Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Lightroom vs PS Elements

Drodzy Panstwo - zastanwiam się nad zakupem jednego z powyzszych programow i mam mentelik co wybrac. Potrzebuje intuicyjnego systemu ktory posluży do edycji zdjec jak i zarzadzania. Czym te 2 programy sie roznia od siebie. W czym sie lepiej sprawdzają?
    Nikon D90 + N18-70

Domyślnie

Jaki problem pobrac trial-e ze strony producenta i wybrac to co Ci lepiej odpowiada ? Zastanów się również nad NX2
    Fx

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Tak w zasadzie to jeden jest uzupełnieniem drugiego. Wg szkoły Micha większość pacy na LR natomiast PSE tam gdzie trzeba wspomóc się np. warstwami a nie ma potrzeby lub możliwości używania "pełnego" PS.
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

ja w 100% polecam kombinację CX2 + PSE
    użyteczność bardzo duża, a cenowo lepiej, albo nie gorzej niż LR
    Mamiya + Sony

Domyślnie

No tyle ze jak sie czlowiek do PSa przyzwyczai to trudno sie polapac w tym PSE......tzn nie jest zle ale brakuje pewnych szczegolow.
    Polecam CNX2 + PSE.....
    Moze ktos mi doradzi czy mozna doinstalowac filtr "wyostrzanie" (takie jak w PSie) do PSE?

Domyślnie

Przecież jest pod Enhance menu/unsharp mask, adjust sharpeness

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fiod Zobacz posta
    Przecież jest pod Enhance menu/unsharp mask, adjust sharpeness
    Tak ale ja szukam dokladnie takiego samego jak filtr/sharpnes/sharpnes a tego akurat brakuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McSimus Zobacz posta
    Tak w zasadzie to jeden jest uzupełnieniem drugiego. Wg szkoły Micha większość pacy na LR natomiast PSE tam gdzie trzeba wspomóc się np. warstwami a nie ma potrzeby lub możliwości używania "pełnego" PS.
    W jakim sensie jeden jest uzupełnieniem drugiego? DO czego lepiej nadaje się LR a do czego PSE?
    Nikon D90 + N18-70

Domyślnie

PSE z biednym ACRem to lipa po prostu w wywoływaniu RAW jeśli przyrównać go do LRa.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

... znów LR to lipa z brakiem Dodge/Burn, działaniami strefowymi, dokładnością masek, szybkością działania oraz sensownością pędzli i łatki, etc, etc.

LR to ciemnia. Elements to postprodukcja. To dwa inne programy - równie dobrze można porównywać Worda do Excela, czy iTunes do Sapera.

LR - przynajmniej mi - służy do skatalogowania, oceny i wyboru zdjęć (Library), oraz do ich obrobienia (Develop). Po wyeksportowaniu finalnych plików dopieszczam je w Elementsie. Głównie kolorystyka (Dlaczego urfrffa jego mać w LR są jedynie procentowe wartości liczbowe? No pytam się, dlaczego? Co za idiota podjął taką decyzję?), ale i pierdoły typu usuwanie śmieci (spróbujcie w LR usunąć linie wysokiego napięcia), miejscowe podkręcanie efektowne (np. oczy, makijaż), na graniczące z szantażem i zamordowaniem ulubionego kotka zastosowanie narzędzia Liquify... Przykłady można by mnożyć.
    Wadą Elementsa jest brak rozbudowanego przetwarzanie wsadowego - czepiają się tego wszyscy ślubniacy jeżdżący seriami i oddający młodym powyżej 2.000 jakże artystycznych ujęć przenajpięknijeszej urody. Ale jeżeli ktoś przykłada się do każdego zdjęcia, to nie zwróci na to uwagi. Brak krzywych można nadrobić darmowymi pluginami. Tak na prawdę, jedyna rzecz, której mi brakuje w Elementsie, to możliwość definiowania własnych skrótów klawiaturowych...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów