Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Domyślnie

Ja latałem z Lowepro compurover a teraz ostatnio z fastpackiem 250 i nikt nawet nie spojrzał na wymiary. Pewnie zależy jak się trafi :/ W zasadzie to pewnie jak nie bedziesz miał na maksa wypchanego to w skrzyneczkę powinno się zmieścić
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    O rozmiary sie nie martw, musisz miec naprawde pecha zeby sie przyczepili.....byle bylo te 10kg i nie wiecej
    o martw się, martw są lotniska na których dochodzi do dantejskich scen :/

w bristolu (leciałem 4 albo 5 razy) tylko raz nie kazali wpychać do skrzyneczki. perfidia maxymalna tam czasami bywa. do tego stopnia, że dzieciom zabawki każą do toreb pakować - bo tylko 1 sztuka :/
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    o martw się, martw są lotniska na których dochodzi do dantejskich scen :/

w bristolu (leciałem 4 albo 5 razy) tylko raz nie kazali wpychać do skrzyneczki. perfidia maxymalna tam czasami bywa. do tego stopnia, że dzieciom zabawki każą do toreb pakować - bo tylko 1 sztuka :/
    A kto zgotowal nam taki los? Rodacy maja podreczne wieksze niz ja mam glowny
    No i na majorce widzialem jak zabierali podreczne WALICHY bo rozmiarem naprawde przekraczaly dopuszczalne i pelne byly tego co w Irlandii drogie (alko i faje), ja z normalnym plecakiem (w srodku torba foto, laptop i 3 litry tequilli) nie wzbudzilem zainteresowania

Ale wracajac do tematu, wczoraj odebralem Lowepro Flipside 400 AW, wielkoscia podejdzie spokojnie pod podreczny, nie za duzy i dosc pojemny plecak, moge go spokojnie polecic
    Jedyna niedogodnosc to dolna komora dosc ciasna, mam w dole druga puszke ze szklem i wyjmuje sie z lekkim oporem ale i tak nie jest zle......
    Spokojnie wpycham tam dwa DXy ze szklami (jedno dlugie i jedno szerokie) do tego lampe, zestaw polowek Lee z holderem i dwa dodatkowe szkla.....a miejsca wciaz mam na kolejne szklo
    No i sporo miejsca w kieszeniach Jedyny minus to brak kieszeni na laptopa ale przeboleje....
    We wrzesniu przetestuje go na lotnisku mam nadzieje ze nie bedzie zadnych smiesznych problemow
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 07-08-2010 o 02:14

Domyślnie

Ja juz Flipside 400 AW przetestowalem wielokrotnie na liniach wewnetrznych w US i nigdy nie bylo zadnych problemow. Tutaj tez ludzie zabieraja takie bagaze do samolotu ze szok, byle szybciej, wyjsc z samolotu prosto do taksowki. Z US do Polski i z powrotem mialem Vertex,a 300 jako bagaz podreczny i tez nie bylo problemow.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iroyork Zobacz posta
    Z US do Polski i z powrotem mialem Vertex,a 300 jako bagaz podreczny i tez nie bylo problemow.
    a tak, ale tu mówisz o normalnych liniach - tam jednak jest jakaś cywilizacja i jak widzą, ze nie przeginasz to obory nikt nie robi. kiedyś (nie wiem czy dalej) był taki zwyczaj, że oprócz bagażu podręcznego mogłeś na pokład zabrać torbę z lapkiem lub torbę foto a kobieta dodatkowo torebkę. jednak po europie większość lotów odbywamy RA, EJ albo WiZZ a tam to już tak różowo nie jest :/ z moich i kolegów doświadczeń (nie tylko okołofotograficznych) wynika, że największa cywilizacja to EJ i tam jak nie przeginasz to nikt się nie dowala a skrzyneczki są pro forma, żeby z przeginającymi walczyć. na drugim biegunie jest RA gdzie skrzyneczki są regularnym orężem do cięcia przy ziemi. ba oni faktycznie nie wahają się ich uzyć . wizz leży po środku. z resztą z tego co potrafi zrobić obsługa RA w bristolu właśnie można by epopeję zrobić. niestety obsługa w poznaniu też ostatnio dostosowuje swój sposób bycia do standardów tego światowego i światłego przewoźnika. w czerwcu byłem świadkiem jak wbrew polskiemu prawu odmówili kobiecie w zaawansowanej ciąży wstępu na pokład poza kolejnością w imię regulaminu RA a następnie zaczęli ją szykanować ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    a tak, ale tu mówisz o normalnych liniach - tam jednak jest jakaś cywilizacja i jak widzą, ze nie przeginasz to obory nikt nie robi. kiedyś (nie wiem czy dalej) był<----------------------------------->w czerwcu byłem świadkiem jak wbrew polskiemu prawu odmówili kobiecie w zaawansowanej ciąży wstępu na pokład poza kolejnością w imię regulaminu RA a następnie zaczęli ją szykanować ....
    Latam RA i WIZAIR i NIGDY nikt nie poprosil mnie o wpychanie plecaka do skrzyneczki.........jak nie przeginasz z gabarytami to nikt nie zwraca uwagi!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Latam RA i WIZAIR i NIGDY nikt nie poprosil mnie o wpychanie plecaka do skrzyneczki.........jak nie przeginasz z gabarytami to nikt nie zwraca uwagi!
    ja nigdy nie przeginam a i tak mi każą czasami :/

wynika z tego, że najwięcej zależy od lotniska, z którego lecisz. kiedyś w bristolu widziałem numer stulecia - przy schodkach do samolotu ustawili następną skrzyneczkę i też kazali ludziom wpychać

Domyślnie

ja latam z Lowepro Vertex 200AW i tylko raz pani powiedziala mi, ze plecak jest za duzy by zabrac go na poklad samolotu (lecialem z Kirkwall do Lerwick, malutki samolocik, w schowek nad glowa ledwo sie laptop miesci ) ale jak powiedzialem co tam mam i ile to kosztuje to pani zalozyla mi specjalna karteczke na plecak i moglem zabrac do samolotu. Stewardesa chciala ode mne wziasc plecak ale jak go chciala dzwignac to zrezygnowala i pokazala mi gdzie mialem go polozyc samoloty jest taki maly, ze ciezko bylo mi upchac plecak miedzy rzedami foteli
    a tak ogolnie to nigdy nikt nie kazal mi wkladac plecaka w jakies skrzyneczki jak by mi tak ktos powiedzial to od razu bym powiedzial, ze ja i moj plecak wazymy mniej niz ten gosc za mna skoro ja mam pozbyc sie kilogramow to ten koles tez

Domyślnie

Po nabyciu Computrekkera Plus AW też miałem obawy co do jego wielkości - podane przez producenta bodajże 22 czy 23cm w najmniejszym wymiarze nie obejmują szelek, bo z szelkami to będzie jakieś 25cm (jeśli plecak nie jest jakoś specjalnie wypchany). Były obawy co do traktowania tak dużego plecaka przez linie lotnicze - i na wakacjach miałem okazję sprawdzić jak to obecnie wygląda.

1. Lot EasyJetem do Londynu (w UK chyba się mocno czepiają co do wielkości) - zero zainteresowania wielkością czy wagą plecaka - dopóki była jedna sztuka bagażu, wszystko było OK. Natomiast kilka pań wracających z zakupów w Londynie (torebka + siateczki z domów handlowych ) musiały się pakować do jednego dużego worka...
    Co ciekawe - gdzieś na stronach Easyjeta znalazłem informację o wielkości bagażu do UK - gdzie podali że wymiar dopuszczalny to 25cm a nie 20cm. Dla pewności miałem tą stronę wydrukowaną ze sobą - gdyby były jakieś nieprzyjemności to byłoby to jakieś dodatkowe pole do negocjacji.

2. Drugi wyjazd, plecak załadowany maksymalnie, 2 laptopy, pewnie ze 28cm grubości:
    Lot SASem w Europie - zero zainteresowania wielkością bagażu, chociaż teoretyczny wymiar maksymalny to 20cm.
    Lot Lufthansą do i z USA - nikt nie pytał o wagę i wielkość, zero problemów. Lufthansa podaje maksymalny wymiar podręcznego jako 20cm, ale zmierzyłem te ich "kubełki" w Monachium i Frankfurcie – mają około 23 - 23,5cm grubości. Także nawet 25cm plecak po lekkim "ściśnięciu" się zmieści (pewnie skrzyneczki służą tylko jako straszak i nie chciało im się ich zmieniać po zmianie limitów na wielkość...)
    Lot United (w USA) - nikt o nic nie pyta, ani o wagę, ani o wielkość - nawet kubełków do kontroli wielkości nie zauważyłem na lotnisku JFK.

Generalnie nie było większych problemów ze zmieszczeniem w pełni naładowanego Computrekkera do "nadgłownych" pojemników w A319, B757, B747, A346, CRJ700 – każdy mniejszy niż te 28cm plecak powinien wchodzić gładko.
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Bardzo wakacyjny temat A powiedzcie prosze - co robicie ze statywem? Do srodka do walizy i do luku bagazowego?
    D800 | X-Pro1 | GW690II | instax | www | flickr | tumblr

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów