Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Nikon D2x

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jezuuuuu, ludzie, ktorzy mowicie ze D300 ergonomia nie przystaje do D2X: mieliscie w rekach te korpusy? Jak nie, to chcoiaz obejrzyjcie zdjecia puszek, zamiast pitolic glupoty...
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Dziekuje Wszystkim...dylemat rozwiazany...kupuje D300 z gripem...a z ergonomia jest jak z graniem na gitarze...jak sie troche pocwiczy to mozna wszystko zagrac ; )...jeszcze raz wielkie dzięki : )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emgieb Zobacz posta
    Jezuuuuu, ludzie, ktorzy mowicie ze D300 ergonomia nie przystaje do D2X: mieliscie w rekach te korpusy? Jak nie, to chcoiaz obejrzyjcie zdjecia puszek, zamiast pitolic glupoty...
    zgadzam się z Tobą. Takie rzeczy piszą ludzie, którzy albo nie robią zdjęć albo nie mieli obu sprzętów w łapie. To zupełnie inny świat.

Domyślnie

Każdy normalny wybrał by D300, co do ergonomi to mam D300s pstryknąłem parę fotek Piotra D2x i powiem tak D300 z gripem trzyma się wygodniej niż D2x.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie * * *

D 300 na niskim iso wymieka przy D2X.
    Jesli D2X ma gorsza ergonomie, to po prostu cala seria
    profesjonalna wedlug Ciebie ja ma.
    Fakt ze dla mniejszej dloni to kawal cegly, nie jest
    to tez puszka na spacer.
    Najlepiej sprawdzac organoleptycznie, by sie nie rozczarowac,
    i zepsuc przyjemnosc fotografowania.
    D300 jest rozsadnym kompromisem, superuniwersalny.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Każdy normalny wybrał by D300,
    no to jest rzeczowy argument, gratuluje
    i jak już to wybrałby a nie wybrał by.... jest bardziej normalnie...

co do ergonomi to mam D300s pstryknąłem parę fotek Piotra D2x i powiem tak D300 z gripem trzyma się wygodniej niż D2x.
    kontynuując wątek "normalności" to kto normalny wyrabia sobie zdanie o ergonomii aparatu po wykonaniu "paru fotek" aparatem kolegi...???? nawet jeśli ten kolega to Piotr....

Ja tam wybrałem D2Xs i według obiegowej opinii znajomych i sąsiadów jestem dosyć normalny. Serio.
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

Ergonomia puszek Dx jest trochę zmityzowana wg mnie - to nie jest taki przeskok jak pomiędzy Dxx a Dxxx gdzie wszystko jest inne, inaczej rozłożone, ma inny kształt itd - pomiędzy Dx a Dxxx czyli np D3 a D700 inaczej rozłożone są w sumie 3 przyciski na górnym lewym wybieraki bo ISO, Qual, i WB jest pod małym wyświetlaczem - a w D700 jest to na górze po prostu... Dx jest sztywniejsze od Dxxx z gripem i to jest prawda - tutaj jednak duże znaczenie ma też osobista preferencja bo grip w Dx jest trochę innej grubości niż normalny grip z Dxxx - niemniej ja zanim kupiłbym D2x to bym się dzisiaj już mocno zastanowił - sam miałem taki pomysł na chwilę żeby np D200 sobie zamienić na D2X i stwierdziłem że obiektywnie nic nie zyskam (po za większą ceną) bo to do czego potrzebowałem i wciąż mojej puszki jest inne od tego co daje różnica D200 vs D2x - na miejscu autora kupiłbym mimo wszystko D300(s) - co prawda seria Dx jest lepiej wykonana niż Dxxx ale czy na prawdę czołgacie się z aparatami pod ostrzałem w kurzu i błocie? Zakładam, że nie więc lepiej jednak postawić na MultiCAM3500DX i nowszy CMOS z D300(s) - co da nam więcej punktów AF i mniejsze szumy
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

sebar1 dla mnie możesz kupić nawet D1 jeśli masz taką ochotę, to jest wolny kraj. Jednak jak pokazuje ten wątek większość kupiła by D300s. O kwestii normalności można dyskutować długo a fakty są niezaprzeczalne. Dla jednych liczy się lans jedno cyfrowej puszki dla innych uniwersalność i jakość obrazka oraz AF 3 cyfrowej (żeby była jasność tyczy się to wyłącznie D2x vs D300s).
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Dla jednych liczy się lans jedno cyfrowej puszki dla innych uniwersalność i jakość obrazka oraz AF 3 cyfrowej (żeby była jasność tyczy się to wyłącznie D2x vs D300s).
    lans

Domyślnie

Witam, posiadam d2x, bawilem sie d700, (A wcZesniej uzytkowalem D100, ktoey ma uklas bardzo podobny do D700) i moge powiedziec tak. Jak wzialem D700 z 24-105 do reki to moje D2x z 50mm wydalo sie ciezkie jak kamien, ponadto trudne w trzymaniu, jednak co do ergonomi to kwestia przyzwyczajenia, ja juz nie chce wracac do innej klasy niz Pro, bo D2x uzytkuje mi sie wysmienicie. Jedyne co skloniloby mnie do zakupu D300 to jakosc na wysokich iso, bo w reszcie wygrywa d2x. Nastepna moja przesiadka to na d3, i tylko dla Iso i Fx.. Pozdrawiam.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów