Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ps - nef - d90

Domyślnie Ps - nef - d90

Witajcie,
    mam (być może banalny) problem. Ponieważ wśród ogromu różnych informacji nie znalazłam odpowiedzi, zwracam się do Was z zapytaniem.
    mam nikona D90 i ostatnio zrobiłam foty w NEF-ie. próbowałam je "obrobić: w PS CS3, ale PS nie chciał ich otworzyć. po poszukiwaniach znalazłam info że może brakować odpowiedniego plugin-u, więc ściągnęłam Camera raw 4.6 i plik się otworzył .

problem jest taki: otwierając PS, otwieram plik NEF-a. otwiera się zdjęcie w oknie camera raw, gdzie mogę tylko "pobawić sie kolorami , balans bieli itp. natomiast nie mam możliwości wejścia w warstwy itd. widzę ikony i pasek narzędzi, ale nie jest on aktywny
    miał ktoś podobny problem? może trzeba wcześniej coś zrobić z plikiem nef-a żeby się normalnie otworzył w PS ?

proszę o pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frezja Zobacz posta
    Witajcie,
    mam (być może banalny) problem. Ponieważ wśród ogromu różnych informacji nie znalazłam odpowiedzi, zwracam się do Was z zapytaniem.
    mam nikona D90 i ostatnio zrobiłam foty w NEF-ie. próbowałam je "obrobić: w PS CS3, ale PS nie chciał ich otworzyć. po poszukiwaniach znalazłam info że może brakować odpowiedniego plugin-u, więc ściągnęłam Camera raw 4.6 i plik się otworzył .

problem jest taki: otwierając PS, otwieram plik NEF-a. otwiera się zdjęcie w oknie camera raw, gdzie mogę tylko "pobawić sie kolorami , balans bieli itp. natomiast nie mam możliwości wejścia w warstwy itd. widzę ikony i pasek narzędzi, ale nie jest on aktywny
    miał ktoś podobny problem? może trzeba wcześniej coś zrobić z plikiem nef-a żeby się normalnie otworzył w PS ?

proszę o pomoc
    w tym pierwszym oknie (to jest wlasnie ACR) wywolujesz RAWa. Po prawej na dole masz Open Image. Jak wdusisz, to juz w normalnym oknie PS-a otworzy sie Twoje zdjecie i bedziesz mial dostep do wszystkich opcji

Domyślnie

dzięki - jak tylko wrócę do domu to sprawdzę to

Domyślnie

wszystko działa - dzięki Slon
    D90 / N 18-105 / N 50 / T 17-50 / SB900

Domyślnie

nie uzywaj opcji Open Image tylko Save Image. przy pierwszej ACR dopisuje do kazdego tak otwartego zdjecia plik XMP co oznacza zapisanie ustawien wywolanego zdjecia. jak sobie otworzysz tego NEF'a w pozniejszym terminie to niestety bedzie on juz po wywolaniu i bedziesz musiala bardziej sie nameczyc zeby uzyskac inny efekt. natomiast jak zrobisz Save Image to za kazdym razem bedziesz mogla dowolnie sobie zdjecie wywolac, ale pod warunkiem, ze za kazdym razem zrobisz Zapisz Zdjecie (Save Image)

Domyślnie

Grudzinsky-Ten plik zapisuje sie obok i jak go usuniesz to problem znika i NEF znowu jest taki jaki byl przed wolaniem w ACR
    Frezja-w ACR jest duzo wiecej opcji niz suwaczki z kolorami i WB......potezne narzedzie!

Uprawnienia umieszczania postów