Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Weronika

Oszczędny w słowach Awatar kataśka
    Miasto
    okolica Poznania

Domyślnie Weronika

Witam.

Daję Wam do oceny kilka kadrów z wczorajszej sesji z prześliczną Weroniką.
    Był to pierwszy raz tej dziewczyny. Myślę, że obiektyw ją polubił

Proszę o ocenę, zarówno tą dobrą, jak i złą byle konstruktywnie

1.

2.

3.

4.

5.

pozdrawiam
    Nikon i kilka szkiełek...

Oszczędny w słowach Awatar Muhozol
    Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Niefortunnie ustawiona głowa eksponuje drugi podbródek. Modelka fajna powinna się rozkręcić z czasem póki, co mimika pozostawia nieco do życzenia.
    Obróbka mi dość pasuje chociaż brakuje nieco kontrastu i wyrzucenia modelki na pierwszy plan. Na 1 nie podoba mi się ułożenie rąk jakby modelka nie została poinstruowana w ogóle tylko coś tam zrobiła po swojemu.
    2 to portretowy klasyk i wyszło chyba najfajniej. Podobają mi się takie podkoszulki ale mocno widoczny zarys stanika już nie.
    Sesja na plus kolejna, sądzę będzie fajniejsza i myślę, że może nieco drapieżniej i kobieco bo modelka ma intrygujące, uwodzicielskie spojrzenie i fajne kształty.
    Ogólnie podoba się...

Domyślnie

Same zdjęcia dobre. Natomiast zawiodło to, co zawieść musiało. Czyli komunikacja fotograf-modelka i dokładne poinstruowanie co ma zrobić. Widać, że nie wiadomo co ma zrobić z tymi kończynami. Oczywiście od razu napiszę, że to wymaga po prostu pracy i doświadczenia i ja nie umiem jeszcze przeskoczyć tego etapu, zatem to nie jest zarzut. Tylko po prostu kolejna rzecz do nauki. Niestety z modelkami, początkującymi przed obiektywem, to fotograf ma obowiązek nimi mocniej pokierować i jest to zadanie szalenie trudne. Dlatego większość wyjadaczy poleca pracę z dobrymi modelkami na początek - wtedy to my od nich uczymy się jak pozować, a potem tę wiedzę przekazujemy nowicjuszkom. Jakkolwiek śmiesznie to by nie brzmiało.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Same zdjęcia dobre. Natomiast zawiodło to, co zawieść musiało. Czyli komunikacja fotograf-modelka i dokładne poinstruowanie co ma zrobić. Widać, że nie wiadomo co ma zrobić z tymi kończynami. Oczywiście od razu napiszę, że to wymaga po prostu pracy i doświadczenia i ja nie umiem jeszcze przeskoczyć tego etapu, zatem to nie jest zarzut. Tylko po prostu kolejna rzecz do nauki. Niestety z modelkami, początkującymi przed obiektywem, to fotograf ma obowiązek nimi mocniej pokierować i jest to zadanie szalenie trudne. Dlatego większość wyjadaczy poleca pracę z dobrymi modelkami na początek - wtedy to my od nich uczymy się jak pozować, a potem tę wiedzę przekazujemy nowicjuszkom. Jakkolwiek śmiesznie to by nie brzmiało.
    Szczera Prawda....
    | D600 + MB-D14 | 15-30mm f/2.8 | 50mm f/1.4 | 85mm f/1.8 | SB900 | GoPro | Lowepro |

Oszczędny w słowach Awatar kataśka
    Miasto
    okolica Poznania

Domyślnie

Wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak widać brak komunikacji między modelką a fotografem. Może też nieszczęśliwie dobrałam kadry do oceny.....
    Fakt jest taki, że modelka pierwszy raz przed obiektywem a to moje trzecie podejście do portretu. I jak widzę duuuużo nauki jeszcze mnie czeka.
    Dziękuję za opinię i jeszcze proszę o uwagi. Nie ukrywam, że uwagi i krytyka są cennym dla mnie źródłem, zwłaszcza, że zaczynam naukę w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez kataśka ; 13-07-2010 o 11:55
    Nikon i kilka szkiełek...

Zbanowany
    Miasto
    Kielce/Marseille

Domyślnie

Nie jest najgorzej ,brak mi tutaj naturalnosci modelki,mam wrazenie ze jest bardzo skupiona na osobie fotografujacej? Moze dac jej troszke wiecej swobody ,by mogla sama sie pokazac ? No i jesli ja pokazywac to od najlepszej strony ...

Uprawnienia umieszczania postów