Nie przymierzał, ale pooglądał sobie na stronie i swoje zdanie podtrzymuje.
Uwierz mnie Krzychu, szukając idealnego plecaka turystycznego, miałem 6 - 7 modeli różnych plecaków średniej wielkości (do 40 l). Wiem jak dobrać plecak i na co zwrócić uwagę, żeby po kilkunastu godzinach na plecach nie urywał ramion.
Problem z plecakami foto jest taki, że to właściwie tornistry, ponieważ jakiekolwiek wyprofilowanie pleców plecaka sprawia, że zmniejsza się pojemność komory foto. Z tego też względu rzadko paski w plecakach foto są wyposażone w górne odciągi głównych pasów nośnych. Rozwiązania takie najczęściej spotyka się w plecakach foto dwukomorowych, gdzie górna komora służy do celów ogólnych.
Osobną sprawą jest to, jak producenci umożliwiają spakowanie takiego plecaka. Zasadą jest, że najcięższe przedmioty powinny znajdować się jak najbliżej pasa biodrowego. Dlatego komora na laptopa powinna się znajdować przy plecach nie na zewnątrz plecaka. Tele pokroju 70-200/2.8 nie z boku, ale na dole w poprzek, puszka szczególnie z gripem takoż na dole nie u góry.
Do tego plecaki foto z reguły są dosyć szerokie, co u osób szczuplejszych, w szczególności kobiet sprawia, że taki plecak lata na plecach mimo ściągnięcia pasami.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami