Witajcie,
Zakładam ten wątek, gdyż po prześledzeniu wielu tego typu tematów na tym portalu jak i na innych forach, nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie.
Ogólnie chodzi o problematykę doboru akcesorów MAKRO do konkretnych obiektywów i zastosowań.
Jestem posiadaczem obiektywów AF-S 50/1.4 G; 80-200/2.8 ; 16-85/3.5-5.6 G. Makro chcę zastosować do fotografowania przyrody w dalekich podróżach; jednak mniej do obiektów wielkości komara, a raczej więcej do małych gadów, roślin, ptaków, większych owadów. Skłaniam się raczej do zastosowania tej 50tki ze względu na jasność i tej pompki do obiektów fotografowanych z pewnej większej odległości (0,5-1,5 m) ze względu na płochliwość niektórych zwierząt i dużą szybkość ostrzenia obiektywu.
Proszę o pomoc w wyborze elementu MAKRO.
Raynox DCR-150 czy raczej DCR-250; czy lepiej pierścienie z przeniesieniem automatyki, czy może jakieś lepsze soczewki - Nikon ?
Jak na razie stoję przy tych pierścieniach metalowych za 200-kilkadziesiąt zł.
Proszę o pilne rady i z góry dziękuję , gdyż za 2 miesiące jadę do Indonezji i muszę mieć czas na zakup i przećwiczenie zabawek ~~
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami