Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Witam

Prawda jest taka, że poprzednicy w tym dziale bardzo wysoko podnieśli poprzeczkę. Tak wysoko, że dla zwykłego amatora, który trafił na lotniczy airshow, jest to poziom nie do przeskoczenia. I nie chodzi tylko o warsztat, ale również o sprzęt.
    Powtarzane ciągle i ciągle zdanie : "za krótki czas, za małe rozmycie śmigieł ..." może niektórym się znudzić. Tym bardziej jeśli ten ktoś stawia pierwsze kroki w fotografowaniu sprzętów latających. I nie pojął jeszcze wszystkich zależności pomiędzy ISO, czasem i przesłoną a rodzajem samolotu jaki fotografuje.

Pozostaje pytanie, czy przed zrobieniem (zaprezentowaniem) tych ujęć, ich autor zapoznał się z ogólnie dostępną literaturą w sieci, która dość szeroko i zrozumiale opisuje co i jak z fotografią lotniczą.

Zdjęcia, które są zaprezentowane powyżej nie mają w sobie krztyny dynamiki. Mają za to koszmarne szumy i aberracje. Według mnie mają bardzo niski poziom. Być może jednak to dopiero początek zabawy w fotografię lotniczą i kolejne będą zdecydowanie ciekawsze.
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

Żeby nie narażać się adminom i autorowi wątku to wstawię tylko linke do foty

http://img801.imageshack.us/img801/8215/dsc1583.jpg

Czas 1/15s i gwarantuję, że nie był w ekstremalnym zawisie

Pozostaje więc trenować, trenować, trenować, a efekty przyjdą same.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kifcio Zobacz posta
    Żeby nie narażać się adminom i autorowi wątku to ......
    kifcio, myślę ze admin się nie obrazi jak wstawimy więcej, a dokładnie polecimy komuś do pooglądania naszą lotniczą stronkę www.spfl.pl gdzie śmiglaków wszelakich trochę jest, a autor .. chyba tylko może podpatrzeć to i owo i się czegoś nauczyć, wiec tym bardziej nie powinien się obrażać

Cytat Zamieszczone przez MilekS Zobacz posta
    Uzyskanie "wystarczającego" rozmycia wirnika głównego możliwe jest tylko ze statywu, w ekstremalnym zawisie śmigłowca.
    no i jak koledzy powyżej napisali to ... to jest dopiero teoretyzowanie i pisanie nieprawdy, polecam strone którą wyżej podałem ... zapewniam ze z naszej grupy swirów lotniczych praktycznie nikt nie używa statywu, również przy śmiglakach.

Cytat Zamieszczone przez MilekS Zobacz posta
    Ale taka jest różnica między teoretyzowaniem a praktyką.
    aby nie było że teoretyzuje, to coś mojego z praktyki .... jak widać po tle, to nie był "zwis" i zapewniam ze nie było to ze statywu
    http://www.spfl.pl/wp-content/upload.../mars_0011.jpg
    Ostatnio edytowane przez MarS ; 09-08-2010 o 17:31

Domyślnie

dziekuje za krytyke, faktycznie widzac fotki innych uzytkownikow musze stwierdzic ze faktycznie slabo mi wyszlo, ale pierwszy raz bylem na takich pokazach i praktycznie moje przygotowanie wygladalo nastepujaco "wystarczy aparat z 70-300 a w plecaku sie wiecej piwek zmiesci" na nastepny dzien i tak bylem zdziwiony ze cokolwiek wyszlo lepiej sie przygotuje w przyszlym roku. Pozdrawiam wszystkich
    D3s + D300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zibi256 Zobacz posta
    dziekuje za krytyke, faktycznie widzac fotki innych uzytkownikow musze stwierdzic ze faktycznie slabo mi wyszlo, ale pierwszy raz bylem na takich pokazach i praktycznie moje przygotowanie wygladalo nastepujaco "wystarczy aparat z 70-300 a w plecaku sie wiecej piwek zmiesci" na nastepny dzien i tak bylem zdziwiony ze cokolwiek wyszlo lepiej sie przygotuje w przyszlym roku. Pozdrawiam wszystkich
    Niestety nie wystarczy
    najpierw trzeba zobaczyć teren, jak się słońce układa, jakie są odległości.
    Co to sprzętu, dużo osób używa N70-300VR, a w zestawie z D300 na pewno spokojnie da radę i efekty mogą ( powinny ) być lepsze.
    Niestety, czekanie do przyszłego roku to błąd, jak w każdej dziedzinie fotografii tak i w tej trzeba duuuużo ćwiczyć by nie wyjść z wprawy. Następne pokazy blisko są w Czechach i na Słowacji.

Domyślnie

nieskromnie zaproponuje KILKA PORAD

Niebawem poprawiona wersja AD2010
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dyziek Zobacz posta
    chyba gorszej głupoty fotografii lotniczej nie słyszałem
    :d:d:d

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów