Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problem z WB

Domyślnie Problem z WB

Witajcie,

fotografowałem ostatnio jako 2 fotograf w takim oto pomieszczeniu

i mam problem z balansem bieli

Czy ktoś z Was ma czas i ochotę wskazać mi właściwą drogę.

Zdjecie wpada w jakis dziwny "róż"... pracuje w LR i nie mogę tego "okiełznać"

mam nefa http://rapidshare.com/files/408079351/DSC_2696.NEF

bede wdzieczny za pomoc

pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Drobna uwaga, jeżeli odczytasz tego NEFa na ustawieniach prosto z puszki to masz WB niemal prawidłowy. Weź to pod uwagę przy obróbce.

Troszkę ocieplone i rozjaśnione w stosunku do tego co poszło z ustawieniami aparatu.

A to, że już gdzieś będziesz miał też przebarwienia różem to zapewne odbicia od tych pięknych ścian. W tych miejscach gdzie ewentualnie róż widać to już zabawa z warstwami i korekta kolorów. Ale to jak już chcesz, żeby było idealnie.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 21-07-2010 o 12:07
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

ja bym to zrobił chyba tak:

http://zapodaj.net/06ead264522f.jpg.html

profil portrait, krzywa wysoki kontrast, balans bieli na kołnierz młodego, zjechać z jaskrawości, trochę dopełnienia światłem....

a fotografia cyfrowa miała być prostym hobby

tomisiek
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 21-07-2010 o 12:29 Powód: zdjęcie się nie wyświetliło.

Domyślnie

A mi sie tak ustawiło:
    LR: wb 4450, tint -36 potem jeszcze poziomy ale nie miało to wpływu na kolory

kwestia wb była wiele razy poruszana, nie ma czegoś takiego jak prawidłowy/idealny balans bieli, często jest to kwestia indywidualna, poustawiaj suwaki by zdjecie ci sie najbardziej podobało i tyle.
    ja czesto tez uzywam klikniecia w neutralny kolor w kadrze, czasami sie sprawdza
    make pictures, not war

Domyślnie

nie ma czegoś takiego jak prawidłowy
    Bust żartujesz prawda... ? Ja rozumiem ze jeden materiał moze byc blizej WB inny niestety dalej od prawidlowego WB, ale jest to do ustawienia tak aby zbliżyć sie do "idealu". Bust albo kalibracja twojego ekranu lezy albo moj wzrok zawodzi - strasznie u ciebie zielono... widzisz to co ja?

mpwt dokladnie sciany tak narobily balaganu i lampka odbijana od nich tragedia. Ale utwierdziles mnie w przekonaniu ze bez warstw dalej nie pojedziemy.

Heh właśnie sprawdziłem As Shot jest naprawdę blisko heh dzięki jeszcze raz, czasem rozwiązanie jest tak blisko... zaraz cos wkleje od siebie...
    Ostatnio edytowane przez muchografia ; 21-07-2010 o 13:58

Domyślnie

pierwszym problem, to niedoswietlenie. Poprawiaj ekspozycje przed ustawianiem WB, bo na niedoswietlonym zdjeciu nawet dobrze ustawiony balans zle wyglada

Domyślnie

teraz mi wyszlo cos takiego... czy to nadal jest niedoświetlone?

ehh zolto chyba jakos mi wyszlo

Slon podoba mi sie Twoja propozycja

Domyślnie

zerknij na histogram. MZ ciagle niedoswietlone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    zerknij na histogram. MZ ciagle niedoswietlone
    troszkę jeszcze pociągnąłem +0,88 exp wiecej juz sie nie da bo kiecka bedzie bialą plamą,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muchografia Zobacz posta
    Bust żartujesz prawda... ? Ja rozumiem ze jeden materiał moze byc blizej WB inny niestety dalej od prawidlowego WB, ale jest to do ustawienia tak aby zbliżyć sie do "idealu". Bust albo kalibracja twojego ekranu lezy albo moj wzrok zawodzi - strasznie u ciebie zielono... widzisz to co ja?
    jak cytujesz to cytuj całe zdanie bo tak to jak tvn wycinasz i wychodzą bzdury , napisałem "nie ma czegoś takiego jak prawidłowy/idealny" ale rozumiem ze mozna było to zle odebrac bo słowo prawidłowy nie oznacza tego samego co idealny, jednak po tym idealny mogłeś załapać o co mi chodzi zamiast posądzać mnie o żarty na poważnym forum .
    fotke robiłem na lapku wiec mozliwe ze cos nie teges. Chciałem pomóc, no ale widze ze nie wyszło, a do tego spowodowałem jeszcze oburzenie... No nic przepraszam i powodzenia.

ps. teraz patrze na stacjonarnym kompie i rzeczywiscie zielono u mnie... ale jasność i kontrast jest prawidłowy u ciebie na ostatnim przepał kiecka swieci jak latarka, gubi szczegóły koszula pana młodego podobnie. proponuje popracowac jeszcze nad ekspozycją.
    Ostatnio edytowane przez Bust ; 21-07-2010 o 15:01
    make pictures, not war

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów