Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Poranek w Connemarze

Zaczyna się skanowanie na nowym skanerze , powiedzmy pierwsza nie najlepsza klatka ( myślę tu o przyciętym rododendronem ).
    Zdjęcie z specjalną dedykacja dla Grega i kolegi T_P_

Velvia 50

Domyślnie

Niezle wyszlo, kolorki na pierwszym planie....super ale zastanawia mnie lekki brak ostrosci co uwazam jest do poprawienia, a co do zafarbu z Hitecha to jest i to widoczny.....nooo to nastepnym razem zrobisz sobie kilka strzalow na Lee

Domyślnie

Za mocny akcent na pierwszym planie.......
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Kadr ok, klasycznie poukładany być może trochę przestrzeni przed kwiatem bym widział ale to rzecz gustu

Druga sprawa – obserwuję Twoje „walki” z analogiem (to co pokazujesz na forum) nie zabierałem wcześniej głosu ale teraz troszkę kwestii technicznych. Fotografia jest nieostra i teraz nie wiem czy to kwestia skanowania czy samego wykonania fotografii. Szkoda że nie podajesz jaki czas i przysłona bo takie informacje się przydają oraz nie wiem czym skanujesz i czy jeszcze obrabiasz te fotografie.
    Super że pracujesz na materiałach analogowych, osobiście rocznie przerabiam spore ilości materiałów analogowych tylko w troszkę innej fotografii, pracuję na skanerze Epson Perfection 4490 Photo – looknij jakie ostre foty wypluwa stary poczciwy Lubitel 166B K L I K.
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrytux Zobacz posta
    Kadr ok, klasycznie poukładany być może trochę przestrzeni przed kwiatem bym widział ale to rzecz gustu
    tak jak napisałem to jest jeden z skanów jaki otrzymałem na gorąco , wiem że krzak jest za bardzo na przodzie ale pokażę ciekawsze

Druga sprawa – obserwuję Twoje „walki” z analogiem (to co pokazujesz na forum) nie zabierałem wcześniej głosu ale teraz troszkę kwestii technicznych. Fotografia jest nieostra i teraz nie wiem czy to kwestia skanowania czy samego wykonania fotografii. Szkoda że nie podajesz jaki czas i przysłona bo takie informacje się przydają oraz nie wiem czym skanujesz i czy jeszcze obrabiasz te fotografie.
    Super że pracujesz na materiałach analogowych, osobiście rocznie przerabiam spore ilości materiałów analogowych tylko w troszkę innej fotografii, pracuję na skanerze Epson Perfection 4490 Photo – looknij jakie ostre foty wypluwa stary poczciwy Lubitel 166B K L I K.
    co do nie ostrości na pewno to jest moja wina po prostu moja słaba znajomość ps. w zasadzie slajd jest naprawdę ostry i ja jestem bardzo zadowolony , co do samego skanu to jest 100 % surowy taki jaki dostałem od kolegi , jak wróci z urlopu w poniedziałek to podeśle mi skany w lepszej dpi . pozdrawiam i dziękuje za uwagę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brylek Zobacz posta
    co do nie ostrości na pewno to jest moja wina po prostu moja słaba znajomość ps. w zasadzie slajd jest naprawdę ostry i ja jestem bardzo zadowolony , co do samego skanu to jest 100 % surowy taki jaki dostałem od kolegi , jak wróci z urlopu w poniedziałek to podeśle mi skany w lepszej dpi ...
    Jasne rozumiem, tak sobie myślę - jeśli sporo przerabiasz materiały analogowego to może warto zanwestować w skaner, wiadomo Kolega zapewne zna się na robicie ale nie ma jak samemu sobie zrobić skan
    W razie jak byś miał jakieś pytania to pisz na PM, pozdrawiam serdecznie!
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Witaj,

jeżeli chodzi o kadr, to przychylam się do opinii, że pierwszy plan przytłacza rozciągający się widok w głębi kadru... Więc, wyższa perspektywa była wskazana...

Odnosząc się do zafarbu, to ciekaw jestem porównania rezultatów z filtrami Lee...

Diapozytyw, a w szczególności Velvia 50, to materiał, który lubi światło i jeżeli jest go chociaż trochę, to wówczas pokazuje pazur - nie tylko na ścianie...

Jestem przekonany, że kolejna wypowiedź będzie bardziej przychylna, a i kolega nie zrazi się do skanowania widząc różnicę pomiędzy obrazkiem wyświetlanym na ścianie, a tym który dostrzega na ekranie monitora...

Pozdrawiam, T_P_

P.S. Ponadto, czy aby wartość ISO podczas naświetlania była 50... wierzyć mi się nie chce, albo faktycznie skan jest słabej jakości...
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta

P.S. Ponadto, czy aby wartość ISO podczas naświetlania była 50... wierzyć mi się nie chce, albo faktycznie skan jest słabej jakości...
    tak iso 50 na pewno było, za tydzień będę miał pliki raw w tedy coś podeślę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brylek Zobacz posta
    tak iso 50 na pewno było, za tydzień będę miał pliki raw w tedy coś podeślę
    RAW ze skanu? Albo za dużo wypiłem albo świat się kończy
    Zapraszam

Domyślnie

RAW ze skanu? Albo za dużo wypiłem albo świat się kończy
    Zapewne kolega brylek się przejęzyczył...

W takim razie poczekam, aż otrzymasz tiff-a i opublikujesz zdjęcie dopiero wówczas, gdy je sam "dopieścisz" celem publikacji...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów