Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: dom z bali...

Domyślnie dom z bali...

przymierzam się do wybudowania domu z bali, może mieszka ktoś w takim domu? może ktoś podpowie na co zwrócić uwagę i takie tam... wszystkie opinie [...] mile widziane...dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 25-07-2010 o 15:47
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

Pamiętam, że kiedyś był tu całkiem spory wątek o domach z bali. Niestety chyba gdzieś go wcięło. Sam jestem ciekawy opinii użytkowników. Może jakieś sprawdzone firmy ktoś poleci?? Ciekawy jestem jak to wychodzi finansowo w stosunku do tradycyjnego domu. Jak są rozwiązane kwestie mediów, czy mp elektryka jest jakoś "wpuszczana" w bale czy na zewnątrz?

Domyślnie

Mój Wujo stawia drewniany dom, taki z drewnianą konstrukcją ( nie wiem czy to o taki chodzi ) i caly dom będzie wyglądał normalnie, może być otynkowany normalnie i elektryka i inne sprawy normalnie wewnątrz napewno w odpowiedniej izolacji.

Zbanowany
    Miasto
    Dolnyśląsk

Domyślnie

Klekacz - dom o którym piszesz to dom w systemie kanadyjskim
    Drewniana konstrukcja zbita płytą pilśniową z zewnątrz, ocieplona wełną mineralną w środku konstrukcji, płyta pilśniowa od środka + karton gips.
    Na zewnątrz normalne ocieplenie styropianowe + tynk

Od siebie mogę dodać, że od momentu wejścia robotników na działkę, do momentu w którym można w takim domu zamieszkać to ok 6 m-cy
    Zdecydowaniu krócej niż przy domu z cegły i taniej.
    Stawiałem takie domki - i pewnie kiedyś jeśli "bozia da" to takowy sobie postawię

Kolegom powyżej chodzi o domek mniej więcej podobny do tego .:

Czyli coś zupełnie różniącego się od "kanadyjki"

Domyślnie

o to właśnie chodzi...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Zbanowany
    Miasto
    Dolnyśląsk

Domyślnie

Jeśli komuś to pomoże .:

źródło - murator

Zwykle firmy stawiają tylko konstrukcję domu z bali, a więc wcześniej trzeba samemu zadbać o przygotowanie fundamentów, a potem wykonanie instalacji: cieplnej, sanitarnej i elektrycznej oraz pokrycia dachu. Jeśli jest to możliwe, wykonanie instalacji elektrycznej najlepiej zlecić firmie budującej dom: można będzie wtedy ukryć przewody w ścianach. Podczas montażu domu w balach można wywiercić otwory, przez które instalatorzy przeprowadzą kable (kable powinny być umieszczone w plastikowych rurkach). Za dodatkową opłatą firmy montują instalacje, układają pokrycie i orynnowanie dachu, murują kominki, malują ściany wewnętrzne i lakierują podłogi.
    oraz tutaj .:

Dom z Bali

Choć dość ogólnie...
    Ostatnio edytowane przez tomek-GL ; 25-07-2010 o 19:30

Domyślnie

Zadam głupie pytanie , czy ten dom wewnątrz też ma takie ściany jak na zewnątrz że mają być jakieś kłopoty z ukrywaniem kabli ? Żeby było śmieszniej taki dom też jest ocieplany wewnątrz podobnie jak ten 'kanadyjski" chyba że ktoś jest hardkorem i wali gips na bele , tylko że później pewnie ogrzewanie 100m domu kosztuje więcej niż ogrzewanie kilkunastopiętrowego apartamentowca i po każdej zimie trzeba wymieniać gipsy na ścianach . Z jednym się zgodzę , drewniany dom jest tańszy do wybudowania i cieplejszy , o ile ktoś nie oszczędza na izolacji "chałupy" . Firmy stawiają domy i "domy"
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Zbanowany
    Miasto
    Dolnyśląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Zadam głupie pytanie , czy ten dom wewnątrz też ma takie ściany jak na zewnątrz że mają być jakieś kłopoty z ukrywaniem kabli ?
    Dokładnie tak.

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Żeby było śmieszniej taki dom też jest ocieplany wewnątrz podobnie jak ten 'kanadyjski"
    Chyba jednak jesteś w błędzie.
    Dom z bali nie ma takiej konstrukcji jak "kanadyjka" która umożliwiałaby ocieplenie między zewnętrzną a wewnętrzną ścianą.
    Konstrukcja domu z bali wygląda tak .:
    I szczerze - nie mam pojęcia jak wygląda sprawa ocieplania takiego domu.
    I tu jest także odpowiedź na twoje pierwsze pytanie - jak widać po konstrukcji - bale są całe i prawdopodobnie drąży się w nich otwory na przewody.
    Zastanawia mnie kwestia mediów w takim domu...
    Jak wygląda np doprowadzenie wody - na parterze można w podłodze puścić - ale gdzie do licha ukrywa się odpływy z piętra ?

Sądząc po tym, że w Polsce ilość firm stawiających takie domy można policzyć na palcach u ręki myślę, że to "wyższa szkoła jazdy"

A mimo, że taki dom z bali wygląda rewelacyjnie, to osobiście bym nie mógł patrzeć do końca życia na te bale (w oczy biła by mnie jednolitość otoczenia)
    Ostatnio edytowane przez tomek-GL ; 25-07-2010 o 20:27

Domyślnie

W zeszłym roku przez tydzień pod oknem mojej kwaterki na Gubałówce górale przygotowywali domek z bali do montażu. W związku z tym, że fajnie im to wszystko szło, postanowiłem podpytać o kilka spraw użytkowych. Wiadomo, w górach, zwłaszcza dosyć wysoko, sprawdzają się fajnie, ale jak jest na nizinach? Sympatyczny pan powiedział mi, że na nizinny klimat w balach wycina się pióro-felc, żeby bale nachodziły na siebie bez uszczelniania tym patentem, co go w górach często widać (nie pamiętam jak go nazywali). Trzeba zapomnieć o karton-gipsie, bo dom pracuje przez cały rok i człowiek nie nadąży z łataniem. Ocieplać niby można, ale raczej od wewnątrz. Ten, który oglądałem, miał mieć łazienkę zrobioną na zasadzie wymurowanej z cegły "klatki" wewnątrz konstrukcji z bali. Ogólnie sympatyczny góral stwierdził, że jak robić dom z bali, to nie po to, aby potem wewnątrz gładzie szykować. Polecam przejażdżkę do jednego z producentów takich domów i pogaduchy z robotnikami pracującymi przy budowie. Oni, szczerzy do bólu, przedstawią wszystkie plusy i minusy.

Wiem, że o wiele lepiej niż nasze rodzime drewno, do budowy takich domów nadaje się drewno z Syberii. Jest sosna i zdaje się bardziej ceniony modrzew. Sporo lepszy i tańszy niż nasze.
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 25-07-2010 o 21:07

Oszczędny w słowach Awatar mike555
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Znajomy zamówił w firmie dom z bali - gotowy. 1 dzień zajęła mu wylewka fundamentów, a za jakiś czas przyjechała ekpia i w 3 dni postawili (złożyli) mu cały dom. Co prawda projektowanie oraz ustawienie sie w kolejce zajmuje ok. roku, ale pozwala pozniej zaoszczedzic troche włosów na głowie. Całkiem ciekawa opcja, musze przyznać. Jak coś, mogę podpytać co i jak.
    pozdrawiam, mike
    "Inspiracja istnieje, ale musi zastać cię przy pracy."

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów