m na obiektywie to nie makro tylko manualne ustawienie ostrosci.
To nie jest obiektyw makro, ale mozesz probowac robic takie zdjecia, napewno da Ci to duzo radosci![]()
Szukaj
m na obiektywie to nie makro tylko manualne ustawienie ostrosci.
To nie jest obiektyw makro, ale mozesz probowac robic takie zdjecia, napewno da Ci to duzo radosci![]()
Ok.
Zeby usyskac najwieksza GO powienienem wspomagac sie zoomem? Ustawiam przysłone + dodatkowo jeszcze zoom
Bez jakichkolwiek kombinacji (pierścienie pośrednie itp.), możesz przy pomocy 18-105 fotografować w trybie makro. Tylko, tryb makro, to nie jest "prawdziwe makro".
Problem z ustawieniem ostrości może wynikać ze zbyt małej odległości od fotografowanego obiektu lub małego kontrastu z tłem. Spróbuj lekko zwiększyć odległość lub łapać ostrość na bardziej kontrastowy element kadru. Sprawdź również, jak masz ustawiony przełącznik AF/MF na obiektywie.Po przełączeniu do opcji makro nie moge ustawic ostrosci - czy potrzebny mi jest obiektyw do makro?
Zapewne wiele odpowiedzi znajdziesz w instrukcji - między innymi na zadane przez Ciebie powyższe pytania.Koledzy, jest to moja pierwsza lustrzanka wiec bede duzo pytał![]()
Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 13-08-2010 o 13:56
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
wiem co oznaczaja na obiektywie A i M. Tutaj akurat sie orientuje.
Jeżeli chodzi o D5000 z wadą, to ja mam taki egzemplarz... i mimo, że nic się nie działo (dowiedziałem sie o wadzie 6 miesiecy po zakupie jak już na liczniku było 10tyś zdjęćto zadzwoniłem do Nikona, powiedzieli jak mam wysłać do nich sprzęt i tak zrobiłem... cała akcja trwała 4 dni i miałem sprzęt z powrotem na swoim biurku w pracy
Fakt, byłem wkurzony, że kupiłem coś co ponoć było wadliwe, ale po tych 4 dniach kompletnie mi przeszło
No i D5k już prawie rok bezawaryjnie mi służy (25tyś zdjęć) i na razie nie zanosi się na zmiany
![]()
Pozdrawiam,
Witam
widzę ze wszyscy pisza o wadliwych D5000 ja wczoraj kupiłem i moje pytanie brzmi gdzie mogę sprawdzić czy ta seria jest wadliwa?
dzięki za odpowiedz![]()
Daj spokój jak wczoraj kupiłeś to powinno wszystko być oki. Jednak żeby Cię uspokoić podaję link:
http://advisory.nikonrepair.eu/language_select.aspx
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
po prostu widziałem ze te posty były niedawno napisane wiec miałem małe obawy ale na szczęscie wszyystko okdzięki wielkie za link
![]()
Nikon D5000 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm
szkło 18-55 kitowe w zestawie a 18-105 utargowałem i kupiłem dodatkowo a coś nie tak z nimi?
Nikon D5000 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm
Skontaktuj się z nami