Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wink inwestycje do D90

Witam i pozdrawiam forumowiczów oraz "zespół rządzący "

Posiadam Nikona D90 oraz obiektywy:

- Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 G ED
    - Sigma APO DG 70-300mm 1:4-5,6 MACRO

I mam następujący problem ... chciałbym przeprowadzić małą inwestycję i dokupić jakieś akcesoria do tego D90.
    Mam zamiar trochę popróbować (przynajmniej chwilowo się uczyć ) w fotografii PORTRETOWEJ, IMPREZY OKAZJONALNE, WESELA itp. itd. Tak myślę że chyba zakup jasnej stałki i lampy błyskowej (kręci mnie SB-900) byłby wskazany . Oczywiście w MACRO też bym sobie popstrykał, i nie chodzi mi tu o jakieś ekstremalne zbliżenia, chyba że coś na M42 tanim kosztem uda się złożyć, albo po prostu kupić dedykowany obiektyw do tego.

Na dzień dzisiejszy fotografuje głównie "widoki" które można ewentualnie zobaczyć tu:
    http://www.photoblog.pl/darksidephoto
    i również nie orientuje się czym ewentualnie jeszcze fotografować poza Nikkorem 18-105mm

Generalnie mogę przeznaczyć do 3.000 zł (im mniej tym lepiej ) na dodatkowe zakupy ... i nie wiem co kupić

Jednego co jestem pewien to jakaś stałka i pierścienie pośrednie z przeniesieniem elektroniki, bo w MACRO też się uda coś uchwycić ... chyba

I dlatego mam gorącą prośbę o pomoc w wyborze szkieł i do IMPREZ i do MACRO i jakiś innych akcesoriów ...

Z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez darksidephoto ; 23-07-2010 o 14:31
    | FX in progress ... |

Domyślnie

to jak 3.000 po proponuje zakup SB-900- przyda ci się na imprezach, i jak chcesz stałkę to jakąś stałkę też przyda ci się na imprezach i do portrecików (oczywiśćie).
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Jak imprezki to może Tamron AF 17-50mm F/2.8 znajdź jakiś dobry egzemplarz, stalka nikkor 35/1.8, lampę już wybrałeś ewentualnie Metz 48 AF-1N na początek to zostanie trochę kaski na inne rzeczy, zapasowe akumulatorki też się na długą imprezę przydadzą

Domyślnie

mysle, ze grip rowniez Ci sie przyda (spokojnie moze byc zamiennik). zwlaszcza, jesli kupisz sb900. teraz, jak lapie d90 bez, to dziwnie sie czuje

Domyślnie

Metz 48 af-1 w zupełności by wystarczył
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Dzięki za informacje

a z wymienionych szkieł, które będzie takim uniwersalnym zarówno do portretów, jak i ślubów i np. krajobrazów??
    - Tamron AF 17-50mm F/2.8
    - Nikkor 35/1.8
    - Nikkor 50/1.8

Jak będzie sobie radził Nikkor 35/1.8 z pierścieniami pośrednimi, bo 50/1.8 nawet, nawet
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=146023&page=2

Jak wygląda sprawa z "bokeh" w tym Tamronie AF 17-50mm, bo w stałkach chyba ciekawiej to wygląda
    | FX in progress ... |

Domyślnie

grip też bym kupił....

jak lampa, to grip od razu musi być....z 70-300, to też bez grypy ciężko....

Domyślnie

nie ma uniwesalnego szkla do wszystkiego - no poza tym 18-105 ale on nie ma jakosci stalek. do portretow (glownie cala sylwetka), slubow moze byc 35 jak najbardziej. 50 moze byc za wasko, zwlaszcza w pomieszczeniach...
    do pracy ze stalkami trzeba sie przyzwyczaic. jesli nie potrzebujesz na te chwile korzystac z przyslon 1.8-2.8, to 18-105 z sb900 bedzie dawal rade.
    moje podsumowanie:
    - sb900 (1500 zl) - ewentualnie sb600 (kolo 900)
    - 35 1.8 (kolo 700)
    - grip (kolo 400 zl)
    - bateria dodatkowa (100)
    - karta pamieci dodatkowa (200)

i w zaleznosci od wybranej lampy zostanie kasa na jakies makro

Domyślnie

Jak portrety to 85 mm 1,8 + dwie lampy 2 YN-460 + radio tego samego producenta + przynajmniej jedna blenda duża, jedna mniejsza + statywy i parasole do oświetlenia. Do tego Metz 48 jako uniwersalna lampa do zakładania na body. Zmieścisz się w 3000 zł

Domyślnie

Grip i akcesoria dodatkowe + jakiś konkretny statyw (karta pamięci, dodatkowe akumulatory do lampy) też są w planie ... ale trochę później.

Na chwilę obecną chodzi mi konkretnie o szkła, żeby wypróbować je w działaniu i nabrać doświadczenia w pracy z nimi ... Rozważam również zakup: TAMRONA 17-50 f/2.8 i którejś ze stałek ...
    | FX in progress ... |

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów