Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie System Nikona. Czy szybki AF?

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą systemu. Aktualnie foce na Pentaxie k100d ale powolny autofocus i słabe iso na wysokich wartościach dobijają mnie, akurat na sprawnym i szybkim focusie mi najbardziej zależy i pentax tutaj bardzo daje ciała.
    Nad wejściem zastanawiam się nad system Nikona oraz Canonem. W waszym systemie wpadł mi w oko D90 (świetnie trzyma się w ręce jak pentax) oraz D5000.

Powiedzcie jak się mają te dwa aparaty z szybkością AFu do pentaxa i czy jest wielka róznica?

Na pewno będę potrzebował dwa obiektywy , jeden typu 18-70 z 2.8 a drugi uniwersalny 18-250 z 3.5-5.6. Podejrzewam że z pierwszym jasnym nie powinno być problemów z ustawieniem AFu , ale jak się mają inne obiektywy z drugiej grupy ( Nikkor, sigma czy tamron jeszcze nie wiadomo) do szybkości AFu przy lekkim zaciemnieniu?

Ogólnie jeśli ktoś z was miał doczynienia z Pentaxem i Nikonem oraz najlepiej także Canonem to proszę o radę.

pozdrawiam

Domyślnie

No to tak, miałem Ist* DL2, później 400d, d80, d90, dużej różnicy w AF między Ist* DL2 a d80/d90 nie zauważyłem, wydaje mi się, że ciut lepszy był canon 400d. Z szumami sądzę, że D80 był najsłabszy, najlepszy d90 i 400d. Wszystko to jednak marginalne sprawy w tych aparatach, zdecydowanie w użytkowaniu najlepsze dla mnie były te dwa Nikony (z dużym plusem dla d90), później Pentax i 400d daleko z tyłu.
    Btw. nie ma obiektywu 18-70 2.8, chyba, że mówisz o 2.8-4.0 (jeśli mnie pamięć nie myli)
    D800 || D810
    Samyang 14 F2.8 || Sigma 24-35 F2 || Sigma 85 1.4 A || Tamron 70-200 F2.8 G2
    https://wedd.photo/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeerbiL Zobacz posta
    Pentaxie k100d
    Kup sobie k-x jeśli chciałbyś mieć LEPSZY AF lub k-7 aby mieć BARDZO DOBRY AF. Jeśli chcesz mieć bardzo szybki, celny i pewny AF, to tylko czeka Cię D700 lub modele wyżej.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t0m3k Zobacz posta
    Btw. nie ma obiektywu 18-70 2.8, chyba, że mówisz o 2.8-4.0 (jeśli mnie pamięć nie myli)

Chodziło mi chyba o 28-70 albo 28-75 , sam tego nigdy dobrze nie pamiętam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meggido Zobacz posta
    Kup sobie k-x jeśli chciałbyś mieć LEPSZY AF lub k-7 aby mieć BARDZO DOBRY AF. Jeśli chcesz mieć bardzo szybki, celny i pewny AF, to tylko czeka Cię D700 lub modele wyżej.

Opinie o Kx nie s a takie dobre jeśli chodzi o AF, k7 za to trochę drogie a z AFem to też rózne opinie są. Ogólnie wydaję mi sie że system pentaxa jest mało rozwijący się, żeby nie powiedzieć zacofany.

Domyślnie

Opinie o Kx nie s a takie dobre jeśli chodzi o AF
    Bawiłeś się tą puszką?

Ogólnie wydaję mi sie że system pentaxa jest mało rozwijący się, żeby nie powiedzieć zacofany.
    Bo to system dla wytrwałych amatorów.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Smile

Jeśli chcesz mieć bardzo szybki, celny i pewny AF, to tylko czeka Cię D700 lub modele wyżej.
    A ja myślałem że jak kupię d300 to będę zadowolony. Zaraz, Zaraz ja jestem zadowolony .

A tak poza tym to kolega w swoim poście wspomniał o d90 i 5000 w związku z tym d700 w porównaniu z nimi to porsche, ale i tak są niezłe. Jeżeli chodzi o porównanie do Pentaxa to ja się nie wypowiadam bo od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem Nikona.

Kolega powinien wspomnieć o budżecie jakim dysponuje bo zaraz dostanie informacje że tylko seria d3 jest idealna dla niego.
    D300s /35 1.8G/ N Di622/ Benro 600ex + BH-2

Domyślnie

Bawiłeś się tą puszką?

Nie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rogalick Zobacz posta

Kolega powinien wspomnieć o budżecie jakim dysponuje bo zaraz dostanie informacje że tylko seria d3 jest idealna dla niego.
    Budzet to taki który starczy na używane d90 a jak się zaprze to na nowe d90, do tego jeszcze szkła są potrzebne jak pisałem wyżej.

Domyślnie

Mam D5000 i na szybkość autofokusa nie narzekam, bynajmniej, jeżeli foce przez wizjer, bo autofokus w live-view to jest jakies nieporozumienie. Do tego genialne w D5000 jest śledzenie obiektów, sprawdza się.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów