Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Maroko

Domyślnie

dla zainteresowanych garść informacji praktyczno - cenowych. Generalnie podróżowanie po Maroku drogie nie jest, o wszystko trzeba się targować. Jedzenie przepyszne.
    Podam ceny w dirhamach (MAD). W kwietniu przelicznik był następujący: 1 euro = 11.9 mad. Myśmy założyli (by nie mieć problemów z główkowaniem i liczeniem), że 10mad to 4zł I po sprawie A więc
    cola 2l - 11mad
    cola 1l - 7,2mad
    cola 0.33 - 3.7mad
    Marlboro 20 - 32mad
    sandłicze w knajpach (dużo mięsiwa, zieleniny praktycznie brak - a więc mega bomba kaloryczna dająca mnóóóóóstwo energii) - 15-20 mad
    tadżin, kuskus - 40mad (w górach porcje największe)
    mint tea - 6-1- mad
    kawa - 6-10 mad
    wstęp do muzeum - 10 mad (sporadycznie 20-50mad)
    nalesniki z miodem - rewelka na śniadanie - 4-5 mad
    śniadanie w knajpce (naleśnik, pieczywko, miód, dżemik, sok z pomaranczy, kawka) - 25-30 mad
    szaszłyki (tzw broszety) - 40 mad
    ------------
    połaczenia autobusowe CTM
    Fez-Marakesz - 150 mad
    Marakesz - Essuaira - 65mad
    Essuaira - Al-Jadida 90mad
    kolej ONCF - Rabat - Fez - 80mad
    grand taxi Marakesz - Imlil - 250-300mad (2 osoby) (my pojechaliśmy ekskluzywnie we dwójkę - gdybyśmy zapakowali się do tego starego mercedesa w 6 osób koszt byłby dzielony na 6)
    Petit taxi - małe taxówki śmigające po mieście TYLKO - 10-15mad za trasy ponad 6km (sprawdzane na nawigacji)
    Marakesz - bus z placu Jama El-Fna na lotnisko - 3,70mad
    Fez - z dworca na lotnisko - bus linia nr 18 - 3.40 mad (taxi jeżdżą za 100mad (a wrażenia z podróżowania autobusem bez szyb z tabunem wydzierających się marokańczyków bezcenne)
    ----------------
    cd zakupów
    kurtki skórzane - od 1200mad do targowania
    babusze - takie jak na zdj nr 5 - 100mad
    papier toaletowy - 6-12mad za 2 rolki
    ciastka - 13mad
    chleb/bułka - 1.5-2 mad
    chusty - od 20mad do 100mad (kaszmir, jedwab, oryginalne berberyjskie kupione w górach)
    kartka do PL+znaczek - 9mad
    internet - 6-10mad za godzinę (szukac klawiatur europejskich)
    wydruk A4 - 2mad za strone
    karty tel - 50mad - starcza na 15 min rozmowy do PL na telefon stacjonarny
    ------------
    Mam świadomość tego że podane wyżej informacje dla osób przeglądających wątek mogą się okazac całkowicie bezużyteczne - ale Ci którzy się wybierają mam nadzieję ze na tym skorzystają i pozwoli to w jakiś sposób ocenić koszta podróży no i nie dać się tam naciąć Jak np kiedyś ja na wodę mineralną 1.5l w cenie 4l coca-coli

Domyślnie

Wielkie dzięki za cenne informacje.
    Być może w niedługim czasie będę miał okazję odwiedzić ten tajemniczy kraj
    NIKON

Domyślnie

Wow - bardzo cenne informacje ! Super !
    D 90; D750; D850; N 35; N 14-24, N 70-200

Domyślnie

prosze bardzo - w razie pytań prosze o PW.
    Natomiast gdyby ktoś miał jakies informacje na temat podrózowania po Gruzji - byłbym wdzięczny

Domyślnie

O taaa...Gruzja też za mną chodzi
    Te dwa kraje, które chcę koniecznie odwiedzić to właśnie M. i G.
    tym bardziej więc zazdroszczę.
    http://rygielski.net/zdjecia/2007-08-01/
    tu masz trochę opisów, całkiem ciekawie napisane, ceny pewnie się zmieniły bo to 3 lata temu było, ale chyba niewiele?
    Zresztą jak coś to pisz do Wojtka, na pewno Ci odpisze

wojteh
    Gość

Domyślnie

mam pytanie właśnie wybieram się w tamte rejony ... jak jest z kradzieżami ?? boje się o sprzęt foto ???

Domyślnie

Bylem w tym roku i nic mi sie nie przydarzylo, ale Stock mial troche mniej szczescia...
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=106

Domyślnie

no wiesz - nas akurat obrobiono. Atam na tle rabunkowym z maczetą. Zasadniczo chciał kasę - ale dostał bonusowo też aparat Generalnie bezpieczny kraj i jak masz olej w głowie - nic Ci nie grozi. Ja olej miałem - ale cóż - pech

Domyślnie

Dopisz jeszcze za ile można kupić maczetę większą niż miał ten typ i będzie komplet
    Jeszcze pytanie o przeloty - skąd, dokąd, za ile, gdzie szukałeś, gdzie znalazłeś? Szukam cały czas jakiś promocji ale niestety lipa... Może jeszcze parę słów o kosztach spanka, ciekawych lokalizacjach itp.
    No i serdeczne dzięki za kosztorys - przyda się na pewno niejednemu !!
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Ale kartę udało się wytargować, żeby nie zabierał z aparatem?

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów