Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Domyślnie

Doszedłem do takich wniosków:
    Przy packshotach robisz zdjęcie z niedużej odległości lub z długą ogniskową aby wypełnić cały kadr możliwe jak najbardziej. W związku z tym gwałtownie spada zasięg GO i trzeba "dramatycznie" przymykać szkło.

Natomiast przy zdjęciach (nawet całej postaci) jakie ja robię przy użyciu żarówki błyskowej, stoję daleko od modela i nawet przy przysłonie 4.0 mogę zrobić poprawne (poprawne=z odpowiednią GO) zdjęcie.

Dlatego też nie można tak wprost tego przekładać. "Jak do packshotu się ledwo nadaje to do portretu lub postaci to już na pewno się nie nada".

Domyślnie

Takie lampy spokojnie wystarczaja do portretu czy nawet zdjec calej sylwetki. Po prostu fotografia przedmiotow bezcieniowo wymaga znacznie wiecej mocy niz by sie moglo wydawac.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

W sumie racja, na potrzeby fotografi małych przedmiotów, tak dla siebie, na aukcję, szarpnąłem namiot bezcieniowy i lampy halogenowe sztuk 4. W pokoju jasno jak cholera, dodatkowo gorąco, z człowieka się leje, a czasy.....no cóż Generalnie w namiocie ciemno.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

2 lampy 200 WS doskonale radzą sobie w małym studio u moich znajomych z ŁGF, ale to w studio z odległości 2-3 metrów, a i tak nie raz trzeba na maksa ustawić w zależności od ciuchów modelki czy np. tła
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Heh no i widzisz Gamling tak mnie zdołowałeś , że już nie kupię lampek.
    A tak poważnie to dziękuje za informacje. Druga sprawa, że nie mam warunków na zbyt duże oddalanie lampek od namiotu, musze pomyśleć. Dzieki wszystkim.

Domyślnie

Odnośnie mocy lamp

Czy w przypadku produktów reklamowych nie można błysnąć dwa razy jak brakuje światła?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Nie popadajmy w przesadę!
    Gamling, jak sam stwierdził, nieco przydusił swoje lampki. Po drugie - w swoim D200 użył ISO100, czyli jedną działkę mniej niż posiadacz D50/70 (min. ISO200). Do tego fotografował obiekt matowy, czarny - do tego zaś potrzeba dobre 2 działy zdrowiej przysmażyć. Do tego duże softboxy też zabierają światła w cholerę, nie mówiąc o odstawieniu lamp. Przy namiocie bezcieniowym i świetle z czaszy dwie 200-tki wystarczą z powodzeniem.

Domyślnie

Wystarcza pod warunkiem ze to nie bedzie nic wiekszego bo wtedy bedzie trzeba jeszcze bardziej przymykac przyslone zeby sie zmiescic w GO
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Odnośnie mocy lamp

Czy w przypadku produktów reklamowych nie można błysnąć dwa razy jak brakuje światła?
    można też tak.
    oczywiście konieczny solidny statyw. dłuższy czas, zaciemnienie studia i dwa błyski, lub 4 (wtedy zysk dwóch przysłon).
    bawiłem się nawet 8x - zysk 3 przysłon, ale to było na slajdach 4x5 cala.
    ponieważ cyfrowa matryca sie grzeje, to nie wiem czy ma sens robić jeszcze dłuższe czasy.
    ciekaw jestem tez czy użyć w body odszumiania przy długich czasach. chyba nie.

można też kombinować wielokrotną ekspozycją, ale wtedy naprawdę supersolidny statyw, wyzwlanie pilotem lub wężykiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Gamling - ale przy większych obiektach odejście też masz większe i GO się zwiększa
    Oczywiście zasadniczo masz rację - sam używam do packshotów 2x500Ws i to jest do wygodnej pracy akurat w sam raz z zapasem.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów