ogólnie szkiełko polecam, chociaż czasem nie trafi, ale to w granicach błędu statystycznego (może ja po prostu źle celowałem ;P ).
    Szkiełko kiedyś kupiłem do D300, żeby mieć 35mm, a teraz wolę go do D700 :]
    Jak Ci się spisuje ta Sigma na d300?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareknik Zobacz posta
    Jak Ci się spisuje ta Sigma na d300?

A szczerze mówiąc polecił mi ją Fatman, jeszcze za czasów posiadania D300 i D80 jako coś szerszego od standardu i powiem szczerze... nie żałuję. rok temu kosztowała mnie około 2500 zł, ale warto. Świetnie śmiga jako "30" na D300 no i "20" na D700. Moje ulubione szkło do focenia wesel :].

Jedna wada tego szkła, nie jest małe i lekkie . Ale za to światełko 1.8... mniam :P
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

Mi się wydaje, że nie da się jednoznacznie stwierdzić co kupić. Każdy lubi co innego i czym innym zrobi ślub, zależy na czym mu się lepiej pracuje oraz co chce osiągnąć. Dla mnie na przykład 35mm jest idealną ogniskową, robię nią 80% reportażu ślubnego, do tego ewentualnie fish 16mm. Do pleneru, nie ukrywam, przydaje się 70-200. Reasumując D700 + SB900 + 35 + 85 (70-200) + 16mm fish (ja mam zenitara) jest dla mnie rewelacyjnym rozwiązaniem. Zenitar to jest koszt około 900 pln, nie ma Af, ale ostrść jest już od około 1.2 metra.
    Co do lampy to mi akurat udało się zagrzać, sala, brak kliamtyzacji, towarzystwo szaleje, iso 1000, f 1.8, czas 1/125, szybkie tańce, zdjęcia seryjne, częste błyskanie od jednej pary do drugiej. Nie wiem, może jestem jakiś inny
    pozdr
    D700 + D5100 + 10-20 + 24-70 + 70-200 + 35 + 50 + SB900 + różności
    www.pjfoto.pl - ślubnie i nie tylko

Domyślnie

Ja mam Ciamcianga 14 i jestem z niego wybitnie zadowolony - pomijajac fantastyczna optyke, GO jest na tyle duza, ze przyzwyczajenie sie do braku AF nie zajmuje wiele czasu. Fisza nie chcialem, bo 14 jest rowniez bardzo szeroka, a chyba jednak bardziej uniwersalna.
    Inna sprawa, ze mam jeszcze 24-70, wiec jeszcze jakis szeroki kat mam. Na Twoim miejscu, w kwestii samej ogniskowej, powaznie bym sie zastanowil nad 20. Jedni chwala Sigme, ja bym pewnie wzial Nikkora albo Voigtlandera, bo za Sigmami nie przepadam...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Ja mam Ciamcianga 14 i jestem z niego wybitnie zadowolony - pomijajac fantastyczna optyke, GO jest na tyle duza, ze przyzwyczajenie sie do braku AF nie zajmuje wiele czasu. Fisza nie chcialem, bo 14 jest rowniez bardzo szeroka, a chyba jednak bardziej uniwersalna.
    Inna sprawa, ze mam jeszcze 24-70, wiec jeszcze jakis szeroki kat mam. Na Twoim miejscu, w kwestii samej ogniskowej, powaznie bym sie zastanowil nad 20. Jedni chwala Sigme, ja bym pewnie wzial Nikkora albo Voigtlandera, bo za Sigmami nie przepadam...

Chyba z manualnym af na weselach to trochę ciężkawo?

Domyślnie

Wierz mi, głębia ostrości jest wielka, przy odrobinie wprawy nie stanowi problemu... Fakt, AF byłby wygodniejszy, ale taką jakość da Ci dopiero 14-24 za 6x więcej. Koreańczykiem radzę sobie i na weselach i w pogo.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Przy statycznych zdjęciach to ok ale bawiłem się trochę samyangiem 85 i jak sie osoba fotografująca ruszała to af-u ni w diabli nie mogłem złapać.

Domyślnie

a dla mnie z d700 24-70 + 85mm i będzie dobrze coś szerzej to mam tokine 12-24 f4 na d300 ale jakoś rzadko ostatnio używam po zakupie d700... no i lampa teraz nie wiem po co mi była sb-900 znaczy do d300 się sprawdzała ale teraz wszystko oprócz sali robię bez lampy, na sale dokupiłem jeszcze jedna ale zastanawiam sie czy sb-900 nie zamienić na jakieś 2 inne
    .: D700 :. + .: D700 :. + 7x szkło + 8x błysk + 7x radio

Domyślnie

W 800 odblysnik sie przydaje. Poza tym moze byc sterownikiem do CLSa.

Piotrpl, z przecinkami naprawde sie wygodniej czyta
    forum.niekojarze.pl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów