Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Smile Makro a obiektywy

Witajcie,
    Zakładam ten wątek, gdyż po prześledzeniu wielu tego typu tematów na tym portalu jak i na innych forach, nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie.

Ogólnie chodzi o problematykę doboru akcesorów MAKRO do konkretnych obiektywów i zastosowań.

Jestem posiadaczem obiektywów AF-S 50/1.4 G; 80-200/2.8 ; 16-85/3.5-5.6 G. Makro chcę zastosować do fotografowania przyrody w dalekich podróżach; jednak mniej do obiektów wielkości komara, a raczej więcej do małych gadów, roślin, ptaków, większych owadów. Skłaniam się raczej do zastosowania tej 50tki ze względu na jasność i tej pompki do obiektów fotografowanych z pewnej większej odległości (0,5-1,5 m) ze względu na płochliwość niektórych zwierząt i dużą szybkość ostrzenia obiektywu.

Proszę o pomoc w wyborze elementu MAKRO.

Raynox DCR-150 czy raczej DCR-250; czy lepiej pierścienie z przeniesieniem automatyki, czy może jakieś lepsze soczewki - Nikon ?

Jak na razie stoję przy tych pierścieniach metalowych za 200-kilkadziesiąt zł.

Proszę o pilne rady i z góry dziękuję , gdyż za 2 miesiące jadę do Indonezji i muszę mieć czas na zakup i przećwiczenie zabawek ~~

Domyślnie

Soczewki sobie lepiej odpuść. Mają dość słabą optykę, rozmywają krawędzie, aberrują.
    Raynox z ręki jest bardzo mało funkcjonalny. Brak ostrzenia pierścieniem powoduje, że musisz balansować całym ciałem. Mam go i wiem, jaki trudny jest bez statywu.
    Chyba pierścienie są tutaj najbardziej optymalnym rozwiązaniem, aczkolwiek...

Aczkolwiek o ile mam zarówno Raynoxa i soczewki i coś na ich temat wiem, tak w przypadku pierścieni polegam, jedynie na zdaniu innych i sobie tutaj trochę gdybam.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Ja z kolei mam raynoxa(250) i pierscienie manualne, ale nigdy nie mailem obiektywu makro(jest dopiero w fazie planowania), dlatego nie mam porownania.

Pierscienie daje dobry efekt, ale jak chce sie zmienic skale odwzorowanie, to trzeba rozkrecac i jest roche zabawy z tym. Poza tym, jak sie przymknie takiego 50/1.8 do f11-16, to przy 1:1 robi sie juz naprawde ciemno. Wole raynoxa, podpinam go do 18-55vr, nie winietuje juz od 24-28mm, pomiar mam, i vr, ktory czasem sie przydaje i moge skale latwo zmienic. Wada taka, ze max powiekszenie, to gdzies 1:2.
    D90 + słoik po Kieleckim

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_2010 Zobacz posta
    .....Jestem posiadaczem obiektywów AF-S 50/1.4 G; 80-200/2.8 ; 16-85/3.5-5.6 G. Makro chcę zastosować do fotografowania przyrody w dalekich podróżach; jednak mniej do obiektów wielkości komara, a raczej więcej do małych gadów, roślin, ptaków, większych owadów....
    Jako użytkownik Nikona i tylko Nikona, od ponad 30 lat, powiem Ci tylko tyle......sprzedaj te wszystkie obiektywy i kup sobie albo Nikkora 60mm/f2.8 Micro lub to samo w wersji 105mm Micro. Ten drugi zapewni Ci lepszą odległość od fotografowanego obiektu. Będziesz miał jeden z najostrzejszych obiektywów na świecie, super skalę odwzorowania i doskonałe światło. Poza tym nie będziesz musiał bawić się w jakieś pierścienie makro czy adaptery z gównianą soczewką. U Nikona filozofia jest prosta, kupujesz szkło i masz super jakość. A, że kosztuje.....no cóż, nic na tym świecie nie ma za darmo. Miałem Nikkora 60mm Micro przez kilka dni i do dziś jestem porażony jakością tego obiektywu. Jakość niespotykana, absolutna żyleta !!! Jak zobaczyłem fotki na swoim Eizo, to zaniemówiłem po prostu. Szok kompletny !!! Warto zapłacić te 1600zł, naprawdę warto.

Domyślnie

Ja podzielę tę opinię, jako, że sam posiadam micro 55 i micro 105, obie starocie ale za to jaaaakie ostre. Genialne szkła i stosunkowo przystępne. Myślę, że jako szkło makro to najlepszym pomysłem jest szukanie 105 AF-D....później tamron 90, tokina 100. Przy większej ilości kasy sigma 150 i 105 vr...chociaż tutaj bym koniecznie sprawdził. Natomiast stare szkła nikona są chyba wszystkie genialne!!

Domyślnie

Gorąco popieram, posiadam nikkora 85mm/f3,5 micro i jestem bardzo zadowolony. Niektórzy powiedzą, że trochę ciemny, ale do moich celów wystarczy. Poza tym robię w rawach, więc da się wszystko wyciągnąć. Raynoxy, soczewki, pierścienie to półśrodki, mam, więc piszę o własnych doświadczeniach. Pozdrawiam
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Domyślnie

Oho
    Czyli jednak ktoś posiada tego nikkora!! Kurcze a jest o nim osobny wątek i chyba nikt się nie przyznał
    Jak możesz zapodaj jakieś zdjęcia

Domyślnie

Witam! Nigdy tego nie ukrywałem, że posiadam ten obiektyw. Jakieś fotki mogę wrzucić, ale wstyd przyznać nie potrafię. Próbowałem kilka razy i nic. Jak objaśnisz nie widzę problemu, żeby pochwalić się swoją biżuterią. Pozdrawiam, Paweł
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Domyślnie

Poprzedni post uważam za niebyły. Oto fotka, na razie jedna, zrobiona Nikkorem 85mm/f3,5
    1.http://img834.imageshack.us/img834/4609/jaszczur5.jpg

PS. Mam nadzieję, że się wyświetli

Domyślnie

zrób osobny wątek/ albo pochwal się gdzieś tym obiektywem, bo mało o nim, a jednak jest ciekawy
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów