Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek-
    Cytat Zamieszczone przez ddMON
    "Photo Organizer - profesjonalna baza zdjęć...
    ...przeznaczone jest głównie dla profesjonalnych fotografików. "
    Hehe... to jest akurat bełkot i to gruby. Żaden profesjonalista czegoś takiego nie użyje.
    Ja zazwyczaj, gdy znajdę info, które może być pomocne komuś, przy okazji umieszczam je na forum.
    Z tego co czytam, to gruntownie przetestowałeś te wszystkie narzędzia, więc polegam na Twojej wiedzy.
    Moim zamiarem nie jest udowadnianie wyższości jednych świąt nad drugimi ale podsunięcie informacji o oprogramowaniu które akurat może się komus przydać - czasem to co komuś wydaje się do kiepskie inny uważa za b. dobre - bo mu akurat pasuje
    Zawodowcy to używają np. tego. Polecam zerknięcie w "customers"
    Ja jestem tylko średnio zaawansowanym amatorem ale dobrze wiedzieć, jakie narzędzia istnieją
    ... można sobie poczytać o workflow panów ze Sports Illustrated. Jako ciekawostka.. panowie używają ACDSee (chyba najszybszy na rynku) na dwuprocesorowej maszynce Xeonowej i jeszcze narzekają, że za wolno! No ale jeśli się przegląda zdjęcia w tempie dwa na sekundę to nie ma się co dziwić
    No to mają niezły problem, szczególnie, że w tym tempie muszą mieć niezwykle rozwiniętą percepcję żeby zauważyć coś na tych zdjęciach.
    A do przeglądania, wystarcza P133 z 2 MB kartą (bo robi się to w niższych rozdzielczościach), no chyba, że chodzi o obróbkę ale to już inna sprawa. No ale jeżeli są zawodowcami, to powinni pomyśleć o zmianie platfory na lepszą - w końcu stać ich na to, bo to zawodowcy
    Ja nadal z komercyjnych rozwiązań polecam ACDSee
    I jest to bardzo dobry i szybki program, chociaż wolę Irfana, a do komercyjnych zastosowań myślę ale tylko z wieści z forum, że Nikon Capture chyba został optymalnie przeznaczony - ale jak na razie to się uczę
    POzdro!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

a ja po krotkiej przygodzie z adobe photoshop album 2 jestem z niego zadowolony to jest to o co mi chodzilo co prawda brakuje mi zaawansowanej obrobki i inportu NEF-a ale mam nadzieje ze photoshop elements 3 (polaczony z album) da mi to czego oczekuje
    N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
    |D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|

Domyślnie

Czy któryś z programów do katologowania może podglądć "nefy"? Czy są jakieś wtyczki do ACDSee?

Domyślnie

PYTANIE:
    Używam ACDsee 6.0 i wszystko jest w porządku ale po przejrzeniu sto któregoś tam zdjęcia zaczynają się problemy - zamiast kolejnych zdjęć mam białe tło i przeskakujące zdjęcia. Podejrzewam że coś się "nie wyrabia" i za każdym razem muszę wychodzić z programu. Używałem też ACDsee tylko innej - wcześniejszej wersji i nie było tego typu problemów.
    Czy jest na to jakaś rada ?

pozdrawiam
    Arkadiusz Pytlas vel golden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez golden
    Czy jest na to jakaś rada ?
    Chyba tylko taka, żeby zainstalowac najnowszą 6.0.3 - a jeśli nie pomoże spróbować pisać do supportu ACDSystems. Nie zauważyłem nigdy takiego efektu u siebie (kilkaset zdjęć w jednej sesji).

Domyślnie

No cóź. Poszperałem trochę w sieci i może ktoś będzie zainteresowany w temacie podglądu formatu NEF, co by nie było że jestem sobek .
    A wiec podobno Acdsee 5.0 potrafi odczytać "nefy" o czym sami twórcy chyba nie wiedzieli. Wersja 6.0 już tego nie potrafi chociaż update 6.03 odczytuje już C*n*nowski CRW
    My musimy jeszcze poczekać do następnego update'a (obiecali )
    Z innych programów jest jeszcze thumsplus, iMatch (mam wersje testową, musze sprawdzić) Photo Organizer (darmowy i pod Linuxa), Digital Pro 2 i 3, idimager (podobno szybki i wypala płytki CDR RW) Irfan View 3.8 (plugin autorstwa Davida Coffina, ddMON czy to prawda?).
    Podpiąłem się trochę pod temat, ale myśle że jest z nim trochę związany

PS. aby odczytać NEF w ACDSee 5.0 trzeba otworzyć katalog z nefami zamknąć i otworzyć ponownie, taki mały trik

Domyślnie

Sprawdziłem w Acdsee działa podgląd "nefów", ale są to małe miniaturki . Zawsze to coś, chociaż miniaturki mogłem podglądać w Nikon Capture podczas odczytu.
    No cóż, musze jeszcze poczekać na pełniekranowy podgląd w ACDSee

Domyślnie

W irfanview z pluginem działa podgląd w pełnym rozmiarze. Można nawet przekonwertować nefa do jpg.

Domyślnie

To ja się dorzucę - ostatnio testuję Photoshop Elements 3.0 i jestem coraz bliższy decyzji o jego zakupie. Bez problemu czyta NEFy (ma plugin CameraRaw) i świetnie radzi sobie z katalogowaniem zdjęć, które nie znajdują się na dysku ale na płytkach CD/DVD. W na dysku zapisuje sobie tylko niewielką kopię obrazka (do moich potrzeb wystarczyło 320x240, ale można to zmieniać). Gdy jest potrzeba prosi o włożenie płytki o odpowiedniej etykiecie (określonej przy katalogowaniu) i już można pracować na "pełnej" wersji obrazka.
    Dodatkowo ma bardzo wiele opcji wyszukiwania w katalogu.

Jedyną wadą programu jest jego cena - w Polsce 400 PLN to już lekkie przegięcie, tym bardziej, że wersja amerykańska kosztuje w przeliczeniu około 280 zł (jako download, bez pudełka), ale niestety z naszego IP nie da się tego ściągnąć - od razu kierują do dystrybutora.

MaciejK
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów