Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: D5000

Domyślnie

mam prośbę do użytkowników D5000. Czy ktoś mógłby mi podać jak ustawia wszystkie parametry wasz D5000 w scenie sunset ? Używałem kiedyś tego i bardzo mi się podobała ta scena z automatu, teraz nie mam jej w D90 i chciałbym sobie ustawić tak jako ustawienie użytkownika

Domyślnie

WB na "słoneczko", pomiar światła matrycowy, ADL na A.
    Te opcje samem można dodatkowo zmieniać. Ja mam tak: ISO AUTO, AF-A, wył. lampa, automatyczny wybór pola ostrości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pako7726 Zobacz posta
    WB na "słoneczko", pomiar światła matrycowy, ADL na A.
    Te opcje samem można dodatkowo zmieniać. Ja mam tak: ISO AUTO, AF-A, wył. lampa, automatyczny wybór pola ostrości.
    thx popróbuje

Domyślnie

W związku z dyskusjami na temat gwarancji i wysyłania zestawu to powiem tak - jestem pewien że jak padnie body wystarczy wysłać body, jak optyka to tylko obiektyw. Ostatnio wysyłałem laptopa, wysłałem go bez baterii, zasilacza i innych pierdół typu płyty itp bez problemu naprawili. Poza tym mam gwarancję z paragonem na obiektyw przy czym na gwarancji jest pieczątka zestaw a nie kupowałem go z body tylko z kartą pamięci i co mam wysłać z kartą pamięci ?? naprawią samą optyka jak padnie, chociaż mam nadzieję, że taka bieda mnie nie spotka .
    Nikon - przybora
    "Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
    Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć."
    -M.Maliński

Domyślnie

Nie na pieczątki nie zwracajcie uwagi, w NP popieczatkowali jak im popadło, stara sprawa nt. której tez był wątek. Zdarzają się pieczątki typu rodukt demonstracyjny (mimo że nowy), zestaw promocyjny (pomimo że normalny).
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Pytania odnosnie d5000.
    1.Co oznacza czerwona ikona ISO w trybie automatycznej ISO?
    2.Jak obrócic wykonane juz zdjecie? (pytanie moze banalne dla Was ale nie wiem gdzie jest ta opcja ). W opcji retuszu nie ma.
    3.Zauwazyłem ze przy niskich ISO np. od 200 do 800 w trybie AUTO ISO zdjecia sa "bardzo" (mnie kuje w oczy) zaszumione i wygladaja gorzej jak ISO 3200 (chodzi o slabe swiatlo dzienne), czym to jest powodowane? Ruchem aparatu, ruchem obiektu fotografowanego? Chodzi szczegolnie o niestandardowe ISO np 220, 340 itp - to co aparat sam wymysli. Wszystkie foto z reki. Obiek ruchomy.
    4. Jak przygotowac aparat do fotografi w lesie? Srodek dnia, ale pochmurno. Po dzisiejszej sesji wiele foto poruszonych. Troche sie zawiodłem. Wszystkie foto bez lampy. Obiektyw 18-105, stabilizacja właczona, małe ogniskowe.
    Wybaczcie ze zadaje takie pytania ale ciagle sie ucze i jeszcze wiecej eksperymentuje.

Domyślnie

1. patrze na aparat i nie widzę... myślałem że chodzi o podświetlenie wizjera ale nie mogę znaleźć nic czerwonego
    2. menu ustawień > automatyczny obrót zdjęć ? ......... szkoda słów
    3. strzelam że również chodzi o te zdjęcia z lasu skoro masz auto iso idę o zakład że zdjęć iso 200 masz bardzo mało
    im wyższe iso tym większe szumy - iso 3200 jest odszumiane automatycznie może dlatego widzisz mniej ( i mam nadzieje że nie porównujesz na tym kiepskim ekraniku ) -ruch aparatu/obiektu niema tu żadnego związku najlepiej wklej jakieś zdjęcie na możliwie małym iso a twoim zdaniem dużym szumie
    4. nie ma ustawień "do lasu" wszystko zależy od światła czasem i środek dnia nie pomoże jak w cieniu łazisz
    jeżeli umiesz wywołać rawy rób w rawach i balansem bieli nie musisz sie przejmować
    zdjęcia poruszone bo pewnie aparat ci dobrał niskie czasy im mniejszy czas tym mniej poruszone zdjęcie ( nie wiem na jakim trybie robiłeś )
    zależy też czy masz pewną rękę co po niektóry to jak by miał VR II w ręce i zrobi na 1/30s myślę że od 1/125s możesz spokojnie strzelać -krajobrazy i w miare wolno poruszające się obiekty, czas zależy od światła i kółko sie zamyka możesz zmniejszyć czas albo zwiększyć iso

Domyślnie

Do lasu powiadasz, w większości przypadków tylko jasne szkło, i będzie pan zadowolony, choć tu też ISO trzeba nieźle forsować w lesie rzadko zdarza się dużo światła.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

1. Jak zrobisz foto i wejdziesz w szczegoły zdjecia jest. Niezawsze, ale czesto jest.
    2. Ok, wiem o tym, nie dokonca o to mi chodziło. Funkcja dziala jako automat, ja chcialem sam manualnie podczas przegladania
    3. Rozumiem jak dziala ISO wysokie i niskie. Bede mial jakis dobry przyklad to pokaze. Czesto foty sprawdzam w powiekszeniu i wg. mnie w pewnych przypadkach szum widac. Ekranik nie jest taki zly, sa gorsze. D5000 to nie jest lustrzanka dla profesjonalisty i nigdy nie bedzie.
    4. Wiem ze nie ma takich ustawien (las itp.) to tylko przyklad. 99% przypadków uzywam PASM z naciskiem na PAS. Na M nam zawsze za malo czasu. Jak dobiore krótszy czas to nie doswietli mi zdjecia, z ISO walcze a z lampa nie chcę - na razie. Statyw uzywam tylko przy dluzszych czasach, przy obiekcie jakim jest ruchliwe male dziecko i krótszy czas nie pomoze.
    5. Nie obrabiam zdjec na kompie wiec nie widze powodu zeby robic w RAW-ach. Wygladaja identycznie jak JPG-i.

AD.3 Jezeli ISO 3200 jest odszumiane automatycznie i wyglada lepiej niz ISO np.800, to jak ustawic te "nizsze" ISO zeby byl podobny efekt.
    Odszumianie ISO mam ustawione na HIGH.
    Przy długich czasach naswietlania OFF, bo zawsze mam male ISO.

Jeszcze o jedno zapytam.
    Czy balans bieli w RAW-ach rozni sie od tego z auto?

Domyślnie

3. zależy co to dla ciebie pro lustrzanka bo matryce masz taka sama jak w np d90 ,d300
    4. PAS to są 3 tryby każdy inny także nic mi to nie dało , no i rozbawiłeś mnie z tym ze na M masz mało "czasu" przecież to to samo co P,A,S tylko że sam wszystko ustawiasz , a ekranik jest marny zobacz kiedyś choćby ten z d90
    5. myślę że musisz trochę poczytać o rawach - jpg z tej puszki wychodzą słabo, nie ostro kolory nie te, naprawdę ostatnio widziałem porównanie i przestałem robić no ale trzeba mieć też chęci do obróbki

co do iso ... jest automatycznie odszumiane ale ta metoda rozmazuje obraz zwłaszcza na HIGH naprawdę pokaż te zdjęcia bo albo masz coś z puszką albo z oczami

w rawach możesz ustawić BW w programie tym samym profile kolorów też są nie potrzebne

edit: tutaj znalazłem podobny test http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page15.asp poczytaj też resztę
    Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 26-09-2010 o 21:55

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów