Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: nikkor 85/1.8d

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie nikkor 85/1.8d

Hej,

Zakupiłem ostatnio to szkło, ale nie jestem pewny co do ostrości na 1.8, a że mogę je jeszcze wymienić prosiłbym jakiegoś posiadacza o wklejenie 100% cropa bądź linka do full size zdjęcia a 1.8

dzięki z góry za pomoc
    Sb900

Domyślnie

To szkło nie jest jakoś skrajnie ostre na pełnej dziurze.. i chyba ciężko Ci będzie znaleźć egzemplarz który taki by był.. ja przestrzeliłem 4-5 szt. jak kupowałem 2 tyg. temu i każde (jak dla mnie) robiło się akceptowanie ostre od 2.2, a jeszcze ostrzejsze pow. 2.8-3.5
    D300s, N35/1.8, N50/1.8, N85/1.8, N18-70, N70-300VR, SB600/800 + trochę gratów / Sony HX5V

Domyślnie

Ja myślę, że to jak użyteczne jest szkło to wychodzi dopiero w akcji - polecam wybrać się z modelką i je potestować na żywo.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Miałem dokładnie to samo napisać. Zrób parę zdjęć przedmiotom, zobacz rezultaty i oceń czy dla Ciebie jest użyteczne czy nie. A na moment oderwij się od testów maczkowo, literkowo, papierowych
    D300s, N35/1.8, N50/1.8, N85/1.8, N18-70, N70-300VR, SB600/800 + trochę gratów / Sony HX5V

Domyślnie

ja myślę że od 2,8 jest już ok. Zrób zdjęcie na 2,2 i zobacz czy będzie akceptowalne
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slavo Zobacz posta
    Miałem dokładnie to samo napisać. Zrób parę zdjęć przedmiotom, zobacz rezultaty i oceń czy dla Ciebie jest użyteczne czy nie. A na moment oderwij się od testów maczkowo, literkowo, papierowych
    kolejne zdjęcia kubka od kawy, kwiatka czy też iglaka za oknem? Bez sensu ...
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

asche przeciez to czego robie zdjecie nie ma zadnego znaczenia
    testy maczkowo, papierowe maja to do siebie, ze mozna je szybko zrobic, a na wymiane szkla nie mam nieokreslonej ilosci czasu, zeby sobie potestowac w akcji

ps. jpgi z puszki, wyostrzanie na 4
    ps2. wydaje mi sie ze, 85 ktora kiedys mialem byla ostrzejsza, moglby ktos wkleic jakies swoje zdjecie? na 1.8
    Ostatnio edytowane przez jot ; 20-07-2010 o 10:47
    Sb900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jot Zobacz posta
    asche przeciez to czego robie zdjecie nie ma zadnego znaczenia
    testy maczkowo, papierowe maja to do siebie, ze mozna je szybko zrobic, a na wymiane szkla nie mam nieokreslonej ilosci czasu, zeby sobie potestowac w akcji
    Racja, do szybkiego ocenienia jest ok, tylko mnie chodzi o to, że docelowo i tak będziesz pewnie focił jakieś portrety.
    A słaby kontrast i ostrość na pełnej dziurze można lekko zniwelować w programie do obróbki/wywoływania nefów.

Moje 85/1.8 jest słabe na pełnej dziurze aczkolwiek po przesunięciu kilku suwaczków w prawo w LR okazuje się całkiem użyteczne.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

wg mnie ostra - moja na 1,8 mydli bardziej - ale kto by się tym przejmował.
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów