Zaczyna się skanowanie na nowym skanerze , powiedzmy pierwsza nie najlepsza klatka ( myślę tu o przyciętym rododendronem ).
Velvia 50
Szukaj
Zaczyna się skanowanie na nowym skanerze , powiedzmy pierwsza nie najlepsza klatka ( myślę tu o przyciętym rododendronem ).
Velvia 50
Niezle wyszlo, kolorki na pierwszym planie....super ale zastanawia mnie lekki brak ostrosci co uwazam jest do poprawienia, a co do zafarbu z Hitecha to jest i to widoczny.....nooo to nastepnym razem zrobisz sobie kilka strzalow na Lee![]()
Nikon http://greg77.com/
Za mocny akcent na pierwszym planie.......
Pozdrawiam
Andrzej.
Kadr ok, klasycznie poukładany być może trochę przestrzeni przed kwiatem bym widział ale to rzecz gustu![]()
Druga sprawa – obserwuję Twoje „walki” z analogiem (to co pokazujesz na forum) nie zabierałem wcześniej głosu ale teraz troszkę kwestii technicznych. Fotografia jest nieostra i teraz nie wiem czy to kwestia skanowania czy samego wykonania fotografii. Szkoda że nie podajesz jaki czas i przysłona bo takie informacje się przydają oraz nie wiem czym skanujesz i czy jeszcze obrabiasz te fotografie.
Super że pracujesz na materiałach analogowych, osobiście rocznie przerabiam spore ilości materiałów analogowych tylko w troszkę innej fotografii, pracuję na skanerze Epson Perfection 4490 Photo – looknij jakie ostrefoty wypluwa stary poczciwy Lubitel 166B K L I K.
Zapraszam
<a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>
tak jak napisałem to jest jeden z skanów jaki otrzymałem na gorąco , wiem że krzak jest za bardzo na przodzie ale pokażę ciekawsze
co do nie ostrości na pewno to jest moja wina po prostu moja słaba znajomość ps. w zasadzie slajd jest naprawdę ostry i ja jestem bardzo zadowolony , co do samego skanu to jest 100 % surowy taki jaki dostałem od kolegi , jak wróci z urlopu w poniedziałek to podeśle mi skany w lepszej dpi . pozdrawiam i dziękuje za uwagę
Zapraszam
<a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>
Witaj,
jeżeli chodzi o kadr, to przychylam się do opinii, że pierwszy plan przytłacza rozciągający się widok w głębi kadru... Więc, wyższa perspektywa była wskazana...
Odnosząc się do zafarbu, to ciekaw jestem porównania rezultatów z filtrami Lee...
Diapozytyw, a w szczególności Velvia 50, to materiał, który lubi światło i jeżeli jest go chociaż trochę, to wówczas pokazuje pazur - nie tylko na ścianie...
Jestem przekonany, że kolejna wypowiedź będzie bardziej przychylna, a i kolega nie zrazi się do skanowania widząc różnicę pomiędzy obrazkiem wyświetlanym na ścianie, a tym który dostrzega na ekranie monitora...
Pozdrawiam, T_P_
P.S. Ponadto, czy aby wartość ISO podczas naświetlania była 50... wierzyć mi się nie chce, albo faktycznie skan jest słabej jakości...
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
Skontaktuj się z nami