Eh potraficie chłopaki zdołować
Poszukiwany sponsor.
Szukaj
Eh potraficie chłopaki zdołować
Poszukiwany sponsor.
Czyli reasumując: takie lampki 180Ws - 200Ws wystarczą dla zabaw z portrecikiem w domowym studio, natomiast do namiotów bezcieniowych to stanowczo za mało?
niekoniecznie za mało. Bo wtedy przystawia się je blizej. Zalezy jakie przysłony chcesz osiągnąć.
W portrecie robi sie na f=2 czy 2,8, natomiast wyroby w stoliku bezcieniowym robi się bardziej przymknietych przysłonach, by weszły całe w głębie ostrości. Najśmieszniej jest że najmniejsze rzeczy - w makro - próbuje sie pracowac na f=22 czy 16. A większe rzeczy mogą wyjść na f=8
Czyli wszystko jest płynne - zalezy od efektu jaki chcesz osiagnąć, jak daleko będą stały lampy, jak gęsty będzie materiał softboxu czy namiotu bezcieniowego itd, itd.
Nie podam mocy jaka będzie wystarczająca - nie wiem. Bezpieczniej mieć mocniejsze lampy z regulacją mocy, bo je mozna przygasić (o ile lampa ma te funkcje i ile przysłon mozna przygaszać)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No tak, czyli w sumie... jak zawsze - dopóki się samemu nie spróbuje to nie wiadomo
Hmm.. a może tak ktoś z posiadających studio, z dużymi mocami, możliwościami i umiejętnościamipoświęciłby się, pstryknąłby kilka zdjęć całej osoby przy takim mniej więcej ustawieniu (najchętniej iso200
) - osóbka, jedna lapma jakieś 3 m od tej osoby, po skosie, z drugiej strony blenda jakaś, drugie podobne, tylko z dwoma lampami po dwóch stronach osoby portretowanej, z parasolkami i bez, z innymi jakimiś akcesoriami ale bez piesków i innych bocianów, pokazał te zdjęcia wprost po wywołaniu, ich parametry i opisał moce lamp przy danych zdjęciach? Przydało by się to pewnie nie tylko mnie, tak organoleptycznie to na moniaczku zobaczyć ..
Jeśli piszę jakoś niefachowo, to wybaczcie
![]()
Ostatnio edytowane przez pebees ; 01-01-2007 o 20:45
myślę że najprościej wybrać się na kolejne warsztaty do Łodzi i samemu po eksperymentować
pozdrawiam Piotr
A nie możesz odsunąć lamp od namiotu bezcieniowego?
Oczywiście, że mogę i tak robię
Tak chciałem przedstawić ile światła jest- że całkiem sporo.
dziwna sprawa, bo moj kolega robi zdjecia na stocki dwoma lampami 100Ws i sb-800 od dolu i wychodza bardzo dobre fotki
Skontaktuj się z nami