Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Domyślnie

ACDSee 7.0 już w pełni czyta NEF-y, jest całkiem szybki, używam go już dość długo, jedyny problem to niestety kolorki, nie wolno się sugerować kolorami jakie ACDSee wyciaga z NEF-a, w PS lub NC wygladają o niebo lepiej, ale do szybkiego przeglądania nic na razie lepszego nie znalazłem, no ale to może tylko kwestia przyzwyczajenia...
    Paweł

D-70 + parę drobiazgów...

Domyślnie

Jak dla mnie ACDsee ma jedną podstawową wadę: nie potrafiłem znaleźć obsługi różnych wolumenów tego samego nośnika (np. płyty CD/DVD). W PSE3 Organizer "pamięta" na której płytce znajduje się zdjęcie. Dla mnie to podstawowa funkcjonalość (samych tylko ujęć z D70 mam ponad 1500 na kilkunastu płytkach, nie licząc zdjęć zeskanowanych i wykonanych innymi aparatami).
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

ACDSee jest biedne - u mnie z nim masa problemow. Nie dosc ze powoli otwiera nefy (4-6 sekund) na calkiem przyzwoitym sprzecie, to jeszcze regularnie sie wiesza i przy kazdym zamknieciu wywala komunikat o bledzie. Biede jesli chodzi o kolory pomijam.
    Jest jakas rozsadna alternatywa?
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Ktoś pisał o XnView. Sam próbowałem, ale wersja, którą onegdaj miałem nie obsługiwała NEF z D70. Jeśli chodzi o katalogowanie, to całkiem niezłym programem jest WhereIsIt (http://www.whereisit-soft.com/), ale do NEFów używa dcraw i kolory (przynajmniej u mnie) pozostawiały wiele do życzenia.
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

Stanowczo odradzam Photoshop Elements 3.0. Mam ten soft i stwierdzam że jest to gniot przeznaczony wyłącznie dla amatorów. Jeżeli macie więcej zdjęć to szkoda kasy, pomijając istotną kwestię niezwykle wygórowanej ceny PE 3.0 w Polsce.
    Osobiście nadal używam oprogramowania Olympusa które kiedyś dostałem razem z C2000. Jest super szybkie i pozwala utrzymać porządek wsród tysięcy zdjęć. Niestety dostępne wyłącznie razem z aparatami Olympusa .
    Pozdrowienia

Domyślnie

A w takim razie jaka jest alternatywa? Photoshop Album 2 nie czyta NEFów z D70.
    Z kolei Picture Project Nikona to porażka totalna - aby skatalogować zdjęcia z CD musi zgrać je na dysk...

Domyślnie

a mi pasuje Photoshop Elements 3.0 - na razie go testuję

podoba mi się bardzo możliwość 'podpięcia' różnych tagów do zdjęć
    D70|KIT|50tka|DF60|Sigma 70-300 APO SM II|mieszek_m42+pareszkłów|Marumi DHG Circular PL(D) 67mm |& the new one - SABINA (-:

Domyślnie

W początkowym okresie testowania PE 3.0 też byłem zadowolony. Ale wkurzała mnie konieczność przełączania trybu pracy: edycja i organizacja. Zajmuje sporo czasu.
    Próbowałem też ACDSee - rzeczywiście działa jak burza. Ale mam wrażenie że w czasie instalacji coś mi "zamieszał" w ustawieniach systemu - nagle zmieniły się niektóre ikony. Czy macie jakieś doświadczenia tego typu, z może jest na to rada? Odinstalowanie przypróciło stan poprzedni.
    Pozdrowienia

Domyślnie

Do edycji masz PSa (nie elementarnego lub Nikon Capture), ja patrzę na PSE głównie w kategorii programu do katalogowania.

Domyślnie

Witam

mkycler a da się tak zrobić żeby PE załadował miniaturki zdjęć z podanej mu płytki, bo u mnie skopiował wszystko na dysk, czy miniaturki linkuje do oryginałów jeżeli się je wypali za pomoca PE.

Tomx
    deczysta

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów