Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: balans bieli

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question balans bieli

Czy automatyczne ustawienie balansu bieli w d70s sprawdza się w większości przypadkach czy raczej należy kombinować z ustawieniami?

Domyślnie

Raczej tak , choć w specyficznych warunkach warto pokombinować

Domyślnie

Jeżeli robisz zdjęcia w Nef-ach możesz pozwolić aparatowi na dobór WB automatycznie,w razie czego masz później w razie konieczności możliwość skorygowania przy obróbce.D70 ma dość dobry WB automatyczny,radzi sobie w większości przypadków tam gdzie sobie nie radzi polecam manualne ustawienie WB ale... tu musisz mieć coś bialego albo szarką kartę.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Z mojego doswiadczenia to kiepsko radzi sobie z lampa blyskowa i przy swietle zarowym.
    W życiu piękne są tylko chwile.......

Domyślnie

robiłem sobie kiedyś osobę w czerwonym swetrze w lesie. przy zmianie kadru (najazd zoomem) zupełnie zmieniała sie kolorystyka zdjęcia. bardzo mocno, a nie troszeczkę. Portret miał zupełnie inny kolor niż sylwetka.
    Od tej pory nie uzywałem w ogóle w d70 WB auto.
    Lepiej ustaw sobie coś zbliżonego (słońce, chmury) i będą "stabilnie" wychodziły zdjęcia. Ewentualne korekcje w RAW.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu102 Zobacz posta
    Czy automatyczne ustawienie balansu bieli w d70s sprawdza się w większości przypadkach czy raczej należy kombinować z ustawieniami?
    Przy auto kiepsko radzi sobie jezeli blyskasz lampa, przy reszcie przypadkow jakos daje rade.
    Jednak polecam reczne ustawienia slonce, chmury w przypadku takich warunkow.

T.

Domyślnie

Według mnie pomiar auto WB w D70S to porażka zupełnie nieprzewidywalny, oczywiście przy jpg
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Ja najwięcej korzystam z ''pochmurnego''(b.dobry z lampą) z wyjątkiem fotografowania w silnym słońcu szczególnie popołudniowym.A tak wogóle to powoli przechodzę na RAW,bo precyzyjniej można kolory dopasować w programach graficznych,fakt,jest z tym trochę zabawy,ale jak się chce mieć efekty to imho warto.A wracając do jpg to masz jeszcze możliwość doprecyzowania wb.Pozdrawiam!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Wrzesińsk Zobacz posta
    A wracając do jpg to masz jeszcze możliwość doprecyzowania wb.
    Ciekawe, czy ktoś z tego korzysta? I jakie ma efekty
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

A czy ktoś wie, jak działa auto WB ? Aparat nie ma białego/szarego pola oświetlonego światłem zewnętrznym. NA PEWNO nie przyjmuje też najjaśniejszego pola w kadrze jako bieli. Więc jak ? To tak z ciekawości.
    Pzdr
    Krzysiek
    D70 18-70 kit, N 50/1.8D, F70 Sigma 28-70/2,8DASF, T17-50/2.8, N 70-300 VR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów